Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Kalafior w cieście / Battered cauliflower

Kalafior w cieście / Battered cauliflower

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Kalafior w cieście / Battered cauliflower"

  • Facebook
  • X

Kiedy w lodówce jest tylko światło i kalafior, trzeba wykazać się kreatywnością. Potrzebowałam wykombinować jakiś fajny dodatek do dania głównego i gdy zobaczyłam ten kalafior, od razu wiedziałam co zrobię. Pyszny, mięciutki kalafior w chrupiącym cieście doskonale skomponował się z moim daniem głównym. Bardzo łatwy w przygotowaniu i na pewno zrobię go jeszcze nie raz, nawet do zjedzenia samodzielnie, bo jest pyszny!

Kalafior-w-ciescie-Battered-cauliflower

Scroll down for recipe in English

Kalafior w cieście

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. W większym rondelku zagotuj osoloną wodę, wrzuć kalafiora i obgotuj przez około 10 minut, po czym odcedź. Ewentualnie ugotuj je na parze przez około 15 minut, będą jeszcze smaczniejsze.
  2. W większej misce zmiksuj mleko, jajka, wodę, mąkę, cukier i olej aż do powstania jednolitego ciasta.
  3. Obtocz różyczki w cieście, następnie w bułce tartej i usmaż partiami w głębokim tłuszczu do zarumienienia.
  4. Podawaj natychmiast jeszcze chrupiące i gorące.

Smacznego!

Kalafior-w-ciescie-Battered-cauliflower

English version

Battered cauliflower

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 large head of cauliflower, broken into bite-size flowerets
  • 200 g flour
  • 200 ml of milk
  • 2 eggs
  • 100 ml of water
  • 1 tablespoon of sugar
  • 2 tablespoons of oil
  • breadcrumbs for coating

Preparation:

  1. In a large saucepan, boil salted water, add cauliflower and cook for about 10 minutes, drain and set aside. You can also steam cauliflower for about 15 minutes.
  2. In a large bowl, mix milk, eggs, water, flour, sugar and oil.
  3. Dip the florets in the batter, then coat in the breadcrumbs and deep fry in oil until golden brown.
  4. Serve immediately!

Enjoy!

Kalafior-w-ciescie-Battered-cauliflower

Share the post "Kalafior w cieście / Battered cauliflower"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, kalafior

« Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach
Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken »

Comments

  1. Karolina says

    6 marca 2018 at 10:24

    Ale pysznie wyglądają! Mam brokuła, dziś wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Betty says

    6 marca 2018 at 18:31

    Jeżeli się da to tylko w wersji z brokułem, kalafior nie przejdzie mi przez usta 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 marca 2018 at 18:31

      Jasne, że się da. Polecam!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kalafior w cieście / Battered cauliflower | FlyB Kulinaria pisze:
    6 marca 2018 o 12:20

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake

Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress