Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak parmigiana Billa Grangera

Kurczak parmigiana Billa Grangera

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Kurczak parmigiana Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję kolejny przepis z książki Billa Grangera „Najlepsze dania Billa”. Jest to klasyczne danie kuchni włoskiej,pyszny kurczak zapiekany pod sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. Bill proponuje użyć piersi z kurczaka, je jednak zamieniłam je na mięso z udek (jakoś bardziej mi smakuje). Podałam je z ziemniakami i brokułami gotowanymi na parze dla równowagi:). Polecam to danie na obiad „w tygodniu”,gdyż robi się je szybko i bezproblemowo.Polecam![col2 formatter=’1′]

Kurczak parmigiana (4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,plus odrobina do skropienia
  • 2 ząbki czosnku,obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść porwanych liści bazylii
  • 4 piersi z kurczaka (lub 8 porcji mięsa z udek bez kości)
  • 100 g świeżej mozzarelli,porwanej
  • 50 g startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej w rondelku połowę oliwy z oliwek, dodaj czosnek i smaż,mieszając,przez kilka sekund.
  2. Dodaj pomidory,sól,cukier,i trochę mielonego czarnego pieprzu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu,przez ok. 15 min,aż oliwa wypłynie na powierzchnię,a sos zmniejszy objętość i zgęstnieje. Zdejmij naczynie z palnika i dodaj bazylię.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  4. Na dużej patelni teflonowej rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj kurczaka, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony aż się zarumieni, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego.
  5. Oblej kurczaka sosem pomidorowym, na wierz wyłóż mozzarellę i posyp parmezanem. Skrop wszystko oliwą.
  6. Piecz przez 20 minut aż ser zacznie się topić i bulgotać.
  7. Podawaj zieloną sałatą i pieczywem, lub tak jak ja z warzywami gotowanymi na parze.
Smacznego!

Share the post "Kurczak parmigiana Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Bill Granger, kuchnia włoska, kurczak, mięso, mozzarella, obiad, parmezan, ser

« Kandyzowany imbir w cukrze
Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem »

Comments

  1. Maggie says

    16 kwietnia 2013 at 12:22

    Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. To prawdziwy klasyk wloskiej kuchni!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2013 at 12:44

      No i najważniejsze,że jest pyszny:)

      Odpowiedz
  2. Marcin says

    20 lutego 2014 at 16:01

    Dzisiaj będę robił 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 lutego 2014 at 17:15

      Trzymam kciuki:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Welsh Rarebit – brytyjska grzanka z serem i szpinakiem

Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną

Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms

Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes

Wolowina-zapiekana-z-serem-i-pieczarkami

Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress