Dziś proponuję kolejny przepis z książki Billa Grangera „Najlepsze dania Billa”. Jest to klasyczne danie kuchni włoskiej,pyszny kurczak zapiekany pod sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. Bill proponuje użyć piersi z kurczaka, je jednak zamieniłam je na mięso z udek (jakoś bardziej mi smakuje). Podałam je z ziemniakami i brokułami gotowanymi na parze dla równowagi:). Polecam to danie na obiad „w tygodniu”,gdyż robi się je szybko i bezproblemowo.Polecam![col2 formatter=’1′]
Kurczak parmigiana (4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,plus odrobina do skropienia
- 2 ząbki czosnku,obrane i przeciśnięte przez praskę
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- garść porwanych liści bazylii
- 4 piersi z kurczaka (lub 8 porcji mięsa z udek bez kości)
- 100 g świeżej mozzarelli,porwanej
- 50 g startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozgrzej w rondelku połowę oliwy z oliwek, dodaj czosnek i smaż,mieszając,przez kilka sekund.
- Dodaj pomidory,sól,cukier,i trochę mielonego czarnego pieprzu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu,przez ok. 15 min,aż oliwa wypłynie na powierzchnię,a sos zmniejszy objętość i zgęstnieje. Zdejmij naczynie z palnika i dodaj bazylię.
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
- Na dużej patelni teflonowej rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj kurczaka, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony aż się zarumieni, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego.
- Oblej kurczaka sosem pomidorowym, na wierz wyłóż mozzarellę i posyp parmezanem. Skrop wszystko oliwą.
- Piecz przez 20 minut aż ser zacznie się topić i bulgotać.
- Podawaj zieloną sałatą i pieczywem, lub tak jak ja z warzywami gotowanymi na parze.
Maggie says
Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. To prawdziwy klasyk wloskiej kuchni!
Dzi says
No i najważniejsze,że jest pyszny:)
Marcin says
Dzisiaj będę robił 😀
Dzi says
Trzymam kciuki:)