Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup

Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję wariację tradycyjnego kapuśniaku. Pyszna zupa z kapustą i makaronem z dodatkiem sosu sojowego i aromatycznych przypraw z pewnością zadowolą wszystkich fanów orientalnych smaków. Polecam na rozgrzewający obiad w te chłodne dni. Zapraszam po przepis!

Scroll down for recipe in EnglishKapusniak-w-stylu-orientalnym-Asian-style-cabbage-soup

Kapuśniak w stylu orientalnym

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek (lub innej pikantnej z chilli)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 l bulionu drobiowego
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na drobnej tarce
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała główka kapusty (lub 1/2 dużej), posiekana
  • 300 g opakowanie makaronu pszennego (nudli)
  • 1 upieczona lub usmażona pierś z kurczaka, pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • miód do smaku
  • posiekana pietruszka do smaku

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj dokładnie sos sojowy, ocet ryżowy i pastę chilli. Wymieszaj też mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wody w drugiej miseczce.
  2. W większym rondlu zagotuj szklankę bulionu, dodaj imbir i pieczarki gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj mieszankę sojową i gotuj kolejną minutę.
  3. Wlej resztę bulionu, dodaj kapustę i gotuj aż zmięknie, przez około 15-20 minut. Dodaj wymieszaną mąkę z wodą i gotuj kolejną minutę.
  4. Następnie dodaj makaron i kurczaka i gotuj zupę aż makaron zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, miodem, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku, posyp pietruszką i podawaj!

Smacznego!

English version

Asian style cabbage soup

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons of soy sauce
  • 4 tablespoons of rice vinegar
  • 1 teaspoon of sambal oelek (or other spicy chilli paste)
  • 3 teaspoons of potato flour
  • 1 1/2 l chicken stock
  • 2 cm piece of fresh ginger, peeled and grated
  • 200 g of mushrooms, sliced
  • 1 small head of cabbage (or 1/2 large), shredded
  • 300 g of wheat pasta (noodles)
  • 1 roasted or fried chicken breast, sliced ​​(optional)
  • salt pepper
  • honey to taste
  • chopped parsley to taste

Preparation:

  1. In the small bowl, mix the soy sauce, rice vinegar and sambal oelek. In another bowl mix potato flour with a few tablespoons of water.
  2. In a larger pot, brong to the boil a cup of stock, add ginger and mushrooms, simmer over low heat for 5 minutes. Then add the soy mixture and cook another minute.
  3. Add in the rest of the stock, add the cabbage and cook until soft, for about 15-20 minutes. Mix in the four mixture and cook another minute.
  4. Add chcken and noodles and cook in the soup until soft, season with salt, pepper, honey, rice vinegar and soy sauce to taste, sprinkle with parsley and serve!

Enjoy!

Kapusniak-w-stylu-orientalnym-Asian-style-cabbage-soup

Share the post "Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Zupy Tagged With: chilli, kapusta, kuchnia orientalna, kurczak, mięso, miód, obiad, zupa

« Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes
Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką / Chicken baked with oyster mushrooms and prunes »

Comments

  1. Zdzisław Wawrzyniak says

    15 listopada 2018 at 13:41

    Wygląda fantastycznie! Idealna propozycja na jesienne wieczory 🙂

    Odpowiedz
  2. Ada says

    16 listopada 2018 at 16:16

    mniam

    Odpowiedz
  3. Matyy says

    20 listopada 2018 at 18:27

    Ciekawa propozycja, szczegolnie na takie wieczory jak dzisiaj!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress