Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Fettuccine Alfredo z kurczakiem i szparagami / Fettuccine Alfredo with chicken and asparagus

Fettuccine Alfredo z kurczakiem i szparagami / Fettuccine Alfredo with chicken and asparagus

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Fettuccine Alfredo z kurczakiem i szparagami / Fettuccine Alfredo with chicken and asparagus"

  • Facebook
  • Twitter

Dania makaronowe to jedne z najprostszych i najszybszych potraw do przygotowania w domu, dlatego zazwyczaj pojawiają się u mnie na stole w tygodniu po pracy. Dziś proponuję włoski klasyk – fettuccine Alfredo, do którego zabierałam się już od dłuższego czasu. Pyszne, bardzo kremowe fettucine z dodatkiem kurczaka i szparagów (można je zastąpić innymi sezonowymi warzywami np. fasolką lub brokułami) z kurczakiem i sporą ilością parmezanu i cheddara. Baaaardzo przyjemne danie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

makaron

Kremowe fettuccine Alfredo z kurczakiem i szparagami

(8 porcji)

Składniki:

  • 450 g mięsa z piersi lub udek kurczaka, pokrojone w 2 cm kostkę
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • sól i pieprz
  • 450 g makaronu fettuccine (może być także inny ulubiony)
  • 4 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka najlepiej 3,2%
  • 1 szklanka śmietanki 18 %
  • 150 g parmezanu, startego na tarce
  • 220 g sera cheddar, startego na tarce (lub innego ulubionego sera żółtego)
  • 1 pęczek zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami pokrojone w 3 cm kawałki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Osusz pokrojonego kurczaka ręcznikami papierowymi i dopraw połową czosnku, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż przez kilka minut, aż kurczak będzie już prawie usmażony. Następnie dodaj szparagi i smaż kolejne kilka minut, do momentu, aż kurczak i szparagi będą już gotowe. Odstaw.
  3. Ugotuj makaron do momentu al dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  4. W garnku po gotowaniu makaronu rozpuść masło, wrzuć resztę czosnku i podsmaż przez około 1 minutę.  Wmieszaj mąkę i podsmażaj przez około 2 minuty cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  5. Ostrożnie wlej mleko i śmietankę, po czym gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Powinien powstać jednolity sos, bez grudek.
  6. Następnie dodaj parmezan i cheddara i mieszaj aż do ich roztopienia. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku, po czym dodaj kwaśną śmietanę wraz z kurczakiem ze szparagami i całość dokładnie wymieszaj.
  7. Na końcu wrzuć ugotowany makaron wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

makaron

English version

Fettuccine Alfredo with chicken and asparagus

(8 servings)

Ingredients:

  • 450 g boneless skinless chicken breasts or thighs, cubed
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 8 cloves of garlic, minced
  • salt and pepper
  • 4 tbsp butter
  • 450 g fettuccine pasta
  • 1/3 cup all purpose flour
  • 3 cups whole milk
  • 1 cup half and half
  • 150 g  Parmesan cheese, grated
  • 220 g cheddar cheese, grated
  • 1 bunch of green asparagus, trimmed and cut into 3 cm pieces
  • 1/2 cup sour cream

Preparation:

  1. Dry cubes of chicken with paper towels. Add half of the minced garlic, salt and pepper into the chicken, and mix well.
  2. In a heavy large skillet, heat oil about 30 seconds, and add seasoned chicken. Saute until chicken is almost cooked through. Add asparagus to the chicken and continue cooking until chicken and asparagus are fully cooked. Set aside.
  3. Bring large heavy pot of well-salted water to boil. Add pasta and cook just until al dente, according to package instructions. Do not cook beyond al dente. Drain pasta and set aside.
  4. Heat the butter in now empty pot, add remaining garlic and cook about 1 minute. Stir in flour and stir constantly for 2 minutes or until smooth.
  5. Carefully add the milk and half and half. Continue to stir constantly until sauce is smooth and creamy, on medium-low heat for about 5 minutes, ensure the sauce is not grainy. Sauce should become thickened and smooth.
  6. Stir in parmesan and cheddar cheeses, continuing to stir until cheeses are melted. Add any additional salt and pepper to taste. Stir in sour cream and chicken/asparagus mixture to the sauce, combining well.
  7. Toss cooked pasta with sauce, and serve immediately.

Enjoy!

makaron

Share the post "Fettuccine Alfredo z kurczakiem i szparagami / Fettuccine Alfredo with chicken and asparagus"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: cheddar, kuchnia włoska, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, ser, szparagi

« Zupa krem z bobem i gorgonzolą / Easy broad bean and gorgonzola soup
Koszyczki z mini omletów z owocami / Mini dutch baby berry baskets »

Comments

  1. lightandstyle says

    22 lipca 2014 at 16:02

    Wow, wygląda to niezwykle smakowicie i mimo że moje umiejętności kulinarne niestety nie powalają to postaram wspiąć na wyżyny swoich możliwości :p. Jeżeli się uda, to kobitka będzie zadowolona!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lipca 2014 at 16:04

      Spokojnie, wykonanie tylko z pozoru wydaje się skomplikowane. Uważać trzeba tylko robiąc sos, trzeba mieszać, mieszać i jeszcze raz mieszać najlepiej trzepaczką. Wszystko na pewno się uda:)

      Odpowiedz
  2. Asia3city says

    22 lipca 2014 at 22:35

    Wygląda smakowicie, muszę wypróbować przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mloda-kapusta-zapiekana-w-smietanie-Creamy-young-cabbage-bake

Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake

Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta!

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress