Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie

Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie"

  • Facebook
  • X
Nastał sezon na dynię, z której można wyczarować mnóstwo cudownych dań w wersji słonej, ale także słodkiej. Można ją dodać do zup, dań mięsnych, oraz wszelkiego rodzaju gulaszów. Dziś proponuję jednak świetny dodatek do każdego dania głównego – ziemniaki zapiekane z dynią, serem brie i śmietanką pod warstwą parmezanu. Przepyszne! Zapraszam po przepis.

Ziemniaki-zapiekane-z-dynia-i-brie-Pumpkin-potato-gratin-with-brie

Scroll down for recipe in English

Ziemniaki zapiekane z dynią i brie

(6 porcji)

Składniki:

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 400 g dyni, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki (najlepiej wielkości ziemniaków)
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 200 g sera brie, z usuniętą skórką w miarę możliwości i pokrojonego na małe kawałki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik, ustaw go na 220 oC i natłuść masłem lub olejem średniej wielkości naczynie do zapiekania.
  2. W średnim rondelku doprowadź do wrzenia wino i gotuj przez około 3 minuty lub aż połowa odparuje. Zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj śmietanę, masło i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, posyp połową cebuli, połową brie i posyp 1/3 parmezanu. Następnie posyp tymiankiem i rozmarynem i rozlej po wierzchu 1/3 śmietanki. Następnie ułóż kolejną warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, drugą połowę cebuli i brie, 1/3 parmezanu i tymiankiem i rozmarynem. Polej 1/3 śmietanki i ułóż ostatnią warstwę ziemniaka i dyni, posyp resztą parmezanu i polej resztą śmietanki.
  4. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i piecz przez 45 minut., po czym zdejmij folię i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa zmiękną, do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Ziemniaki-zapiekane-z-dynia-i-brie-Pumpkin-potato-gratin-with-brie

English version

Pumpkin potato gratin with brie
(6 servings)
Ingredients:
  • 1/2 cup white wine
  • 1/2 cup double cream
  • 2 tbsp butter
  • 3 cloves garlic, minced
  • 3 medium potatoes, thinly sliced
  • 400 g pumpkin, peeled and thinly sliced
  • 1 onion, thinly sliced
  • 200 g brie cheese, rind removed and chopped
  • 1/2 cup grated parmesan
  • 1/2 tsp dried thyme
  • 2 tsp fresh rosemary, finely chopped
Preparation:
  1. Preheat oven to 220 oC and grease with butter medium baking dish
  2. In a medium sauce pan bring the wine to a boil in and cook for 3 minutes or until half of it evaporates. Take the wine off the heat and add the cream, butter, and garlic. Season with salt and pepper to taste.
  3. Layer 1/3 of potatoes and pumpkin on the bottom of the baking dish, top with half of the onion and brie and 1/3 of the parmesan cheese. Sprinkle on some thyme and rosemary and pour over 1/3 of the cream mixture. Then make the next layer 1/3 of the potato and pumpkin, the other half of the onion and brie, 1/3 of the parmesan, and some more thyme and rosemary. Pour over some more cream and make make the final layer of potato and pumpkin, sprinkle it with parmesan, and then pour in the rest of the cream.
  4. Cover the gratin with aluminum foil and bake for 45 minutes. Then uncover and continue baking for 20-25 minutes, until the top is nicely browned and the vegetables are completely tender.

Enjoy!

Ziemniaki-zapiekane-z-dynia-i-brie-Pumpkin-potato-gratin-with-brie

Share the post "Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: brie, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, dynia, parmezan, ser, ziemniaki, zioła

« Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup
Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes »

Comments

  1. Marta says

    6 listopada 2018 at 15:20

    Wygląda i brzmi bardzo smakowicie! W takiej odsłonie dyni jeszcze nie jadłam, ale skoro sezon w pełni to chyba warto spróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 listopada 2018 at 15:54

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  2. ULA says

    8 listopada 2018 at 22:51

    pycha

    Odpowiedz
  3. Emilia says

    18 listopada 2018 at 16:00

    Wygląda na prawdę przepysznie. I z tego co czytam to szybko można to zrobić

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie | FlyB Kulinaria pisze:
    7 listopada 2018 o 12:00

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Choose Your Own Adventure: Thanksgiving Dinner Menu - Design Crush pisze:
    13 listopada 2018 o 19:01

    […] Shallot Gratin // Mashed Potatoes with Saffron Garlic Butter // Polish Dill Potatoes   Row 2: Pumpkin Potato Gratin with Brie // Roasted Fingerling Potatoes with Garlic and Herbs // Savory Sweet Potato […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”

Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta

Drożdżówka z serkiem, morelami i kruszonką / Apricot cream cheese babka with streusel

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress