Scroll down for recipe in English
Ziemniaki zapiekane z dynią i brie
(6 porcji)
Składniki:
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 400 g dyni, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki (najlepiej wielkości ziemniaków)
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 200 g sera brie, z usuniętą skórką w miarę możliwości i pokrojonego na małe kawałki
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik, ustaw go na 220 oC i natłuść masłem lub olejem średniej wielkości naczynie do zapiekania.
- W średnim rondelku doprowadź do wrzenia wino i gotuj przez około 3 minuty lub aż połowa odparuje. Zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj śmietanę, masło i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ułóż na dnie naczynia do zapiekania warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, posyp połową cebuli, połową brie i posyp 1/3 parmezanu. Następnie posyp tymiankiem i rozmarynem i rozlej po wierzchu 1/3 śmietanki. Następnie ułóż kolejną warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, drugą połowę cebuli i brie, 1/3 parmezanu i tymiankiem i rozmarynem. Polej 1/3 śmietanki i ułóż ostatnią warstwę ziemniaka i dyni, posyp resztą parmezanu i polej resztą śmietanki.
- Przykryć zapiekankę folią aluminiową i piecz przez 45 minut., po czym zdejmij folię i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa zmiękną, do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Pumpkin potato gratin with brie
- 1/2 cup white wine
- 1/2 cup double cream
- 2 tbsp butter
- 3 cloves garlic, minced
- 3 medium potatoes, thinly sliced
- 400 g pumpkin, peeled and thinly sliced
- 1 onion, thinly sliced
- 200 g brie cheese, rind removed and chopped
- 1/2 cup grated parmesan
- 1/2 tsp dried thyme
- 2 tsp fresh rosemary, finely chopped
- Preheat oven to 220 oC and grease with butter medium baking dish
- In a medium sauce pan bring the wine to a boil in and cook for 3 minutes or until half of it evaporates. Take the wine off the heat and add the cream, butter, and garlic. Season with salt and pepper to taste.
- Layer 1/3 of potatoes and pumpkin on the bottom of the baking dish, top with half of the onion and brie and 1/3 of the parmesan cheese. Sprinkle on some thyme and rosemary and pour over 1/3 of the cream mixture. Then make the next layer 1/3 of the potato and pumpkin, the other half of the onion and brie, 1/3 of the parmesan, and some more thyme and rosemary. Pour over some more cream and make make the final layer of potato and pumpkin, sprinkle it with parmesan, and then pour in the rest of the cream.
- Cover the gratin with aluminum foil and bake for 45 minutes. Then uncover and continue baking for 20-25 minutes, until the top is nicely browned and the vegetables are completely tender.
Enjoy!
Marta says
Wygląda i brzmi bardzo smakowicie! W takiej odsłonie dyni jeszcze nie jadłam, ale skoro sezon w pełni to chyba warto spróbować 🙂
Dzi says
Koniecznie!
ULA says
pycha
Emilia says
Wygląda na prawdę przepysznie. I z tego co czytam to szybko można to zrobić