Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Botwinka zasmażana / Braised swiss chard

Botwinka zasmażana / Braised swiss chard

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Botwinka zasmażana / Braised swiss chard"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przepis już chyba na ostatnią chwilę, gdyż botwinki jakby na rynku coraz mniej, a warto jej w tej formie spróbować. Pyszna botwinka wraz z drobniutko pokrojonymi małymi buraczkami, zasmażana ze śmietanką i dobrze doprawiona cytrynką, cukrem i standardowo solą i pieprzem. Tylko tyle i aż tyle.  Doskonały dodatek do każdego dania głównego!

Przepis pochodzi z bloga Czary – gary w kuchni

Scroll down for recipe in English

botwinka

Botwinka zasmażana

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki, liście oddzielone od łodyg i buraczków pokrojonych w zapałki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Składniki na zasmażkę:
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć buraczki wraz z łodygami i smaż przez ok. 3 – 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj liście i wlej odrobinę wody, tak by przykryła całe dno. Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem, zmniejsz ogień do małego, po czym przykryj szczelnie garnek i duś botwinkę do miękkości (ok. 10 minut).
  2. Na małą patelnię wlej śmietankę, podgrzej do wrzenia i wsyp mąkę. Podgrzewając na małym ogniu mieszaj całość aż masa stanie się jednolita. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj wodę.
  3. Przełóż zasmażkę do uduszonej botwinki i po wymieszaniu dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem jeżeli to konieczne. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę po czym podawaj.

Smacznego!

botwinka

English version

Braised swiss chard

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 bunches of swiss chard, leaves separated from the stems and small beets julienned
  • 2 tablespoons unsalted butter
  • 1 teaspoon sugar
  • 2 teaspoons lemon juice
  • salt and pepper

Ingredients for the roux:

  • 6 tablespoons double cream
  • 1 tablespoon plain flour
  • 5 tablespoons hot water

Preparation:

  1. In a saucepan heat the butter over a medium heat, add beets with stems and cook for about 3 – 4 minutes, stirring occasionally. Next add the leaves and water, to cover the bottom of the saucepan. Season the with salt, pepper and sugar, reduce heat to low, cover tightly with the lid and braise until tender (about 10 minutes).
  2. In a small pan heat the cream, bring to the boil and add flour. Cook over low heat, stirring to avoid any lumps. Remove the pan from the heat and stir in the hot water.
  3. Put the roux to the braised chard and season with salt, pepper, lemon juice and sugar if necessary. Cook for a minute and then serve.

Enjoy!

botwinka

 

Share the post "Botwinka zasmażana / Braised swiss chard"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: botwinka, buraki, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego

« Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake
Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach

Boczniaki-po-kaszubsku-Tomato-oyster-mushrooms-with-raisins

Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins

Latwy piernik z powidlami / Easy gingerbread with plum jam

Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam

Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone

Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone

Dietetyczny butter chicken Billa Grangera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress