Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Czasami wracam zmęczona z pracy i ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to gotowanie. Głód jednak dotkliwie doskwiera, narzeczony marudzi więc trzeba zakasać rękawy i zabrać się do dzieła. W takich sytuacjach zawsze doskonale sprawdzają się dania makaronowe, gdyż są szybkie w przygotowaniu i zawsze można skomponować coś smacznego z tego co aktualnie mamy w lodówce. W mojej akurat miałam resztki pieczonego kurczaka i szparagi, to wystarczyło, żeby stworzyć pyszny obiad. Przedstawiam więc tagliatelle, z pieczonym kurczakiem, szparagami w sosie śmietankowo-musztardowym z posypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu.

Scroll down for recipe in English

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone na 2 cm kawałki
  • 250 g gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • sól i pieprz
  • starty Parmezan do podania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź go i odstaw.
  2. Gdy tagliatelle się gotuje, w większej patelni rozgrzej oliwę włóż szparagi i podsmaż przez 5-6 minut, tak by wciąż były jędrne. Wyjmij z patelni i odstaw.
  3. W tej samej patelni wymieszaj bulion, śmietankę i musztardę. Gotuj na średnim ogniu przez około 12-15 minut, aż lekko zgęstnieje.
  4. Następnie włóż kurczaka i szparagi, podgrzej przez chwilę po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj makaron i podawaj posypany parmezan.

Smacznego!

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym

English version

Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 250 g tagliatelle pasta
  • 2 tablespoons olive oil
  • 250 g green asparagus, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 250 g cooked chicken, cut into bite size pieces
  • 1 cup chicken stock
  • 3/4 cup heavy cream
  • 3 tablespoons Dijon mustard
  • salt and pepper
  • grated Parmesan cheese for serving

Preparation:

  1. In a medium pot, cook tagliatelle according to packaged directions. Drain and set aside.
  2. While tagliatelle is cooking, heat olive oil in a large skillet. Add asparagus and saute until tender, about 5-6 minutes. Remove from skillet and set aside.
  3. In same skillet, combine chicken stock, heavy cream and mustard. Whisk together. Simmer for about 12-15 minutes, or until slightly thickened.
  4. Add chicken and asparagus, cook until heat through, season to taste with salt and pepper and mix in tagliatelle. Serve immediately sprinkled with Parmesan cheese.

Enjoy!

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym

Share the post "Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, ser, szparagi

« Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    25 maja 2015 at 12:09

    Bardzo dobry pomysł z sosem i ja też makaron przygotowuję jak jestem bardzo głodna 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 maja 2015 at 12:18

      🙂

      Odpowiedz
  2. Marek says

    26 maja 2015 at 15:47

    Hej 🙂 Uwazam, ze jestes jednym z najlepszych polskich blogerow 🙂 Naprawde 🙂 Rzadko kiedy cos daje mi taka radosc z czytania jak właśnie Twoje teksty 🙂 Masz bardzo bogate slownictwo oraz wielki talent. Piszesz gdzies za pieniazki? Zarabiasz na tym? Mysle, ze czlowiek z Twoim talentem, może z pisania zrobic sobie sposob na życie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 maja 2015 at 16:48

      Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  3. Pati says

    27 maja 2015 at 13:30

    Oj, chyba już wiem co będzie dziś u mnie na obiad…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 maja 2015 at 13:51

      Polecam:)

      Odpowiedz
  4. I.T. says

    29 maja 2015 at 00:15

    Coś w podobnym stylu (tzn. w sensie węglowodany + mięsko i warzywa) tylko niestety nie na szybko i zamiast makaronu ryż – to pilaw. Sam lubię stosować różne jego wariacje. Muszę popróbować z makaronem 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs

Ziemniaki-smazone-z-grzybami-Potato-mushroom-hash

Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash

Aromatyczne pory smażone z grzybami / Sauteed leeks and mushrooms

Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii

Zapiekanka-z-miesem-cukinia-i-ziemniakami-Meat-zucchini-and-potato-bake

Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress