Dziś przedstawiam przepis na bardzo łatwą wołowinę zapiekaną z papryką w szybkim i aromatycznym sosie pomidorowym. Jest to doskonały pomysł obiad dla zabieganych, gdyż generalnie przygotowujemy ją w 10 minut, wrzucamy do piekarnika i dalej robi się samo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego nie lubicie, można go zagęścić po wyjęciu mięsa i warzyw gotując aż odparuje do odpowiedniej konsystencji ewentualnie dodając śmietanki ;). Polecam także łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem, jest przepyszna! Zapraszam;)
Scroll down for recipe in English
Łatwa wołowina zapiekana z papryką
(6 porcji)
Składniki:
- 6×150 g steków wołowych
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, umyte, bez pestek i pokrojona w grube plasterki
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Składniki na sos:
- 1 ½ szklanki ketchupu
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 160 ° C.
- Ułóż steki na dnie naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pieprzem z obu stron i posyp posiekanym czosnkiem.
- Na stekach wyłóż warstwę cebuli, na nią paprykę i skrop całość sokiem z cytryny.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowaną zapiekankę. Przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy beef and pepper bake
(6 servings)
Ingredients:
- 6×150 g beef steaks
- salt and pepper
- 2 cloves garlic, minced
- 1 large onion, thickly sliced
- 1 green, red and yellow bell pepper, washed, cored and sliced into ¼ inch thick rings
- juice from 1 lemon
Ingredients for the sauce:
- 1½ cups ketchup
- 3 teaspoons light soy sauce
- ¾ teaspoon salt
- ½ teaspoon freshly ground black pepper
- 3 tablespoons water
Preparation:
- Preheat the oven to 160 oC.
- Place the steaks in a large casserole dish and sprinkle with salt and freshly ground black pepper on both sides. Sprinkle minced garlic over the steaks.
- Layer the sliced onions, peppers and sprinkle lemon juice over the steaks.
- Combine the sauce ingredients in a small bowl. Cover vegetables and steaks with the sauce and cover the casserole dish with aluminum foil.
- Bake for 1 hour then remove the foil, increase the temperature to 180 oC and bake for another 30 minutes. Serve!
Enjoy!
pysznie wygląda