Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Zupa kurkowa / Chanterelle soup

Zupa kurkowa / Chanterelle soup

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Zupa kurkowa / Chanterelle soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś zapraszam po przepis na pyszną zupę kurkową 😉 Łatwa i bardzo śmietankowa zupa na pewno zachwyci całą rodzinę, a poradzi sobie z nią nawet ktoś niezaprawiony w kuchennych bojach. Polecam gorąco!

Zupa-kurkowa-Chanterelle-soup

Zainspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych blogów.

Scroll down for recipe in English

Zupa kurkowa

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 350 g kurek, oczyszczonych
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i starta na tarce
  • 1 litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 150 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej masło, wrzuć cebulę i kurki i podsmaż przez około 7-10 minut, do zeszklenia cebuli, dodając pod koniec czosnek.ze najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek.
  2. Dodaj ziemniaki i marchewkę, wlej bulion, dopraw kurkumą, solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 – 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj śmietankę, koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę.
  4. Rozlej zupę do talerzy i podawaj!

Przygotowanie Tefal Companion:

  1. W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść masło, cebulę, czosnek i kurki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  2. Następnie dodaj ziemniaki i marchewkę, wlej bulion, dopraw kurkumą, solą i pieprzem i uruchom program P2 slow cook 100oC na 20 minut.
  3. Na koniec dodaj śmietankę, koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku i uruchom program slow cook P1 na 3 minuty.
  4. Rozlej zupę do talerzy i podawaj!

Smacznego!

Zupa-kurkowa-Chanterelle-soup

English version

Chanterelle soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons of butter
  • 1 onion, diced
  • 350 g chanterelles, cleaned
  • 1 clove of garlic, chopped
  • 350 g potatoes, peeled and diced
  • 1 carrot, peeled and grated
  • 1 liter of broth
  • a pinch of turmeric
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • 150 ml double cream

Preparation:

  1. In a medium pot, add butter, chanterelles and onion, cook 7-10 minutes until translucent adding garlic near the end of cooking time.
  2. Add potatoes, carrots, stock, season with turmeric, salt and pepper and bring to a boil.
  3. Reduce the heat to medium low, cover, and cook for about 15 – 20 minutes, until potatoes are soft. Add cream, dill, season with salt and pepper to taste, cook for minute and serve!

Preparation for Tefal Companion:

  1. Place the butter, onion, garlic and chanterelles in the TC bowl fitted with stirrer and start P1 slow cook program for 5 minutes.
  2. Then add potatoes and carrots, stock, season with turmeric, salt and pepper and start the P2 slow cook 100oC program for 20 minutes.
  3. Finally, add cream, dill, season with salt and pepper to taste and start the slow cook P1 program for 3 minutes and serve!

Enojy!

Zupa-kurkowa-Chanterelle-soup

Share the post "Zupa kurkowa / Chanterelle soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Tefal Companion, Zupy Tagged With: grzyby, kurki, obiad, przystawka, Tefal Companion, zupa

« Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake
Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios »

Comments

  1. Kinga Wójcik says

    16 października 2018 at 13:57

    Ależ ma piękny kolor! Czuję już w powietrzu ten zapach! 🙂

    Odpowiedz
  2. foodies_couple_ says

    20 października 2018 at 08:09

    Świetnie dopracowany blog!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 października 2018 at 10:39

      🙂

      Odpowiedz
  3. Dietetyk Na Walizkach says

    20 listopada 2018 at 14:35

    Zupy kurkowej nigdy nie jadłam, ale wydaje się ciekawym pomysłem i pięknie się prezentuje 😉 Jako dietetyk kliniczny mogę dodać ciekawostkę – kurki są bogate w beta-karoten, który dba o piękny wygląd naszej skóry, opóźnia procesy starzenia, a także dba o nasze oczy 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 listopada 2018 at 17:44

      O to świetnie bo uwielbiam kurki;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa kurkowa / Chanterelle soup | FlyB Kulinaria pisze:
    17 października 2018 o 12:07

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Biala-kielbasa-zapiekana-w-sosie-miodowo-musztardowym-Honey-mustard-baked-sausages

Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym

Zupa-z-mlodych-warzyw-Young-vegetable-soup

Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup

Pizza z tuńczykiem,cebulą,kukurydzą i czarnymi oliwkami

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress