Zgodnie z obietnicą w poście z testem woka MasterChef firmy Ballarini i przepisem na kurczaka w sosie curry z brokułami, z wielką przyjemnością ogłaszam kolejny konkurs na moim blogu, gdzie do wygrania jest patelnia indukcyjna z serii MasterChef.
Krótki regulamin konkursu:
- Zadanie konkursowe jest proste: podaj swój ulubiony i sprawdzony przepis na świąteczne śledziki lub karpia Im oryginalniej, tym lepiej.
- Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (pamiętajcie o wpisaniu adresu email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: zoew@wp.pl.
- Konkurs trwa od 4 grudnia 2014 do 10 grudnia 2014 do godz 23:59.
- Zwycięzcę konkursu wybiorę ja, a wyniki opublikuję na blogu 12 grudnia 2014 🙂
- Nagrodą w konkursie jest patelnia z serii MasterChef 20 cm firmy Ballarini.
- Wysyłką nagrody zajmuje się firma Ballarini. O dane do wysyłki poproszę po wyłonieniu zwycięzcy.
* będzie mi też bardzo miło jak polubicie mój fanpage na facebooku
Coś więcej o nagrodzie:
Naczynia kuchenne limitowanej serii MasterChef to połączenie niezwykłej trwałości i niebanalnego wyglądu. Zostały stworzone przy autoryzacji i ścisłej współpracy z właścicielem najbardziej popularnego programu kulinarnego MC. Ballarini jako jedyna firma na świecie ma prawa do produkcji naczyń kuchennych sygnowanych logo MC.
Patelnie MC charakteryzują się trójwarstwowa, odporną na ścieranie i uszkodzenia powłoką Keravis oraz dnem wykonanym z aluminium i stali nierdzewnej. Podwójne, wzmocnione dno sprawia, że patelnie idealnie nadają się do stosowania na kuchence indukcyjnej. Możemy ich używać również we wszystkich innych rodzajach kuchni – ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Elegancja, prostota i solidność – oto cechy, które w sobie łączy linia patelni MasterChef. Więcej do poczytania na jej temat znajdziecie tutaj.
Trzymam kciuki!
Mariusz says
Przydałaby się taka patelnia 🙂 ehhh..
Dzi says
Zapraszam do udziału w konkursie:)
Agnieszka says
Mój prawdzony, ulubiony przepis na śledzika….
Śledź w pomidorach z cebulą
Bardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.
Składniki:
60 dag solonych płatów śledziowych
1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie
7 – 8 średniej wielkości cebul
3 pełne łyżki dobrej jakości majonezu
oliwa lub olej
sól
pieprz
2 łyżki maggi
1. Płaty śledziowe moczymy w wodzie min. 2 godziny, a najlepiej zostawić je na noc do namoczenia. Odcedzić. Pokroić w plastry ok 1 cm i wyłożyć spód przygotowanej formy lub misy o szerokim dnie.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w talarki i zeszklić, lekko posolić i popieprzyć. Do zblanszowanej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, możemy tez podlać 2-3 łyżkami wody. Smażymy razem ok. 3-4 minuty, dodajemy maggi i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Wystudzoną masę pomidorowo – cebulową łączymy z majonezem. Tak przygotowaną masą przykrywamy śledzie i odstawiamy do lodówki.
Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka
marszn1@gmail.com
Aleksandra Mikolajska says
Śledź najlepszy tradycyjny 🙂
Płaty sledziowe
kilka cebul pokrojonych w drobna kostke
podgrzybki marynowane – pokrojone w drobna kostke
ogorki konserwowe rowniez w drobna kostke
pieprz
olej i ocet
do słoika litrowego dajemy 3 łyżki cebuli na to pieprz na to pokrojony sledz w paski na to 3 łyżki – grzybki i 3 łyzki ogorki i tak w kółko do wykonczenia składników na koniec zalewamy olejem do zalania całych produktów i na koniec 3 łyżki octu , zakręcamy słoik i odstawiamy na 24 godziny do lodówki 🙂
najlepsze najwspanialasze i idealne pod % 🙂
pozdrawiam i zycze wesołych Świąt 🙂
Dzi says
Dziękuję za udział w konkursie:)
Wojteek W says
Mój ulubiony przepis na śledzia może wydawać się absurdalny ale jest naprawdę świetny, jest to moje ulubione wydanie tej ryby. Oto przepis na moje śledzie w pikantnej czekoladzie. Potrzebujemy: 3 filetów matiasa, 60 g gorzkiej czekolady pół łyżeczki suszonych płatków chili, 2 garści orzechów laskowych, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki syropu klonowego, 15 suszonych daktyli oraz łyżki masła. Wykonanie: śledzie namoczyć przez 1,5 godziny najlepiej w mleku ewentualnie w wodzie (lepiej w mleku). Osuszyć i pokroić w nieduże trójkąty.
Czekoladę i odrobinę masła rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy laskowe posiekać średnio grubo, daktyle wypestkować i pokroić w dość cienkie w paski.
Na półmisku ułożyć rybne cząstki oraz daktyle, polać czekoladą, posypać
płatkami ostrej papryki i migdałami. Oprószyć orzechami i delikatnie skropić syropem klonowym.
Dzi says
Fenomenalne połączenie! Dziękuję za udział:)
Anna Bańkowska says
Sledzie korzenne
6 – 7 płatów
3 spore cebule
5 liści laurowych
Kilka ziaren ziela, pieprz mielony, kilka goździków, gałka, świeży imbir
Olej, ocet
Cytryna
Śledzie moczymy w wodzie, wyjmujemy, kroimy w dzwonka. Cebule obieramy, kroimy w drobna kostkę, układamy warstwami śledzie i cebulę, posypując warstwy świeżo mielonym pieprzem i tarta skórką z cytryny i tarta gałką oraz imbirem.Pomiędzy warstwy kładziemy goździki, liście laurowe, ziele.
Całość zalewamy olejem wymieszanym z octem. Do lodówki. Po kilku dniach najlepsze.
Pozdrawiam
Justyna says
Moje ulubione śledziki – ŚLEDZIE W SOSIE CURRY
6 filetów śledziowych wymoczonych przez 2h w zimnej wodzie
80g rodzynek namoczonych na kwadrans w wodzie
7 krążków ananasa z puszki
pół puszki kukurydzy
przyprawa curry – ilość zalezy od producenta przyprawy! Ja miałam taką bez soli, naturalną, dałam więc 3 łyżki i było ok – przyprawiajmy wg gustu 😉
sól, pieprz, łyżka czosnku niedźwiedziego
i duża cebula
Jogurt grecki 300g
3 łyżki majonezu
sok z cytryny – łyżka
Cebule ciekamy drobno, przelewamy wrzątkiem. Ananasa kroimy na mniejsze kawałaki, śledzie w ok 1cm kostkę. Mieszamy w misce śledzie, cebulę, rodzynki (odsączone), kukurydzę, ananasa. Dodajemy jogurt grecki wymieszany z majonezem i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na minimum 2h „do przegryzienia”. Smacznego! 🙂
j-bankowska[at]wp.pl
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Mariola says
śledzie pod czerwoną pierzynką składniki
8 filetów śledziowych matiasów
5 dużych cebul
120ml szkl oleju rzepakowego
4 marchewki
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1lyżka cukru
sól Kamis
1 łyżka słodkiej papryki.wykonanie Śledzie kroimy w dzwonki.Marchewkę obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wylewamy olej przesmażamy marchewkę,podlewamy wodą dusimy do miękkości.Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy,cukier,paprykę dusimy jeszcze chwilę.Cebulę obieramy,kroimy w półplasterki szklimy na oliwie .Do miseczki wkładamy marchewkę,cebulę,śledzie dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku sola.Odstawiamy w chodne miejsce na noc
Mariola says
Śledzie ze śliwką suszoną
składniki
5 filetów śledziowych
1 szkl mleka
1szkl wody
20 dag suszonych śliwek
3 cebule
3/4 szkl oleju rzepakowego
papryka czerwona ostra
wykonanie
Do miski wlewamy mleko,wodę wkładamy śledzie,następnie moczymy dwie,trzy godziny.Wyjmujemy śledzie osuszamy,kroimy na mniejsze kawałki.śliwki zalewamy gorącą wodą moczymy około 10 minut.Cebulę obieramy kroimy w krążki.Do słoika wkładamy warstwę śledzi,następnie cebulę i śliwki,posypujemy papryka,.czynność powtarzamy do wyczerpania składników całość zalewamy olejem tak, by wszystkie składniki były przykryte.Wstawiamy na noc do lodówki.
