Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Gofry ziemniaczane / Potato waffles"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie 🙂 Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze. Zapraszam!

Scroll down for English version

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Gofry ziemniaczane

(5-6 porcji)

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 duże lub 3 małe jajka, roztrzepane
  • 1/2 cebuli, pokrojonej na kawałki
  • niecałe 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy
  • posiekany szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek.
  2. Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny.
  3. Wmieszaj ziemniaki do jajek z cebulą, po czym dodaj mąkę i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj olejem roślinnym. Do każdego wgłębienia gofrownicy włóż po około 2 łyżki ciasta i smaż dłużej niż typowe gofry. Gofry są gotowe gdy z gofrownicy przestanie wydobywać się para.
  5. Podawaj natychmiast posypane szczypiorkiem z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

English version

Potato waffles

(5-6 servings)

Ingredients:

  • 2 big potatoes, peeled and cut into chunks
  • 1 tbsp lemon juice
  • 3 eggs, whisked
  • 1/2 onion, diced
  • 1/2 cup flour
  • salt and pepper
  • vegetable oil, for waffle iron
  • chopped chives for serving

Preparation:

  1. In a food processor, pulse the onion chunks until finely chopped and stir into the eggs.
  2. Cook the potatoes until soft, drain and process in the food processor scraping down the sides of the bowl until pureed. Season with lemon juice.
  3. Add the potatoes to the egg mixture, followed by the flour, salt, pepper and stir until well combined.
  4. Preheat a waffle iron and grease with egetable oil. Drop a 2 tbsp of batter onto each grid. Cook them longer than typical waffles — just watch for when there’s less steam escaping the sides of the waffle iron.
  5. Serve immediately topped with chives.

Enjoy!

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Share the post "Gofry ziemniaczane / Potato waffles"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, gofry, ziemniaki

« Korma z jagnięciną / Lamb Korma
Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes

Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną

Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym

Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress