Kiedy w lodówce jest tylko światło i kalafior, trzeba wykazać się kreatywnością. Potrzebowałam wykombinować jakiś fajny dodatek do dania głównego i gdy zobaczyłam ten kalafior, od razu wiedziałam co zrobię. Pyszny, mięciutki kalafior w chrupiącym cieście doskonale skomponował się z moim daniem głównym. Bardzo łatwy w przygotowaniu i na pewno zrobię go jeszcze nie raz, nawet do zjedzenia samodzielnie, bo jest pyszny!
Scroll down for recipe in English
Kalafior w cieście
(6 porcji)
Składniki:
- 1 duża główka kalafiora, podzielonego na różyczki
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
- W większym rondelku zagotuj osoloną wodę, wrzuć kalafiora i obgotuj przez około 10 minut, po czym odcedź. Ewentualnie ugotuj je na parze przez około 15 minut, będą jeszcze smaczniejsze.
- W większej misce zmiksuj mleko, jajka, wodę, mąkę, cukier i olej aż do powstania jednolitego ciasta.
- Obtocz różyczki w cieście, następnie w bułce tartej i usmaż partiami w głębokim tłuszczu do zarumienienia.
- Podawaj natychmiast jeszcze chrupiące i gorące.
Smacznego!
English version
Battered cauliflower
(6 servings)
Ingredients:
- 1 large head of cauliflower, broken into bite-size flowerets
- 200 g flour
- 200 ml of milk
- 2 eggs
- 100 ml of water
- 1 tablespoon of sugar
- 2 tablespoons of oil
- breadcrumbs for coating
Preparation:
- In a large saucepan, boil salted water, add cauliflower and cook for about 10 minutes, drain and set aside. You can also steam cauliflower for about 15 minutes.
- In a large bowl, mix milk, eggs, water, flour, sugar and oil.
- Dip the florets in the batter, then coat in the breadcrumbs and deep fry in oil until golden brown.
- Serve immediately!
Enjoy!
Ale pysznie wyglądają! Mam brokuła, dziś wypróbuję 🙂
Jeżeli się da to tylko w wersji z brokułem, kalafior nie przejdzie mi przez usta 😉
Jasne, że się da. Polecam!