Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya

by Dzi 1 Comment

Share the post "Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na idealny dodatek do dania głównego z książki Gordona Ramsaya „Ultimate Cookery Course”. Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem z duża ilością prażonych migdałów. Polecam!

Scroll down for English

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej, z obciętymi końcami (najlepiej młodej)
  • 200 g migdałów w płatkach
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos:

  • 2 małe główki czosnku
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 150 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 o C
  2. Zawiń czosnek w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 20-25 minut, do miękkości. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie, wrzuć fasolę do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez ok. 2 minuty, aż przestanie być surowa, jednak powinna być wciąż chrupiąca. Odcedź i przelej zimną wodą.
  4. Wsyp migdały na suchą patelnię i praż przez około 2-3 minuty, do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Wymieszaj fasolkę z migdałami i dopraw je solą i pieprzem.
  6. Wyciśnij z łupinek  upieczony czosnek do miseczki  i rozgnieć widelcem wraz z 1 łyżką białego octu winnego aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodaj musztardę i miód,  i całość dobrze wymieszaj. Małymi porcjami dolewaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolity, gęsty sos. Dopraw octem do smaku jeżeli to konieczne.
  7. Polej sosem fasolkę, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!

English version

Green bean salad with honey mustard dressing

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 1 kg green beans, topped and tailed
  • 200 g flaked almonds
  • sea salt and freshly ground black pepper
Ingredients for the dressing:
  • 2 small heads of garlic
  • 2-3 tbsp white wine vinegar
  • 2 tsp Dijon mustard
  • 2 tsp runny honey
  • 150 ml olive oil

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 o C
  2. Wrap the garlic for the dressing in foil and roast in the oven for 20-25 minutes until soft. Remove and leave to cool.
  3. Meanwhile, blanch the green beans by plunging them in plenty of boiling salted water for 2 minutes until their rawness has been removed but they are still crunchy. Refresh immediately under cold running water, then drain and leave to one side.
  4. Lightly toast the almonds in a medium-hot dry frying pan for 2-3 minutes until golden. Leave to cool.
  5. Mix together the cooked beans and almonds with little seasoning.
  6. Remove the flesh from the garlc heads and mash with 1 tablespoon of the white wine vinegar until a smooth paste is formed. Add the mustard and honey and mix well. Pour in the olive oil in a slow drizzle, stirring constanly to thicken. Taste asn season as necessary, adding a little more vinegar if needed.
  7. Dress the green beans, toss to coat well and serve.
Enjoy!

Share the post "Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, Gordon Ramsay, migdały, miód, obiad, sałatka

« Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią
Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya »

Trackbacks

  1. Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya | karmelowy pisze:
    4 sierpnia 2013 o 06:29

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck beets and orange salad

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

zapiekane_letnie_warzywa

Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables

Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress