W moim rodzinnym domu bigos zawsze był przygotowywany ze słodkiej kapusty, aromatyczny i w ogromnym garnku, gdyż odgrzewany smakował jeszcze lepiej. Postanowiłam przygotować go w końcu u siebie i muszę przyznać, że jak dla mnie to jest właśnie to. Nie smakują mi te z kiszonej kapusty, ewentualnie mogę zjeść bigos z małą domieszką, ale bez radości. Bigos ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zapewniam, przepyszny! Jest też świetnym sposobem na wykorzystanie zalegających resztek mięs. Ja wykorzystałam zalegające w zamrażarce mięsa jeszcze ze Świąt. Zapraszam zatem po przepis na bigos mojego dzieciństwa 😉
Scroll down for recipe in English
Mięsny bigos z grzybami
(8 porcji)
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 400 g pieczonej/surowej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
- 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 400 g białej kapusty, poszatkowanej
- 300 g świeżych grzybów, przekrojonych na pół, lub ćwiartki jeśli są duże
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- cukier
Przygotowanie:
- Rozgrzej większy garnek na średnim ogniu, dodaj boczek i cebulę i podsmaż mieszając, do ładnego zarumienienia
- Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy, passatę, czosnek i 1/2 szklanki wody, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Podawaj bigos z pajdą chleba lub ziemniakami.
Smacznego!
*taką piękną zastawę możecie zakupić tutaj
English version
Meaty cabbage stew with mushrooms
(8 servings)
Ingredients:
- 100 g smoked bacon, diced
- 400 g roasted or fresh pork, diced
- 200 g of sausage diced
- 2 onions, diced
- 400 g fresh cabbage, shredded
- 300 g fresh mushrooms, halved or quartered
- 2 cloves of garlic, chopped
- 1 bay leaf
- 4 dried all spice berries
- 1/2 teaspoon of dried thyme
- 1 cup tomato passata or canned chopped tomatoes
- 3 tablespoons tomato paste
- salt, pepper
- sugar
Preparation:
- Preheat large pot over medium heat, add bacon and onions and cook until lightly browned, stirring from time to time.
- Add cabbage, mushrooms, spices, tomato paste, tomato passata, garlic and 1/2 cup of water, cover and cook on low heat for one hour, stirring occasionally.
- Season to taste with salt, pepper and sugar.
- Serve with a slice of bread or potatoes.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]