Dziś proponuję wariację tradycyjnego kapuśniaku. Pyszna zupa z kapustą i makaronem z dodatkiem sosu sojowego i aromatycznych przypraw z pewnością zadowolą wszystkich fanów orientalnych smaków. Polecam na rozgrzewający obiad w te chłodne dni. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Kapuśniak w stylu orientalnym
(6-8 porcji)
Składniki:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek (lub innej pikantnej z chilli)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 l bulionu drobiowego
- 2 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na drobnej tarce
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 mała główka kapusty (lub 1/2 dużej), posiekana
- 300 g opakowanie makaronu pszennego (nudli)
- 1 upieczona lub usmażona pierś z kurczaka, pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- miód do smaku
- posiekana pietruszka do smaku
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj dokładnie sos sojowy, ocet ryżowy i pastę chilli. Wymieszaj też mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wody w drugiej miseczce.
- W większym rondlu zagotuj szklankę bulionu, dodaj imbir i pieczarki gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj mieszankę sojową i gotuj kolejną minutę.
- Wlej resztę bulionu, dodaj kapustę i gotuj aż zmięknie, przez około 15-20 minut. Dodaj wymieszaną mąkę z wodą i gotuj kolejną minutę.
- Następnie dodaj makaron i kurczaka i gotuj zupę aż makaron zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, miodem, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku, posyp pietruszką i podawaj!
Smacznego!
English version
Asian style cabbage soup
(6-8 servings)
Ingredients:
- 4 tablespoons of soy sauce
- 4 tablespoons of rice vinegar
- 1 teaspoon of sambal oelek (or other spicy chilli paste)
- 3 teaspoons of potato flour
- 1 1/2 l chicken stock
- 2 cm piece of fresh ginger, peeled and grated
- 200 g of mushrooms, sliced
- 1 small head of cabbage (or 1/2 large), shredded
- 300 g of wheat pasta (noodles)
- 1 roasted or fried chicken breast, sliced (optional)
- salt pepper
- honey to taste
- chopped parsley to taste
Preparation:
- In the small bowl, mix the soy sauce, rice vinegar and sambal oelek. In another bowl mix potato flour with a few tablespoons of water.
- In a larger pot, brong to the boil a cup of stock, add ginger and mushrooms, simmer over low heat for 5 minutes. Then add the soy mixture and cook another minute.
- Add in the rest of the stock, add the cabbage and cook until soft, for about 15-20 minutes. Mix in the four mixture and cook another minute.
- Add chcken and noodles and cook in the soup until soft, season with salt, pepper, honey, rice vinegar and soy sauce to taste, sprinkle with parsley and serve!
Enjoy!
Zdzisław Wawrzyniak says
Wygląda fantastycznie! Idealna propozycja na jesienne wieczory 🙂
Ada says
mniam
Matyy says
Ciekawa propozycja, szczegolnie na takie wieczory jak dzisiaj!