Share the post "Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti"
Jakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki. W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam wykorzystać ją na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Takim też sposobem powstało spaghetti z marchewki w glazurze z pomarańczy i miodu z odrobiną octu balsamicznego dla przełamania słodyczy. Polecam do wszystkiego, ja podałam go ze schabowymi w sosie musztardowym i puree ziemniaczanym i całość bardzo dobrze się skomponowała. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach
(4-5 porcji)
Składniki:
- 300 g makaronu z marchewki Fit & Easy
- 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Włóż marchewkę do wrzącej osolonej wody, gotuj przez 2 minuty, po czym odcedź i odstaw.
- Rozgrzej średnią patelnię na dużym ogniu, dodaj sok wraz z cukrem i gotuj, aż jego połowa odparuje, przez około 5 minut. Włóż marchewkę wraz z masłem i gotuj kolejne 2-3 minuty.
- Na koniec wmieszaj miód i ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Orange and honey glazed carrot spaghetti
(4-5 servings)
Ingredients:
- 300 g carrot spaghetti
- 1 1/2 cups orange juice
- 1 teaspoon brown sugar
- 2 tablespoons butter
- 2 teaspoons honey
- 1 teaspoon balsamic vinegar
Preparation:
- Cook carrot spaghetti in boiling salted water for 2 minutes, drain and set aside.
- Heat medium pan over high heat, add orange juice and sugar and boil until reduced by half about 5 minutes. Add carrots and butter, for 2-3 minutes.
- Add honey and vinegar, mix, season with salt and pepper, and serve.
Enjoy!
Dodaj komentarz