Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

 Dziś przedstawiam przepis na szybką lasagne ze świeżym łososiem w sosie z serka śmietankowego, szpinakiem i sporą ilością mozzarelli i parmezanu.  Jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu niż jej tradycyjny odpowiednik, a gdy zakupimy jeszcze makaron lasagne, który można użyć bez podgotowania to jeszcze bardziej można skrócić czas przygotowania. Sama lasagne jest pyszna i na pewno przypadanie do gustu wszystkim fanom łososia. Polecam!

Scroll down for recipe in English

lasagne

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem 

(4 – 6 porcji)

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 150 ml mleka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 400 g świeżego łososia, bez skóry, pokrojonego w grubą kostkę
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 pomidory pokrojone w plastry
  • 9 podgotowanych płatów lasagne
  • 100 g mozzarelli startej na tarce
  • 100 g parmezanu startego na tarce

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulkę i podsmaż do zeszklenia.  Dodaj czosnek i szpinak i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  2. W rondelku podgrzej mleko, dodaj do niego serek śmietankowy i wymieszaj. Następnie dodaj do rondelka łososia, tymianek, doprowadź do wrzenia i dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 3-4 łyżki sosu z łososiem i ułóż na nim 3 płaty lasagne. Na nie wyłóż 1/3 plastrów pomidora, 1/3 szpinaku, 1/3 sosu z łososiem i posyp 1/2 mozzarelli i parmezanu. Powtórz te kroki z resztą składników.
  4. Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 40 minut.

Smacznego!

lasagne

English version

Salmon and spinach lasagne 

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 500 g fresh spinach
  • 1 onion, cut into small dice
  • 2 tablespoons oil
  • 1 clove garlic, minced
  • 150 ml of milk
  • 200 g of cream cheese
  • 400 g fresh salmon, skinless, cut into cubes
  • 1 tablespoon fresh thyme leaves
  • salt and pepper
  • pinch of nutmeg
  • 4 tomatoes, sliced
  • 9 pre-cooked lasagne sheets
  • 100 g of grated mozzarella cheese
  • 100 g grated Parmesan cheese

Preparation:

  1. In a large skillet, heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the garlic and spinach and cook covered for about 5 minutes. Sprinkle with salt and pepper.
  2. In a saucepan, heat the milk, add the cream cheese and mix. Next add salmon, thyme, bring to the boil and season with salt, pepper and nutmeg. Set aside.
  3. At the bottom of a casserole dish spread 3-4 tablespoons od sauce and line the base with one-third of the lasagne sheets. Top with one third of tomato slices, 1/3 spinach, 1/3 sauce with salmon and sprinkle with 1/3 of mozzarella and Parmesan cheese. Repeat these steps with the rest of the ingredients.
  4. Place the dish in the preheated to 180 ° C oven and bake for 40 minutes.

Enjoy!

lasagne

Share the post "Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Ryby i owoce morza Tagged With: lasagne, makaron, mozzarella, obiad, parmezan, ser, szpinak, zapiekanka, łosoś

« Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce »

Comments

  1. grzegorzdrach says

    13 września 2014 at 15:38

    Lasagne to jedna z najsmaczniejszych potraw szczególnie dla mnie i o dziwo mogę wam powiedzieć, że bardzo mi ona wychodzi, co prawda ja dodaje do niej zawsze jeszcze odrobinę chili i smakuje rewelacyjnie, ale to już zależy od uznania.

    Odpowiedz
  2. Ola says

    16 września 2014 at 20:23

    Lasagne z łososiem i szpinakiem to jest danie, które od pewnego czasu mnie “prześladuje”.. Muszę koniecznie je zrobić ;))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 września 2014 at 20:29

      Mam nadzieję, że lżejsza jej wersja też przypadnie wszystkim do gustu:)

      Odpowiedz
  3. Monika says

    4 marca 2015 at 22:41

    O jaki serek śmietankowy chodzi?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 marca 2015 at 07:28

      Typu philadelphia.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    4 grudnia 2017 o 10:56

    […] lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami, lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem, czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-Creamy-braised-cabbage

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage

Konkurs! Bułeczki wielkanocne i 2 piekarniki do wygrania!

Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree

Anielskie ciasto czekoladowe z polewa i prazonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Ramsay’s “Ultimate cookery course”,”Heston Blumenthal at home” i “French cooking”-mam i ja!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress