Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam danie, które w mojej rodzinie robi się odkąd pamiętam. Zapewne wielu osobom jest znane, jednak jak już doświadczenie mnie nauczyło, czasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością 🙂 Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie:) Jeżeli tak jak ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami, też są obłędne!

Fasolka-szparagowa-z-maslana-bulka-tarta-Beans-with-buttery-breadcrumbs

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej, umyta i z odciętymi końcami
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Włóż fasolkę do średniego rondelka, wlej zimną wodę tak aby tylko ją przykryła, dodaj 1 łyżeczkę masła, cukier i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż fasolka zmięknie. Odcedź i odstaw.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj mieszając aż bułka się ładnie zarumieni (uwaga, łatwo można ją spalić!). Następnie dodaj resztę masła wymieszaj i gdy się rozpuści wrzuć fasolkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Fasolka-szparagowa-z-maslana-bulka-tarta-Beans-with-buttery-breadcrumbs

English version

Beans with buttery breadcrumbs

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of green or yellow beans, washed and trimmed
  • 3 tablespoons of butter
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1/2 tablespoon of salt
  • 3 tablespoons of breadcrumbs

Preparation:

  1. Place beans in a medium saucepan, add cold water just to cover the beans, add 1 teaspoon of butter, sugar and salt and bring to a boil. Then reduce the heat to medium and cook for about 10 minutes until the beans are almost tender. Drain and set aside.
  2. Heat medium pan on medium heat, add the breadcrumbs and toast until nice golden brown. Next add the rest of the butter, stir to dissolve, add beans and stir.
  3. Serve immediately!

Enjoy!

Fasolka-szparagowa-z-maslana-bulka-tarta-Beans-with-buttery-breadcrumbs

Share the post "Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, obiad, surówka

« Blue Cactus – najstarszy Tex Tex w Warszawie!
Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew »

Comments

  1. Zdrowie i Uroda says

    15 września 2017 at 09:40

    Moje ulubione danie! Pyyyyycha!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 września 2017 at 09:47

      Ja też uwielbiam:)

      Odpowiedz
  2. Paulina Górska says

    15 września 2017 at 10:32

    Fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu! 🙂

    Odpowiedz
  3. Kasia says

    15 września 2017 at 15:33

    Wow, uwielbiam fasolkę – mniam, jutro robię ten przepis!

    Odpowiedz
  4. Otylia says

    17 września 2017 at 12:08

    nie za słodka?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 września 2017 at 12:30

      absolutnie nie, cukier tylko podbija jej smak:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs | FlyB Kulinaria pisze:
    16 września 2017 o 11:42

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    15 sierpnia 2018 o 10:31

    […] sobie. Ja uwielbiam fasolkę szparagową w każdej postaci. Polecam także moją wersję fasolki w bułce tartej, w sosie miodowo-musztardowym czy zapiekaną z grzybami – wszystkie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Szybka potrawka-wiosenna-z-kurczakiem-i-szparagami-Easy-spring-asparagus-and-chicken-stew

Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew

Warsztaty świąteczne z Karolem Okrasą

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

zapiekanka_z_brokulami

Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress