Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce

Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny sos grzybowy w wersji de luxe! Czyli z dodatkiem pieczonego w całości czosnku, który daje mu nowy wymiar. Bardzo polecam przepis na ten sosik, gdyż świetnie komponuje się z każdym mięsem, makaronem, kopytkami i wieloma innymi pysznościami. Ja akurat miałam doskonałą pieczoną kaczkę i ten obiad był przepyszny. Jest on też bardzo łatwy w przygotowaniu, zapraszam po przepis!

Sos-grzybowy-z-pieczonym-czosnkiem-Roasted-garlic-mushroom-sauce

Scroll down for English

Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 główka czosnku, w całości
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 250 g grzybów, pokrojonych w plasterki
  • listki z 3 gałązek tymianku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Obierz czosnek z łupiny, pozostawiając cienką skórkę na ząbkach, tak by wciąż trzymały się razem i odetnij ok 1/5 wierzchu całej główki. Umieść główkę na kawałku folii aluminiowej, skrop oliwą, posyp szczyptą soli i zawiń go w folię formują zamknięty pakiecik. Włóż do nagrzanego do 180 0C piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij, odstaw do ostygnięcia, po czym wyciśnij upieczone ząbki ze skórki do miseczki i rozgnieć widelcem.
  2. Rozgrzej większą patelnię na dużym ogniu, dodaj masło i cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i tymianek i smaż przez około 5 minut aż grzyby zmiękną.
  3. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu aż większość odparuje. Następnie wlej bulion i śmietankę, wmieszaj czosnek i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Sos-grzybowy-z-pieczonym-czosnkiem-Roasted-garlic-mushroom-sauce

English version

Roasted garlic mushroom sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 head of garlic
  • olive oil
  • salt and pepper
  • 2 tablespoons of clarified butter
  • 1 onion, diced
  • 250 g of mushrooms, cleand and sliced
  • leaves from 3 sprigs of thyme
  • 100 ml of white dry wine
  • 100 ml chicken stock
  • 1/2 cup double cream

Preparation:

  1. Peel off some of the outer layers of papery skin, leaving all of the cloves still encased in a layer of skin and cut off 1/5 of the top to reveal the flesh. Place on a piece of aluminum foil, drizzle with a little olive oil and a pinch of salt. Wrap tightly in the foil and bake in the preheated to 180 oC oven for 30 minutes. Let cool, then squeeze the garlic into a small bowl and mash with a fork.
  2. Heat the large pan over high heat, add butter and onion and cook until translucent. Add mushrooms and thyme and cook for 5 minutes until soft.
  3. Add the wine and cook on high heat until almost reduced and add the stock and cream, stir garlic and cook on medium heat for about 10 minutes until sauce slightly thickens.
  4. Season with salt and pepper to taste and serve with your favorite main dish.

Enjoy!

 Sos-grzybowy-z-pieczonym-czosnkiem-Roasted-garlic-mushroom-sauce

Share the post "Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Poradnik Tagged With: białe wino, czosnek, grzyby, grzyby leśne, obiad, poradnik, wino, zioła

« Surówka z marchewki i pora / Carrot and leek slaw
Moje najlepsze przepisy z grzybami »

Comments

  1. Zuza says

    27 września 2017 at 09:57

    wow! ile czosnku! ale to musi byc aroamtyczne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 września 2017 at 10:45

      Ten czosnek po upieczeniu robi się przepyszny i słodkawy. Polecam!

      Odpowiedz
  2. Pachnie Obiadem says

    16 października 2017 at 11:50

    Uwielbiam sosy grzybowe!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    27 września 2017 o 23:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    18 stycznia 2019 o 09:37

    […] pieczonego czosnku poznałam już jakiś czas temu na warsztatach, w których dodawaliśmy go do sosu grzybowego. Dzięki niemu smak sos nabrał dosłownie innego wymiaru! Zaczęłam dodawać go do wielu innych […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Lasagne bolognese z pieczarkami

Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque

Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt cake

Ravioli z kozim serem i szpinakiem w kremowym sosie parmezanowym / Ravioli with goat cheese and spinach filling in parmesan cream sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress