Share the post "Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce"
Czasami wracam zmęczona z pracy i ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to gotowanie. Głód jednak dotkliwie doskwiera, narzeczony marudzi więc trzeba zakasać rękawy i zabrać się do dzieła. W takich sytuacjach zawsze doskonale sprawdzają się dania makaronowe, gdyż są szybkie w przygotowaniu i zawsze można skomponować coś smacznego z tego co aktualnie mamy w lodówce. W mojej akurat miałam resztki pieczonego kurczaka i szparagi, to wystarczyło, żeby stworzyć pyszny obiad. Przedstawiam więc tagliatelle, z pieczonym kurczakiem, szparagami w sosie śmietankowo-musztardowym z posypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu.
Scroll down for recipe in English
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym
(4 porcje)
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone na 2 cm kawałki
- 250 g gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki musztardy Dijon
- sól i pieprz
- starty Parmezan do podania
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź go i odstaw.
- Gdy tagliatelle się gotuje, w większej patelni rozgrzej oliwę włóż szparagi i podsmaż przez 5-6 minut, tak by wciąż były jędrne. Wyjmij z patelni i odstaw.
- W tej samej patelni wymieszaj bulion, śmietankę i musztardę. Gotuj na średnim ogniu przez około 12-15 minut, aż lekko zgęstnieje.
- Następnie włóż kurczaka i szparagi, podgrzej przez chwilę po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj makaron i podawaj posypany parmezan.
Smacznego!
English version
Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 250 g tagliatelle pasta
- 2 tablespoons olive oil
- 250 g green asparagus, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 250 g cooked chicken, cut into bite size pieces
- 1 cup chicken stock
- 3/4 cup heavy cream
- 3 tablespoons Dijon mustard
- salt and pepper
- grated Parmesan cheese for serving
Preparation:
- In a medium pot, cook tagliatelle according to packaged directions. Drain and set aside.
- While tagliatelle is cooking, heat olive oil in a large skillet. Add asparagus and saute until tender, about 5-6 minutes. Remove from skillet and set aside.
- In same skillet, combine chicken stock, heavy cream and mustard. Whisk together. Simmer for about 12-15 minutes, or until slightly thickened.
- Add chicken and asparagus, cook until heat through, season to taste with salt and pepper and mix in tagliatelle. Serve immediately sprinkled with Parmesan cheese.
Enjoy!
Kasia knifeandspoon.pl says
Bardzo dobry pomysł z sosem i ja też makaron przygotowuję jak jestem bardzo głodna 😉
Dzi says
🙂
Marek says
Hej 🙂 Uwazam, ze jestes jednym z najlepszych polskich blogerow 🙂 Naprawde 🙂 Rzadko kiedy cos daje mi taka radosc z czytania jak właśnie Twoje teksty 🙂 Masz bardzo bogate slownictwo oraz wielki talent. Piszesz gdzies za pieniazki? Zarabiasz na tym? Mysle, ze czlowiek z Twoim talentem, może z pisania zrobic sobie sposob na życie 🙂
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa:)
Pati says
Oj, chyba już wiem co będzie dziś u mnie na obiad…
Dzi says
Polecam:)
I.T. says
Coś w podobnym stylu (tzn. w sensie węglowodany + mięsko i warzywa) tylko niestety nie na szybko i zamiast makaronu ryż – to pilaw. Sam lubię stosować różne jego wariacje. Muszę popróbować z makaronem 🙂