Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami 

(6 porcji)

Składniki:

  • 450 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, umytej i z obciętymi końcówkami
  • 2 grubsze plastry boczku, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 250 g pieczarek, w plasterkach
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 szklanka startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu zagotuj osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj przez 3 do 5 minut. Odcedź i odstaw.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  3. Rozgrzej żeliwną, dostosowaną do zapiekania w piekarniku średnią patelnię, włóż boczek i smaż mieszając przez 5 minut. Następnie włóż cebulę i smaż do zeszklenia.
  4. Wmieszaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 4 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Włóż czosnek, smaż przez kolejne 30 sekund, następnie wmieszaj mąkę i smaż kolejną minutę.
  6. Wlej bulion i gotuj przez minutę zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni. Zmniejsz ogień do małego i powoli wmieszaj śmietankę. Gotuj przez około 6-8 minut, aż sos lekko zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne
  7. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj fasolkę. Posyp startym serem, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przygotuj całość na zwykłej patelni, po czym przed zapiekaniem przełóż do naczynia do zapiekania.
  8. Podawaj natychmiast jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

English version

Green bean and mushroom bake

(6 servings)

Ingredients:

  • 450 g fresh green or yellow beans, rinsed and trimmed
  • 2 slices bacon, diced
  • 1 onion, diced
  • 250 g mushrooms, sliced
  • salt and pepper
  • 2 cloves garlic, minced
  • 2 tablespoons flour
  • 1 cup chicken stock
  • 1 cup half-and-half
  • 1 cup shredded cheddar cheese

Preparation:

  1. Bring a large pot of salted water to a boil, cook green beans for 3-5 minutes. Drain and set aside.
  2. Preheat oven to 200 oC.
  3. Place diced bacon in a cast iron skillet or regular pan and cook over medium heat for 5 minutes, stirring regularly. Add onion and cook until translucent.
  4. Stir in the mushrooms, season with salt, and pepper and cook for about 4 to 5 minutes, stirring regularly.
  5. Add the garlic and cook for another 30 seconds,next stir in flour and cook for 1 minute.
  6. Add the stock and simmer for 1 minute, gently scraping up any brown bits. Lower the heat to medium-low and slowly stir in the half-and-half. Cook for about 6-8 minutes, or until the mixture has thickened, stirring occasionally.
  7. Remove from the heat and gently stir in the green beans . Top with shredded cheddar cheese and bake for 10-15 minutes, or until heated through and bubbly. If you don’t have a cast iron skillet, use a regular skillet then transfer the green bean mixture to an oven safe dish.
  8. Serve immediately.

Enjoy!

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Share the post "Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cheddar, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, grzyby, pieczarki, ser

« Warsztaty z Frisco i Przemkiem Błaszczykiem – relacja
Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup »

Comments

  1. Kawasaki says

    21 października 2015 at 12:19

    Fantastyczna potrawa. To znaczy jeszcze nie kosztowałem, ale wygląda wyśmienicie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 października 2015 at 13:35

      Zaręczam, że jest pyszna:)

      Odpowiedz
  2. Kasia knifeandspoon.pl says

    22 października 2015 at 10:26

    Pięknie się prezentuje patrząc na Składniki mój mąż byłby usatysfakcjonowany 😉

    Odpowiedz
  3. Mivo says

    23 października 2015 at 12:21

    Wygląda nieźle 🙂 lubię takie zapiekanki, bo są szybkie do zrobienia i dużo osób może się tym najeść 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 października 2015 at 14:52

      To prawda:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    15 września 2017 o 09:49

    […] świetnej cenie:) Jeżeli tak jak ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami, też są […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Inspiracje na Wielkanoc 2021!

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Kanapki-zapiekane-z-grzybami-i-serem-Baked-mushroom-and-cheese-sandwich

Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich

Orientalny-kurczak-w-coca-coli-Asian-style-coca-cola-chicken

Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken

Mloda-kapusta-zapiekana-w-beszamelu-Young-cabbage-baked-with-bechamel-sauce

Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress