Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

by Dzi 1 Comment

Share the post "Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego. Pieczone ziemniaki w sosie balsamiczno-miodowym z dodatkiem aromatycznego rozmarynu z pewnością sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. U mnie sprawdzają się w szczególności z mięsami, pycha! Polecam jako zamiennik dla tradycyjnego puree, tym bardziej, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki)
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżki miodu
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ziemniaki z 1 ½ łyżki oliwy z oliwek i dopraw porządnie solą i pieprzem do smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości.
  2. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn.
  3. Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

English version

Balsamic honey roasted potatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g small potatoes, cut in half (or bigger cut in quarters)
  • 1½ tbsp olive oil
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • ½ tbsp honey
  • ½ tsp paprika
  • ¼ tsp garlic powder
  • ¼ tsp salt
  • ¼ tsp fresh rosemary, roughly chopped

Preparation:

  1. Mix the potatoes with the 1½ tbsp olive oil and salt and pepper to taste. Place on a baking sheet and bake at 200 oC for 30 minutes or until a fork is easily able to pierce the potatoes.
  2. While the potatoes are cooking, whisk together the remaining 2 tbsp olive oil, balsamic vinegar, honey, paprika, garlic, salt, and fresh rosemary.
  3. When the potatoes are done, remove them form the oven and drizzle on the vinaigrette. Mix the potatoes so that they are evenly coated and serve!

Enjoy!

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

Share the post "Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, miód, ocet balsamiczny, zioła

« Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts »

Comments

  1. Justyna says

    22 sierpnia 2016 at 16:00

    pychota

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress