Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree

Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree"

  • Facebook
  • X

Dziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z batatów (słodkich ziemniaków) z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puree z batatów i mascarpone

(4 porcje)

Składniki:

  • 900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
  • 6 ząbków czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • 80 g serka mascarpone
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki listków tymianku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków).
  2. W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem.
  3. Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp tymiankiem i podawaj.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Sweet potatoes and mascarpone puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 900 g sweet potatoes, peeled and halved or quartered for very large pieces
  • 6 garlic cloves, chopped
  • 1/4 cup double cream
  • 80 g mascarpone cheese
  • salt and pepper
  • 1/2 tablespoon thyme leaves

Preparation:

  1. Bring a large pot of water to boil. Add potatoes and cook until they are soft. Drain water and return potatoes back to pot. Mix until smooth and fluffy.
  2. In a small pan, combine garlic and double cream, bring to a simmer over medium-low heat. Reduce heat, cover, and cook for 10 minutes. Use a fork to mash into a paste.
  3. Combine mashed sweet potatoes, garlic with cream, and mascarpone. Mix well and season with salt and pepper to taste. Top with thyme and serve immediately.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bataty, dodatek do dania głównego, ziemniaki, zioła

« Restauracja Artkitchen – recenzja
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling »

Comments

  1. Alicja says

    29 kwietnia 2015 at 10:32

    Musi być przepyszne! Ale jakie kaloryczne… 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 kwietnia 2015 at 10:52

      Raz na jakiś czas nie zaszkodzi, zawsze można zbalansować kalorczność np. rybą z pary?:)

      Odpowiedz
      • watson says

        4 sierpnia 2015 at 23:39

        Sam mascarpone jest bardzo tłusty, więc myślę, że można zrobić wersję light używając śmietanki 12 lub 18% zamiast 36. Ale przepis wygląda faktycznie super – jutro przetestuję, dzięki!

        Odpowiedz
        • Dzi says

          5 sierpnia 2015 at 09:03

          Jasne, że można troche odchudzić, jednak ja lubię tą kremowość mascarpone:)Ze śmietanką też będzie pyszne.

          Odpowiedz
  2. Balsam do skórek Trind says

    29 kwietnia 2015 at 11:01

    Aż mnie chętka naszła 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 kwietnia 2015 at 15:36

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  3. Małgorzata says

    30 kwietnia 2015 at 15:14

    Jestem miłośniczką mascarpone w sałatkach lub na pizzy, ale o takim mikście z batatami jeszcze nie słyszałam. Koniecznie będę musiała to przetestować.
    Zaletą twojego bloga są wpisy w języku polskim i angielskim.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 kwietnia 2015 at 15:32

      Gorąco polecam! Dziękuję za docenienie mojej gimnastyki językowej:P

      Odpowiedz
  4. Magdalena says

    30 kwietnia 2015 at 15:39

    Puree z batatów jest wspaniałe. Dziś je przygotowałam i cała rodzinka była zachwycona. Dzięki za przepis:D

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 kwietnia 2015 at 17:03

      Cieszę się, że smakowało i polecam się na przyszłość:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. 20 sposobów na to, jak przemycić warzywa do diety dziecka! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    9 czerwca 2017 o 12:50

    […] Z batatów […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Klasyczny kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash

Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy

Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress