Dziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z batatów (słodkich ziemniaków) z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Puree z batatów i mascarpone
(4 porcje)
Składniki:
- 900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
- 6 ząbków czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- 80 g serka mascarpone
- sól i pieprz
- 1/2 łyżki listków tymianku
Przygotowanie:
- W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków).
- W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem.
- Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp tymiankiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Sweet potatoes and mascarpone puree
(4 servings)
Ingredients:
- 900 g sweet potatoes, peeled and halved or quartered for very large pieces
- 6 garlic cloves, chopped
- 1/4 cup double cream
- 80 g mascarpone cheese
- salt and pepper
- 1/2 tablespoon thyme leaves
Preparation:
- Bring a large pot of water to boil. Add potatoes and cook until they are soft. Drain water and return potatoes back to pot. Mix until smooth and fluffy.
- In a small pan, combine garlic and double cream, bring to a simmer over medium-low heat. Reduce heat, cover, and cook for 10 minutes. Use a fork to mash into a paste.
- Combine mashed sweet potatoes, garlic with cream, and mascarpone. Mix well and season with salt and pepper to taste. Top with thyme and serve immediately.
Enjoy!
Musi być przepyszne! Ale jakie kaloryczne… 🙁
Raz na jakiś czas nie zaszkodzi, zawsze można zbalansować kalorczność np. rybą z pary?:)
Sam mascarpone jest bardzo tłusty, więc myślę, że można zrobić wersję light używając śmietanki 12 lub 18% zamiast 36. Ale przepis wygląda faktycznie super – jutro przetestuję, dzięki!
Jasne, że można troche odchudzić, jednak ja lubię tą kremowość mascarpone:)Ze śmietanką też będzie pyszne.
Aż mnie chętka naszła 😉
Polecam!:)
Jestem miłośniczką mascarpone w sałatkach lub na pizzy, ale o takim mikście z batatami jeszcze nie słyszałam. Koniecznie będę musiała to przetestować.
Zaletą twojego bloga są wpisy w języku polskim i angielskim.
Gorąco polecam! Dziękuję za docenienie mojej gimnastyki językowej:P
Puree z batatów jest wspaniałe. Dziś je przygotowałam i cała rodzinka była zachwycona. Dzięki za przepis:D
Cieszę się, że smakowało i polecam się na przyszłość:)