Mariola says
Tatar ze śledzia podawany z rukolą i warzywami.
Składniki
4 filety śledziowe
1 czerwona papryka
1 cebula
1 cebula czerwona
3 ogórki kiszone
rukola
cytryna
oliwa z oliwek
4 jajka na twardo
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miski. Cebulę białą kroimy w podobną kosteczkę jak śledzie, dodajemy do śledzi dokładnie mieszamy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, Doprawiamy do smaku pieprzem, solą
Paprykę rozkroić na pół, oczyścić z nasion i białych włókien, skórki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymieszać ogórkami, wymieszać.
Z masy warzywno-śledziowej, uformować (nie)wielkie porcje.
Podanie
Na talerzu formujemy niewielki dowolny kształt, dekorujemy jajkiem na twardo, rukolą cebulką czerwoną, świeżymi ziołami
Dzi says
Rewelacyjne przepisy! Dziękuję za udział:)
agnieszka says
Najlepszy najprostszy przepis na sledzika. Jadlam rozne ale ten podawany u mnie w domu od zawsze i dam sie za niego pokroic. 2 paczki sledzi matijas namoczone przez godzine w mleku. Celulka drobno posiekana i posolona po 5 minutach do odcisniecia.. Potem cebulke ukladamy na dnie naczycia i posypujemy wg uznania papryka slodka na to ukladamy pokrojone na 5 cm kawalki sledzia i doprawiamy swiezo zmielonym pieprzem…polewamy odrobine dobrym olejem z 1 tloczenia…na to cebulka,papryka slodka sledzie pieprz i znow odrobine oleju….tak do konca. Na wierzchu ukladamy cebulke posypana papryka ukladamy na to natke pietruszki i zajrywamy. Na nastepny dzien te sledziki odkrywamy i podajemy na stol ku uciesze gosci !!!znika ekspresowo
Dzi says
Super! Dziękuję za zgłoszenie:)
Aneta76 says
Witaj,
A ja proponuję pyszne słodko – słone śledzie z duszoną w miodzie cebulką, rodzynkami i octem balsamicznym.
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie śledzi w oleju
– 1/2 opakowania rodzynek
– 1 czerwona cebula
– 1 łyżka miodu
– 1-2 łyżki octu balsamicznego
Śledzie kroimy ukośnie na kilkucentymetrowe paski. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Pokrojone ukośnie śledzie układamy na ładnym talerzu. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie!
bastalena says
Najsmaczniejszy śledzik to ten zrobiony od serca, zwłaszcza jeśli robi się je dla kogoś bliskiego, a samemu za nimi nie przepada 🙂
Śledzik od serca
3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej)
1 cebula
suszone pomidory (plus 1 łyżka oliwy)
1 łyżka miodu
garść rodzynek
pieprz
Śledzie wyjęłam i przepłukałam w zimnej wodzie.
Cebulę pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na oliwie. Dodałam drobno pokrojone suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia.
Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka godzin (w szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni).
bastalena
Dzi says
Super przepis, dziękuję za udział w konkursie:)