Share the post "Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya"
Dziś przedstawiam przepis na idealny dodatek do dania głównego z książki Gordona Ramsaya „Ultimate Cookery Course”. Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem z duża ilością prażonych migdałów. Polecam!
Scroll down for English
Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym
(6-8 porcji)
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej, z obciętymi końcami (najlepiej młodej)
- 200 g migdałów w płatkach
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na sos:
- 2 małe główki czosnku
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 150 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 o C
- Zawiń czosnek w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 20-25 minut, do miękkości. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie, wrzuć fasolę do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez ok. 2 minuty, aż przestanie być surowa, jednak powinna być wciąż chrupiąca. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Wsyp migdały na suchą patelnię i praż przez około 2-3 minuty, do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj fasolkę z migdałami i dopraw je solą i pieprzem.
- Wyciśnij z łupinek upieczony czosnek do miseczki i rozgnieć widelcem wraz z 1 łyżką białego octu winnego aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodaj musztardę i miód, i całość dobrze wymieszaj. Małymi porcjami dolewaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolity, gęsty sos. Dopraw octem do smaku jeżeli to konieczne.
- Polej sosem fasolkę, dokładnie wymieszaj i podawaj.
English version
Green bean salad with honey mustard dressing
(6-8 servings)
Ingredients:
- 1 kg green beans, topped and tailed
- 200 g flaked almonds
- sea salt and freshly ground black pepper
- 2 small heads of garlic
- 2-3 tbsp white wine vinegar
- 2 tsp Dijon mustard
- 2 tsp runny honey
- 150 ml olive oil
Preparation:
- Preheat the oven to 180 o C
- Wrap the garlic for the dressing in foil and roast in the oven for 20-25 minutes until soft. Remove and leave to cool.
- Meanwhile, blanch the green beans by plunging them in plenty of boiling salted water for 2 minutes until their rawness has been removed but they are still crunchy. Refresh immediately under cold running water, then drain and leave to one side.
- Lightly toast the almonds in a medium-hot dry frying pan for 2-3 minutes until golden. Leave to cool.
- Mix together the cooked beans and almonds with little seasoning.
- Remove the flesh from the garlc heads and mash with 1 tablespoon of the white wine vinegar until a smooth paste is formed. Add the mustard and honey and mix well. Pour in the olive oil in a slow drizzle, stirring constanly to thicken. Taste asn season as necessary, adding a little more vinegar if needed.
- Dress the green beans, toss to coat well and serve.
[…] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską […]