Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake

Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na bardzo łatwą wołowinę zapiekaną z papryką w szybkim i aromatycznym sosie pomidorowym. Jest to doskonały pomysł obiad dla zabieganych, gdyż generalnie przygotowujemy ją w 10 minut, wrzucamy do piekarnika i dalej robi się samo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego nie lubicie, można go zagęścić po wyjęciu mięsa i warzyw gotując aż odparuje do odpowiedniej konsystencji  ewentualnie dodając śmietanki ;). Polecam także łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem, jest przepyszna! Zapraszam;)

Latwa-wolowina-zapiekana-z-papryka-Easy-beef-and-pepper-bake

Scroll down for recipe in English

Łatwa wołowina zapiekana z papryką

(6 porcji)

Składniki:

  • 6×150 g steków wołowych
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, umyte, bez pestek i pokrojona w grube plasterki
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Składniki na sos:

  • 1 ½ szklanki ketchupu
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 ° C.
  2. Ułóż steki na dnie naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pieprzem z obu stron i posyp posiekanym czosnkiem.
  3. Na stekach wyłóż warstwę cebuli, na nią paprykę i skrop całość sokiem z cytryny.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowaną zapiekankę. Przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut i podawaj.

Smacznego!

Latwa-wolowina-zapiekana-z-papryka-Easy-beef-and-pepper-bake

English version

Easy beef and pepper bake

(6 servings)

Ingredients:

  • 6×150 g beef steaks
  • salt and pepper
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 large onion, thickly sliced
  • 1 green, red and yellow bell pepper, washed, cored and sliced into ¼ inch thick rings
  • juice from 1 lemon

Ingredients for the sauce:

  • 1½ cups ketchup
  • 3 teaspoons light soy sauce
  • ¾ teaspoon salt
  • ½ teaspoon freshly ground black pepper
  • 3 tablespoons water

Preparation:

  1. Preheat the oven to 160 oC.
  2. Place the steaks in a large casserole dish and sprinkle with salt and freshly ground black pepper on both sides. Sprinkle minced garlic over the steaks.
  3. Layer the sliced onions, peppers and sprinkle lemon juice over the steaks.
  4. Combine the sauce ingredients in a small bowl. Cover vegetables and steaks with the sauce and cover the casserole dish with aluminum foil.
  5. Bake for 1 hour then remove the foil, increase the temperature to 180 oC and bake for another 30 minutes. Serve!

Enjoy!

Latwa-wolowina-zapiekana-z-papryka-Easy-beef-and-pepper-bake

Share the post "Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: mięso, obiad, papryka, pomidor, sos sojowy, wołowina

« Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with chicken
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce »

Comments

  1. Mia says

    11 lutego 2018 at 16:38

    pysznie wygląda

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake | FlyB Kulinaria pisze:
    9 lutego 2018 o 12:15

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Test herbaty Tet i konkurs "Wygraj PODRÓŻ swojego życia"

Test herbaty Tet i konkurs „Wygraj PODRÓŻ swojego życia”

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress