Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś zapraszam na przepis na cudowne weekendowe śniadanie. Jajka zapiekane ze szpinakiem, pomidorami w ziołowej śmietance z parmezanem i odrobiną czosnku. Podałam je z tostami i uczciwie przyznam, że zachwyciłam się – to było przepyszne! Proponuję wymieszać całość kawałkiem tosta, tak by rozpłynęło się żółtko i następnie delektować się jego smakiem:). Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę lub plasterki
  • 200 g umytego młodego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 50 g parmezanu, startego na tarce
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 100 g masła
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC, przygotuj 4 małe naczynka żaroodporne i 1 większe.
  2. Podgrzej śmietankę na bardzo małym ogniu lub w mikrofalówce i wmieszaj parmezan, czosnek i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Na dno kokilek wylej śmietankę, a na nią wyłóż pomidory i szpinak. Następnie na wierzch każdej porcji wbij po jajku, dopraw solą i pieprzem i na koniec zetrzyj na każdą porcję masło.
  4. Włóż naczynka do większego naczynia, wlej do połowy ich wysokości wrzącą wodę i włóż całość do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz 10-15 minut, do ścięcia się białka, dbając o to by żółtko zostało płynne. Podawaj z tostami.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Eggs baked with spinach and tomatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 2 tomatoes, diced or sliced
  • 200 g of baby spinach
  • 1 clove of garlic, minced
  • 50 g Parmesan cheese, grated
  • 1/2 cup of double cream
  • 100 g butter, grated
  • 1 pinch of herbes deProvence
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 240 °C, prepare 4 ramekins and 1 bigger casserole dish.
  2. Heat the cream over very low heat or in the microwave and stir in the parmesan, garlic and season with salt, pepper and herbes de Provence.
  3. Pour the creaminto ramekins, next place evenly tomatoes and spinach. Top each with egg, season with salt and pepper and finally sprinkle with butter.
  4. Place ramekins into bigger ovenproof dish, filled half full with boiling water and place in the preheated oven.
  5. Bake 10-15 minutes, or until egg white is set but egg yolk is still runny. Serve with toasts.

Enjoy!

 

Share the post "Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: jajka, parmezan, pomidor, ser, śniadanie, szpinak, zioła

« Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables »

Comments

  1. Kożuch damski says

    8 maja 2015 at 09:30

    Aż mnie naszła ochota na takie dobroci 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 maja 2015 at 10:15

      Polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. laNika says

    8 maja 2015 at 18:00

    Tyle razy już miałam zrobić jajka zapiekane i chyba w końcu zrobię bo Twoje strasznie zachęcają wyglądem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 maja 2015 at 18:48

      🙂

      Odpowiedz
  3. Marco says

    8 maja 2015 at 20:33

    Oj, oj, oj 🙂 Chyba pokuszę się o zrobienie takiego śniadanka żonie w niedzielę 😉 Bardzo apetycznie wyglądają takie jajeczka. Czy ja dobrze widzę, że w foremce znalazła się też rzodkiewka, której nie ma w przepisie? 😉 To tylko element dekoracji czy umknęła gdzieś przy pisaniu? Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 maja 2015 at 20:37

      Rzodkieweczka nawinęła mi się podczas robienia zdjęcia, ale oczywiście można dorzucić:) Polecam te jajka bo sa booskie!

      Odpowiedz
  4. Beautifulspace says

    9 maja 2015 at 09:17

    Dziękuję za ten przepis – trafia do mojej kolekcji dań szybkich i pysznych;)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 maja 2015 at 10:46

      Polecam sie:)

      Odpowiedz
  5. Ewa says

    9 maja 2015 at 13:35

    Smakowicie, smakowicie – jajka to doskonały pomysł na sniadanie, a czasami też na kolację. A szpinak i pomidory do nich doskonale pasują. Widziałam gdzies podobny przepis, jednak to wszystko zapiekane było w bułce – dodatkowy smak i tez ciekawy pomysł na podanie nie wymagające żadnych salaterek 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 maja 2015 at 13:42

      Ciekawy pomysł:)

      Odpowiedz
  6. Ewa says

    10 maja 2015 at 16:48

    Jeeej! Swietnie, ze dzielisz się swoim talentem z innymi, dzięki czemu nawet ja mogę Cię czytac 🙂 Szkoda, ze sam nie umiem tak dobrze pisac, no ale nic straconego, może za parę lat, gdy się nieco podszkole, również Cię doscigne 🙂 To takich blogerow jak Ty powinno się pokazywac 🙂 Mam nadzieje, ze niedlugo tak się stanie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 maja 2015 at 17:18

      Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  7. Aga21 says

    14 maja 2015 at 11:10

    przygotowałam wczoraj na kolacje ten przepis, zachwycił moją całą rodzinkę, dodałam już go do mojego zeszytu z przepisami..:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 maja 2015 at 11:27

      Cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz
  8. Piotrek says

    22 października 2015 at 19:34

    Elegancki przepis, co prawda 100 gram masła może wprowadzić Cię do grobu, to reszta jest okej 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 października 2015 at 20:16

      To prawda 🙂 Na szczęście w tym przepisie można je nieco ograniczyć:)

      Odpowiedz
  9. szarlotka says

    22 października 2015 at 20:21

    aż ślinka cieknie, gdy się na zdjęcie popatrzy. na pewno przepis wypróbuję, dzięki!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 października 2015 at 20:45

      Polecam się:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

zupa_z_cukinia_i_fasolka

Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem / Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress