Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli

Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli"

  • Facebook
  • X

Dodatki do dań głównych wcale nie muszą być nudne, a na pewno pozytywnych wrażeń dostarczy nam pikantny ryż z papryczkami chilli. Znalazłam przepis na to danie w jednej z moich ulubionych książek Jamiego Olivera „Każdy może gotować”, którą kupiłam na początku mojej przygody z gotowaniem. Pyszny ryż smażony z dodatkiem pomidorów, chilli i aromatycznych przypraw, z pewnością wzbogaci każde danie, nie tylko kuchni azjatyckiej. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli

Pikantny ryż z papryczkami chilli

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 papryczki chilli, bardzo drobno posiekane
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, wlej olej i dodaj masło. Gdy się porządnie rozgrzeją dodaj kardamon, chilli, goździki, przecier pomidorowy i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając 2 minuty.
  3. Wsyp ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj, tak by ryż pokrył się sosem.
  4. Zdejmij patelnię z ognia, wmieszaj sok z cytryny i podawaj.

Smacznego!

Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli

English version

Spicy rice with chilli

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g rice
  • 1/2 tsp ground cardamom
  • 2 chilli peppers, finely chopped
  • 1-2 tablespoons vegetable oil
  • 2 tbsp butter
  • 4 cloves
  • 1 tsp tomato puree
  • salt and pepper to taste
  • juice of 1 lemon

Preparation:

  1. Cook the rice according to the package directionsa and drain.
  2. Heat a large pan over medium heat and add oil and butter. When its hot, add cardamom, chilli, cloves, tomato puree, and big pinch of salt and pepper. Cook stirring for 2 minutes.
  3. Add cooked rice and mix.
  4. Remove pan from heat, stir in lemon juice and serve.

Enjoy!

Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli

Share the post "Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: chilli, dodatek do dania głównego, ryż

« Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce
Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles »

Comments

  1. karolina says

    26 lipca 2016 at 16:16

    pysznie

    Odpowiedz
  2. na mazury says

    26 lipca 2016 at 17:18

    prezentuje się świetnie. Muszę przetestować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2016 at 18:26

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  3. Ewa says

    1 kwietnia 2019 at 10:05

    Wyszedł super! Dzięki bardzo za przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 kwietnia 2019 at 10:14

      😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Puree-ziemniaczane-z-chrzanem-Creamy-horseradish-potato-puree

Puree ziemniaczane z chrzanem / Creamy horseradish potato puree

Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu

Wolowina-zapiekana-z-serem-i-pieczarkami

Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake

Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola

Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress