Muffiny to chyba najszybszy sposób na deser, gdy masz a ochotę na słodkie ciasto, a niestety mało czasu na jego wykonanie. Tym razem miałam zalegające duże i dojrzałe mango i standardowo białą czekoladę (uwielbiam!). Efekt? Rewelacja w niecałą godzinę z wystudzeniem! Muffiny są puszyste i wilgotne, z wyczuwalnymi kawałkami mango i białej czekolady. Polecam!
Muffiny z mango i białą czekoladą (ok. 15 szt.)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżek niesolonego masła, roztopionego i wystudzonego
- 3/4 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 duże mango obrane i pokrojone w kostkę
- 100 g białej czekolady pokrojonej w kostkę
- cukier perlisty do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- W misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sodę, sól i odstaw.
- W misce miksera ubij na puszystą masę masło i cukier (ok 3 minuty). Następnie dodawaj po 1 jajku, do dokładnego połączenia się składników i wsyp cukier waniliowy.
- Dodaj do ubitych składników połowę miksu z suchych składników, wymieszaj i dodaj połowę jogurtu,znowu wymieszaj. Następnie dodaj drugą cześć sypkich składników i później drugą połowę jogurtu. Miksuj całość aż uzyskasz jednolitą masę.
- Wrzuć do masy mango i białą czekoladę i delikatnie wymieszaj całość najlepiej łyżką.
- Do formy na muffiny włóż papilotki lub spryskaj specjalnym sprayem przeciwko przywieraniu.
- Wypełnij papilotki masą i posyp cukrem perlistym jeśli używasz.
- Włóż do piekarnika i piecz 8 minut, następnie zmniejsz temp. do 180 oC i piecz przez kolejne 12 minut (lub do suchego patyczka).
- Po wyjęciu z piekarnika pozwól muffinkom pozostać w formie przez 5 minut, następnie wyjmij je do całkowitego wystygnięcia.
Ola says
Czy w przepisie nie powinno być cukru?
Dzi says
słuszna uwaga;)