Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry

Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam Wam przepis na danie z mojej ostatnio ulubionej kuchni indyjskiej. Wertując moją kolekcję książek w poszukiwaniu natchnienia na łatwy, szybki i pyszny obiad, wpadł mi w oko przepis na curry z kurczakiem i szpinakiem jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera. Generalnie jego książka „Simple honest food” jest kopalnią genialnych, prostych i rewelacyjnych przepisów. Nie pierwszy raz z niej skorzystałam i po raz kolejny się nie zawiodłam. Curry wyszło przepyszne, delikatne, nie za pikantne z soczystym kurczakiem i szpinakiem. Świetnie zgrało się z makaronem ryżowym, ale też można podawać je z ryżem jeśli lubisz. Ja za nim nie przepadam, więc wymieniam na inne zapychacze 😉 Jeżeli chcielibyście spróbować innych, przetestowanych przeze mnie, pyszności tego autora, polecam kurczaka w sosie karmelowym lub dietetyczny butter chicken, palce lizać! Zapraszam!

Szybkie-curry-z-kurczakiem-i-szpinakiem-Easy-chicken-and-spinach-curry

Scroll down for recipe in English

Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę
  • 400g (1 puszka) krojonych pomidorów
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych
  • duża garść świeżej kolendry, posiekanej
  • makaron ryżowy lub ugotowany ryż, do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 do 6 minut, do zeszklenia. Dodaj kmin, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, czosnek i imbir i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 2 minuty.
  2. Dodaj kurczaka, zwiększ ogień do dużego i smaż aż do zarumienienia, przez około 5 minut.
  3. Wmieszaj krojone pomidory i sól i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień , przykryj patelnię i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec dodaj szpinak i dopraw całość cukrem, sokiem z limonki, ewentualnie solą i pieprzem i gotuj aż szpinak „zwiędnie”.
  4. Zdejmij patelnię z ognia, posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Szybkie-curry-z-kurczakiem-i-szpinakiem-Easy-chicken-and-spinach-curry

English version

Easy chicken and spinach curry

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp vegetable oil
  • 1 large onion, chopped
  • 2 tsp ground cumin
  • 2 tsp ground coriander
  • ½ tsp turmeric
  • 1 pinch cayenne pepper
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 1 tbsp freshly grated ginger
  • 750 g boneless chicken thighs, cubed
  • 400 g tin chopped tomatoes
  • ½ tsp salt
  • 2 tsp soft brown sugar
  • 1 tbsp fresh lime juice
  • 100 g baby spinach leaves, finely chopped
  • large handful fresh coriander, chopped
  • rice noodles, steamed rice, to serve

Preparation:

  1. Heat the oil in a large heavy-based pan over a medium heat. Add the onion and cook, stirring for 5 to 6 minutes until soft. Add the cumin, coriander, turmeric, cayenne pepper, garlic and ginger, and cook, stirring for 2 minutes more.
  2. Add the chicken and increase the heat to medium-high. Cook, stirring often until the chicken is browned, about 5 minutes.
  3. Stir in the tomatoes and salt and bring to simmering point. Reduce the heat to low, cover the pan and simmer gently for 15 minutes. Add the brown sugar, lime juice and baby spinach and stir until the spinach has just wilted.
  4. Remove from the heat, sprinkle with the chopped coriander and serve with rice or rice noodles.

Enjoy!

Szybkie-curry-z-kurczakiem-i-szpinakiem-Easy-chicken-and-spinach-curry

Share the post "Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Bill Granger, chilli, curry, kurczak, mięso, obiad, szpinak, zioła

« Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew
Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup »

Comments

  1. Cook and Love says

    21 lipca 2017 at 14:49

    Prezentuje się kusząco! Miłego weekendu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lipca 2017 at 15:14

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Robert says

    22 lipca 2017 at 09:05

    Jakie to mieso „nadudzie kurczaka”? Nie chodzi przypadkiem o podudzie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lipca 2017 at 09:26

      Oczywiście chodzi o podudzie. Moja regionalna naleciałość się odezwała, już poprawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. Marta Szyszkowska says

    24 lipca 2017 at 16:20

    Tak dużo składników, że aż się przestraszyłam, ale to w większości przyprawy, a samo wykonanie nie wydaje się, żeby miało zająć dużo czasu – spróbuję! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lipca 2017 at 16:26

      Koniecznie! Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i przyjemne w wykonaniu danie 😉

      Odpowiedz
  4. Życie ze smakiem says

    25 lipca 2017 at 13:03

    Uwielbiam curry 🙂 Spróbuj kiedyś curry ze szparagami na mleku kokosowym 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry | FlyB Kulinaria pisze:
    21 lipca 2017 o 23:49

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Easy chicken and spinach curry - Yum Goggle pisze:
    23 lipca 2017 o 03:28

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

Doskonała zupa miso

Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym

Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress