Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms

Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms

by Dzi 1 Comment

Share the post "Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms"

  • Facebook
  • X

W moim rodzinnym domu bigos zawsze był przygotowywany ze słodkiej kapusty, aromatyczny i w ogromnym garnku, gdyż odgrzewany smakował jeszcze lepiej. Postanowiłam przygotować go w końcu u siebie i muszę przyznać, że jak dla mnie to jest właśnie to. Nie smakują mi te z kiszonej kapusty, ewentualnie mogę zjeść bigos z małą domieszką, ale bez radości. Bigos ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zapewniam, przepyszny! Jest też świetnym sposobem na wykorzystanie zalegających resztek mięs. Ja wykorzystałam zalegające w zamrażarce mięsa jeszcze ze Świąt. Zapraszam zatem po przepis na bigos mojego dzieciństwa 😉

Miesny-bigos-z-grzybami-Meaty-cabbage-stew-with-mushrooms

Scroll down for recipe in English

Mięsny bigos z grzybami

(8 porcji)

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 400 g pieczonej/surowej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
  • 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 400 g białej kapusty, poszatkowanej
  • 300 g świeżych grzybów, przekrojonych na pół, lub ćwiartki jeśli są duże
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większy garnek na średnim ogniu, dodaj boczek i cebulę i podsmaż mieszając, do ładnego zarumienienia
  2. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy, passatę, czosnek i 1/2 szklanki wody, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  4. Podawaj bigos z pajdą chleba lub ziemniakami.

Smacznego!

*taką piękną zastawę możecie zakupić tutaj 

Miesny-bigos-z-grzybami-Meaty-cabbage-stew-with-mushrooms

English version

Meaty cabbage stew with mushrooms

(8 servings)

Ingredients:

  • 100 g smoked bacon, diced
  • 400 g roasted or fresh pork, diced
  • 200 g of sausage diced
  • 2 onions, diced
  • 400 g fresh cabbage, shredded
  • 300 g fresh mushrooms, halved or quartered
  • 2 cloves of garlic, chopped
  • 1 bay leaf
  • 4 dried all spice berries
  • 1/2 teaspoon of dried thyme
  • 1 cup tomato passata or canned chopped tomatoes
  • 3 tablespoons tomato paste
  • salt, pepper
  • sugar

Preparation:

  1. Preheat large pot over medium heat, add bacon and onions and cook until lightly browned, stirring from time to time.
  2. Add cabbage, mushrooms, spices, tomato paste, tomato passata, garlic and 1/2 cup of water, cover and cook on low heat for one hour, stirring occasionally.
  3. Season to taste with salt, pepper and sugar.
  4. Serve with a slice of bread or potatoes.

Enjoy!

Miesny-bigos-z-grzybami-Meaty-cabbage-stew-with-mushrooms

Share the post "Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: boczek, kapusta, kiełbasa, mięso, obiad, wieprzowina, zioła

« Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms
Zupa warzywna z kiełbasą / Vegetable soup with sausage »

Trackbacks

  1. Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms | FlyB Kulinaria pisze:
    26 stycznia 2019 o 12:18

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta

Grillowany dorsz w sosie teriyaki

Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera

Calzone nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami leśnymi / Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress