Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Zima zawitała do nas na dobre, warto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne śniadanie, polecam!

Scroll down for recipe in English

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku

(2-4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę
  • 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki
  • 1 garść młodego szpinaku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36%
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 4 jajka
  • kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do miękkości, około 3 minuty. Dodaj czosnek, dynię i grzyby i smaż aż dynia zmięknie.
  2. Wmieszaj garam masalę, kmin i cayenne i smaż przez kolejną minutę. Dodaj sos pomidorowy i śmietankę wraz ze szpinakiem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. Za pomocą łyżki utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij w nie po jajku. Przykryj patelnię duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, ale żeby żółto było w ciąż płynne, przez 3 do 5 minut.
  4. Posyp kolendrą i podawaj z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

English version

Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

(2-4 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon coconut or vegetable oil
  • 1 onion, thinly sliced
  • 1 clove of garlic, minced
  • 100 g of pumpkin, cut into small dice
  • 1 handful of oyster mushrooms, sliced
  • 1 handful of baby spinach
  • 1 teaspoon garam masala
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper
  • 2 cups tomato sauce 
  • 100 ml coconut cream or double cream
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 4 eggs
  • cilantro leaves, for serving

Preparation:

  1. In a large and deep pan, heat the oil, add onion and cook over medium heat until soft, about 3 minutes. Add garlic, pumpkin and mushrooms and cook until soft.
  2. Stir in the garam masala, cumin and cayenne and cook for one minute more, until fragrant. Add the tomato sauce and coconut or double cream and spinach, and simmer for 5 minutes. Season to taste with salt, pepper and sugar.
  3. Using your spoon, create four wells in the sauce and crack an egg into each. Cover the pan with a lid and simmer over low heat until the whites are set, but the yolks are still runny, 3 to 5 minutes.
  4. Garnish cilantro and serve with crusty bread.

Enjoy!

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Share the post "Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: boczniaki, dynia, grzyby, jajka, śniadanie, szpinak, zioła

« Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash
Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies »

Comments

  1. Kazik says

    10 stycznia 2017 at 12:19

    Ale pyszności i świetna zdjęcia!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. DYNIOWELOVE - 100 przepisów na dynię na każdy posiłek pisze:
    26 września 2018 o 23:20

    […] dyniowo-serowe Omlet z dynią i cebulą Puszysty omlet z puree z dyni Jajka sadzone z dynią Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku Dyniowe gofry Dyniowa jaglanka Budyń z dyniPełnoziarniste placuszki z dyniowym musem i figami […]

    Odpowiedz
  2. DYNIOWELOVE - 100 przepisów na dynię na każdy posiłek pisze:
    8 października 2020 o 08:21

    […] dyniowo-serowe Omlet z dynią i cebulą Puszysty omlet z puree z dyni Jajka sadzone z dynią Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku Dyniowe gofry Dyniowa jaglanka Budyń z dyni Wegański budyń z dyni i quinoa Pełnoziarniste […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Botwinka-z-boczniakami-Young-beet-soup-with-oyster-mushrooms

Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms

Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo

Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii

Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes

Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress