Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables

Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Karkówka – jedno z moich ulubionych mięs, zawsze pyszna i soczysta 🙂 Niestety przygotowuję je stosunkowo rzadko, gdyż do niskokalorycznych ono nie należy. Jednak raz na jakiś czas można się rozpieścić, szczególni po ciężkim dniu. Dlatego proponuję dziś niezwykle łatwy sposób na przygotowanie tego mięsa, jest to jedno z tych dań, które robią się same w piekarniku. Soczysta karkówka, zapiekana w sosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna! Podałam z nieziemskim puree z batatów i mascarpone, polecam gorąco.

Scroll down for recipe in English

Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables

Karkówka zapiekana z warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej, podzielonej na 4 kotlety
  • sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 cebule, pokrojone cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 bakłażan, pokrojony w 0,5 cm plastry
  • 1 cukinia, pokrojona w 0,5 cm plastry
  • 150 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 250 g ulubionego sosu pomidorowego lub keczupu (ja dałam sos marinara)
  • 150 g startej na tarce mozzarelli (lub innego ulubionego sera)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj sporej wielkości naczynie do zapiekania (tak by plastry karkówki zmieściły się w 1 warstwie).
  2. Bakłażany i cukinię posól, włóż do durszlaka i umieść w zlewie na 15 minut. Następnie opłukaj je i osusz papierowymi ręcznikami.
  3. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety i ponownie posyp czerwoną papryką w proszku.
  5. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty ser i piecz kolejne 10 minut. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables1

English version

Pork neck baked with vegetables

(4 servings)

Ingredients:

  • 500g pork neck, cut into 4 cutlets
  • salt and pepper
  • 3 cloves garlic, minced
  • 1 teaspoon paprika
  • 1 tsp herbes de Provence
  • 4 tablespoons mayonnaise
  • 2 onions, cut into thin slices
  • 1 red bell pepper, cut into thin strips
  • 1 eggplant, cut into 0.5cm slices
  •  1 zucchini, cut into 0.5cm slices
  • 150 g mushrooms cut into slices
  • 250 g of your favorite tomato sauce or ketchup (I used my marinara sauce)
  • 150 g mozzarella cheese, grated

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 °C. Prepare large baking dish (wide enough to place pork cutlets in one layer).
  2. Season eggplant and zucchini with salt, place in colander and place in the sink for 15 minutes. Next rinse with water and pat dry with paper towels.
  3. Rub the meat in the both sides with salt, ground pepper and garlic.
  4. Spread the mayonnaise on the bottom of the baking dish, sprinkle with herbes the provence and paprika, next place pork in one layer and sprinkle with paprika.
  5. Next add in even layer onion, pepper, mushrooms, zucchini and eggplant, sprinkle each layer with salt and pepper. Spread tomato sauce and place the casserole in the preheated oven.
  6. Bake for 50 minutes, sprinkle with grated cheese and bake next 10 minutes. Serve immediately.

Enjoy!

Share the post "Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bakłażan, cukinia, grzyby, karkówka, mięso, mozzarella, obiad, papryka, pieczarki, ser, wieprzowina

« Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes
Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach »

Comments

  1. Wesoła says

    11 maja 2015 at 13:09

    Uwielbiam karkówkę, w środę zrobię ją według właśnie tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 maja 2015 at 13:30

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. Jacek says

    11 maja 2015 at 13:27

    Szczerze, to karkówka nigdy do mnie nie przemawiała, ale ten przepis brzmi smakowicie 😉
    Muszę przetestować, a nuż się przekonam do karkówki 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 maja 2015 at 13:30

      Trzymam kciuki żeby posmakowała:)

      Odpowiedz
  3. mamawkuchni says

    11 maja 2015 at 15:00

    Wygląda przepysznie, zachwyciło mnie też to puree, z chęcią w chwili wolnego przygotuję to danie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 maja 2015 at 15:01

      Polecam gorąco:)

      Odpowiedz
  4. Oct-Opus says

    14 maja 2015 at 12:09

    Wygląda wspaniale 😀 coś takiego można nawet podawać samo, jest mięso, są warzywa, grzyby, przyprawy, nic innego do tego nie potrzeba 😛

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 maja 2015 at 12:18

      Dokładnie, albo do warzywek dorzucić ziemniaki i wtedy faktycznie mamy danie jednogarnkowe:)

      Odpowiedz
  5. wujek67 says

    16 maja 2015 at 10:33

    No no taką karkówkę bym chętnie dziabnął:D hhaha

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 maja 2015 at 16:23

      🙂

      Odpowiedz
  6. ewa says

    19 stycznia 2016 at 21:21

    Witam,

    chciałam się zapytać o przepis, dokładnie o bakłażana i cukinie. Pisze żeby cukinie i bakłażana umieścić na 15 min w zalewie. O jaką zalewę chodzi?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 stycznia 2016 at 21:35

      W durszlaku w zlewie, żeby woda z nich mogła swobodnie skapywać:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    13 lutego 2018 o 09:32

    […] konsystencji  ewentualnie dodając śmietanki ;). Polecam także łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem, jest przepyszna! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli

Konkurs z firmą Ballarini – zakończony!

Lane chrusty / Funnel cakes

Lane chrusty / Funnel cakes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress