Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake

Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake"

  • Facebook
  • Twitter

Kontynuując moją ulubioną serię przepisów z odwróconymi ciastami w roli głównej, dziś przedstawiam niemożliwie smaczne, odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem. Może brzmi to dziwnie, ale posolony karmel na prawdę nabiera charakteru i jest przepyszny! Samo ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można je upiec w dowolnej, oby wysokiej formie, ja piekę w głębokiej patelni :). Polecam!

Przepis znalazłam tutaj

ciasto

Scroll down for recipe in English

Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem

(8-10 porcji)

Składniki na karmel i jabłka:

  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki jabłek ( ok. 3-4 jabłka)
  • 1/2 szklanki solonego masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki solonego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Natłuść formę do pieczenia (np. tortownicę) o średnicy ok. 24 cm i ustaw piekarnik na 180 °C.
  2. W rondelku rozpuść masło i dodaj brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i wanilię. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż powstanie bursztynowy, gęsty karmel. Zakręć rondelkiem od czasu do czasu aby karmel równomiernie się rumienił. Przelej go do przygotowanej formy do pieczenia i ułóż na nim jabłka zgodnie z własną fantazją:).
  3. W międzyczasie, w misce miksera ubij do białości resztę masła z brązowym cukrem, następnie dodaj jajka, mleko i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dokładnie wmieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wyłóż powstałe ciasto na przygotowane jabłka.
  4. Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym wyjmij je odwracając do góry nogami na talerz. Posyp odrobiną soli morskiej i podawaj.

Smacznego!

ciasto

English version

Salted caramel apple upside down cake

(8-10 servings)

Ingredients for the sauce and topping:

  • 2 cups sliced apples (3-4 apples)
  • 1/2 cup salted butter
  • 2/3 cup brown sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon nutmeg
  • 1/4 teaspoon ground cloves
  • 1 teaspoon vanilla extract

Ingredients for the cake:

  • 1/2 cup salted butter
  • 1 cup brown sugar
  • 2 large eggs
  • 1/4 cup milk
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon cinnamon

Preparation:

  1. Grease a round 24 cm cake pan.  Preheat the oven to 180 oC.
  2. Melt the butter in a medium saucepan. Add the brown sugar, cinnamon, nutmeg, cloves, and vanilla. Keep over medium heat and cook for about 3 minutes until smooth and thickened slightly. Pour the caramel into the greased cake pan and top with the apple slices.
  3. For the cake, beat the remaining butter and brown sugar until creamy. Add the eggs and milk and beat until incorporated. Stir in the flour, baking powder, and cinnamon and pour the cake on top of the caramel and apple layer in the cake pan.
  4. Bake for 45 minutes. Let cool for 10 minutes and invert onto a plate and tap the top until the cake comes out onto the plate. Sprinkle with sea salt and serve.

Enjoy!

ciasto

ciasto

Share the post "Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, cynamon, deser, jabłka, karmel, słodkości, wypieki

« Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce
Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables »

Comments

  1. Pati says

    9 września 2014 at 10:49

    Bardzo smakowite ciasto!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 września 2014 at 11:26

      O tak:)

      Odpowiedz
  2. Zmiksowana.pl says

    9 września 2014 at 18:51

    Już uwielbiam to ciasto! Wygląda cudownie i dość prosto do zrobienia! 🙂 Dzięki za pomysł 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 września 2014 at 18:52

      Polecam się na przyszłość:)

      Odpowiedz
  3. Łukasz says

    10 września 2014 at 14:50

    Przepis godny polecenia

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 września 2014 at 15:21

      🙂

      Odpowiedz
  4. Bartek says

    10 września 2014 at 15:45

    Ciasto wygląda wyśmienicie. Do przeczytania i wykonania przepisu zainspirował mnie tytuł, w którym pojawiło się słowo: „odwrócone” 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 września 2014 at 15:48

      No tak, niedługo w odwróconych ciastach będę eskpertem:P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey

Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

zapiekane_letnie_warzywa

Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress