Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem / Apple and pear dutch baby

Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem / Apple and pear dutch baby

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem / Apple and pear dutch baby"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na idealne niedzielne śniadanie. Pyszny i puszysty omlet z piekarnika z karmelizowanymi gruszkami i jabłkami, polane sosem karmelowym z odrobiną whiskey. Można go też podać w charakterze deseru, np. z lodami:) Polecam!

Scroll down for English

Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem

(2-3 porcje)

Składniki na sos karmelowy z whiskey i solą:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżka whiskey
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Składniki na ciasto :

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła

Składniki na nadzienie :

  • 1 średnie jabłko
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W piekarniku nagrzanym do 220 oC umieść naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm.
  2. Zacznij od sosu karmelowego: do małego rondelka z grubym dnem wsyp cukier, wlej wodę i wymieszaj tylko do momentu, aż cały cukier będzie zamoczony. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, wtedy zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj (bez mieszania!!!) około 8 minut, cukier nabierze bursztynowej barwy. Gdybyśmy w tym momencie zamieszali, cukier ponownie by się skrystalizował. Zakręć teraz masą w rondelku aby całość miała jednolity kolor, zdejmij z ognia i bardzo ostrożnie dolej śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką, następnie dodaj whiskey i opcjonalnie sól. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita i odstaw do ostudzenia. Zanim spróbujesz, odczekaj kilka minut, gdyż prawie na pewno się poparzysz (z doświadczenia:P).
  3. Zabierz się teraz za omlet: roztrzep w miseczce wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Wyjmij z piekarnika nagrzaną formę i rozsmaruj w nim 1 łyżkę masła, po czym wlej ciasto. Piecz przez 12-15 minut, aż omlet będzie puszysty i ładnie zarumieniony.
  4. Tymczasem, usuń z jabłek i gruszek gniazda nasienne (i skórki jeśli nie lubisz) i pokrój w plasterki. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z 2 łyżkami masła, dodaj jabłka i gruszki i smaż do ładnego zarumienienia. Nie za długo aby się nie rozpadły.
  5. Wyjmij omlet z piekarnika, ułóż na nim jabłka i gruszki. Polej całość sosem karmelowym i posyp cukrem pudrem. Następnie pokrój jak pizzę i podawaj.

Smacznego!

English version

Apple and Pear Dutch Baby

(2-3 servings)

Ingredients for the salted whiskey-caramel sauce:

  • 1 cup sugar
  • 1/4 cup water
  • 1/2 cup heavy cream
  • 1 tbsp bourbon
  • pinch of salt (optional)

Ingredients for the batter:

  • 1 cup flour
  • 1/4 cup sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 3/4 cup milk
  • 4 eggs
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 tablespoon butter

Ingredients for the filling:

  • 1 medium dessert apple
  • 1 pear
  • 2 tbsp butter
  • powdered sugar for dusting

Preparation:

  1. Place a 25 cm baking dish or cast iron pan in the oven and preheat to 220 oC.
  2. Start caramel sauce: in a small heavy saucepan, add sugar and water and stir very little, just enough to wet the sugar. Cook over medium heat until the sugar dissolves. After the sugar is dissolved, increase the heat and bring to a boil without stirring and cook for about 8 minutes or until the sugar is amber in color and just past the smoking point. If you stir before this your sugar will crystalize.  You may now swirl to make uniform in color. Remove from heat and being very careful because the cream will bubble and splatter, whisk in cream, whiskey and salt, whisking constantly until combined. Set aside and let cool, it will thicken as it cools. Be very careful, let it cool before testing.
  3. Start the dutch baby: make the batter by mixing together all of the ingredients. Remove the preheated pan or baking dish from the oven, add 1 tbsp butter and pour in the batter. Bake for 12-15 minutes or until puffed and golden brown.
  4. Meanwhile, peel, core, and thinly slice the apple and pear. In a sauté pan or skillet, heat 2 tbsp of the butter over medium-high heat and add the apples and pears. Cook until crisp-tender about 3 minutes, do not overcook. When apples are tender, remove from pan and set aside.
  5. Remove Dutch Baby from the oven and arrange the apples and pears in a fan formation. Drizzle with thecaramel sauce and dust with the powdered sugar. Cut into wedges, and serve.
Enjoy!

Share the post "Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem / Apple and pear dutch baby"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: deser, gruszki, omlet, śniadanie, sos karmelowy, słodkości, whiskey, wypieki

« Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią / Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel
Calzone nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami leśnymi / Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms »

Comments

  1. gin says

    27 października 2013 at 18:01

    Ależ to musiało być pyszne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 października 2013 at 18:06

      Oj było:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Fall Delights | The Carmelized Pear & Apple Dutch Dessert | stupidDOPE.com pisze:
    28 października 2013 o 19:15

    […] dessert recipe is not an ordinary dessert recipe. A fruit omelette of sorts, this Carmelized Pear & Apple Dutch dessert is a delicious combination of ingredients that come together quite nicely to create a […]

    Odpowiedz
  2. #FoodPorn Indulgence of the Week: Dessert – Apple and Pear Dutch Baby | Odd Cafe's Blog pisze:
    6 listopada 2013 o 10:05

    […] following recipe is not the property of Odd Cafe, but rather adapted from a Polish foodie blog: https://karmelowy.pl/, with mouthwatering indulgences. Called Apple and Pear Dutch Baby, the recipe is a  Dutch baby […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Kalerosse™ w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Zupa-serowa-z-kalafiorem-i-brokulami-Cheesy-cauliflower-and-broccoli-soup

Zupa serowa z kalafiorem i brokułami / Cheesy cauliflower and broccoli soup

Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin

Ramsay’s „Ultimate cookery course”,”Heston Blumenthal at home” i „French cooking”-mam i ja!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress