Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles

Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles"

  • Facebook
  • Twitter

Cóż to była za kapusta! Wow! Znalazłam przepis na kapustę z kurkami na blogu straga.pl i stwierdziłam, że muszę go wypróbować bo młodą kapustę darzę uczuciem szczególnym. A że w lodówce akurat miałam też kurki przystąpiłam do dzieła. Nie byłabym sobą, gdybym troszkę przepisu nie zmodyfikowała i w efekcie wyszedł taki jakby bigos z młodej kapusty z kurkami. Pyszności! Jak dla mnie najlepszy z pajdą chleba. Zapraszam po przepis.

mloda_kapusta_z_kurkami

Scroll down for recipe in English

Młoda kapusta z kurkami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty, posiekana
  • 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 250 g kurek, oczyszczonych (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek koperku, posiekany
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na większej patelni rozgrzej masło, obsmaż kurki do zarumienienia i odstaw.
  2. Rozgrzej większy rondel na większym ogniu, dodaj boczek i kiełbasę i obsmaż do ładnego zarumienienia.
  3. Następnie dodaj kapustę,1/2 szklanki wody, pomidory i koncentrat, dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj kurki i koperek, ponownie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i gotuj kolejne 10 minut, aż kapusta zmięknie.
  5. Podawaj z pajdą chleba.

Smacznego!

mloda_kapusta_z_kurkami

English version

Young cabbage with chanterelles

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 head of young cabbage, chopped
  • 150 g smoked bacon, diced
  • 150 g sausage, diced
  • 2 large tomatoes, diced
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 250 g of chanterelles, cleaned (can be frozen)
  • 2 tablespoons of tomato paste
  • bunch of dill, chopped
  • butter for frying

Preparation:

  1. Heat butter in a large pan, add chanterelles and cook until browned. Set aside.
  2. Heat a larger pot over a high heat, add bacon and sausage and cook until browned.
  3. Next add cabbage, 1/2 cup water, tomatoes and tomato paste, season with salt and pepper and cook covered for about 15 minutes, stirring occasionally.
  4. Add chanterelles and dill, season with salt, pepper and sugar again and cook for another 10 minutes until the cabbage softens.
  5. Serve with a slice of bread.

Enjoy!

mloda_kapusta_z_kurkami

Share the post "Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe Tagged With: boczek, grzyby, kapusta, kiełbasa, kurki, młoda kapusta, obiad

« Zupa neapolitańska z kurczakiem / Chicken neapolitan soup
Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk »

Comments

  1. Justyna says

    13 sierpnia 2019 at 12:58

    Ciekawy pomysł Małgosiu 🙂 Z kurkami jeszcze nie próbowałam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 sierpnia 2019 at 12:59

      😉

      Odpowiedz
  2. Agnes Agnieszka says

    15 sierpnia 2019 at 21:41

    smacznie wygląda

    Odpowiedz
  3. Pomoc Kulinarna says

    22 sierpnia 2019 at 14:10

    A jednak wracamy do korzeni. Potrawy z kapusty okazują się bardzo smaczne i zdrowe.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles | FlyB Kulinaria pisze:
    13 sierpnia 2019 o 12:11

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa krem z bobem i gorgonzolą / Easy broad bean and gorgonzola soup

Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup

Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan

Quasedillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quasedillas

Quesadillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quesadillas

Piersi-kacze-w-sosie-rabarbarowo-pomaranczowym-Duck-breasts-with-rhubarb-orange-sauce

Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress