Cóż to była za kapusta! Wow! Znalazłam przepis na kapustę z kurkami na blogu straga.pl i stwierdziłam, że muszę go wypróbować bo młodą kapustę darzę uczuciem szczególnym. A że w lodówce akurat miałam też kurki przystąpiłam do dzieła. Nie byłabym sobą, gdybym troszkę przepisu nie zmodyfikowała i w efekcie wyszedł taki jakby bigos z młodej kapusty z kurkami. Pyszności! Jak dla mnie najlepszy z pajdą chleba. Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Młoda kapusta z kurkami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty, posiekana
- 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 250 g kurek, oczyszczonych (mogą być mrożone)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek koperku, posiekany
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Na większej patelni rozgrzej masło, obsmaż kurki do zarumienienia i odstaw.
- Rozgrzej większy rondel na większym ogniu, dodaj boczek i kiełbasę i obsmaż do ładnego zarumienienia.
- Następnie dodaj kapustę,1/2 szklanki wody, pomidory i koncentrat, dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj kurki i koperek, ponownie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i gotuj kolejne 10 minut, aż kapusta zmięknie.
- Podawaj z pajdą chleba.
Smacznego!
English version
Young cabbage with chanterelles
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 head of young cabbage, chopped
- 150 g smoked bacon, diced
- 150 g sausage, diced
- 2 large tomatoes, diced
- salt, pepper and sugar to taste
- 250 g of chanterelles, cleaned (can be frozen)
- 2 tablespoons of tomato paste
- bunch of dill, chopped
- butter for frying
Preparation:
- Heat butter in a large pan, add chanterelles and cook until browned. Set aside.
- Heat a larger pot over a high heat, add bacon and sausage and cook until browned.
- Next add cabbage, 1/2 cup water, tomatoes and tomato paste, season with salt and pepper and cook covered for about 15 minutes, stirring occasionally.
- Add chanterelles and dill, season with salt, pepper and sugar again and cook for another 10 minutes until the cabbage softens.
- Serve with a slice of bread.
Enjoy!
Justyna says
Ciekawy pomysł Małgosiu 🙂 Z kurkami jeszcze nie próbowałam.
Dzi says
😉
Agnes Agnieszka says
smacznie wygląda
Pomoc Kulinarna says
A jednak wracamy do korzeni. Potrawy z kapusty okazują się bardzo smaczne i zdrowe.