Share the post "Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel"
W owocach można teraz przebierać, są wszędzie i w bardzo dobrych cenach, więc trzeba korzystać! Pyszna tarta z nadzieniem z wiśni i jagód, zapieczone w słodkiej śmietance i pod słodką i chrupiącą kruszonką na pewno sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Wiśnie w sezonie swobodnie można zamienić na czereśnie a jagody leśne na borówkę amerykańską. Tarta ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a najsmaczniejsza jest po schłodzeniu, polecam!
Scroll down for recipe in English
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką
(8-10 porcji)
Składniki na tartę:
- 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu
- 1 ½ szklanki świeżych jagód
- 1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestek
Składniki na krem:
- ¾ szklanki cukru
- ⅓ szklanki mąki
- ⅛ łyżeczki soli
- 2 jajka, lekko roztrzepane widelcem
- ½ szklanki śmietany 18%
Składniki na kruszonkę:
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Nakłuj dno widelcem.
- Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami.
- W międzyczasie w średniej misce wymieszaj cukier, mąkę i sól. Dodaj jajka i śmietanę i zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.
- W celu przygotowania kruszonki w średniej misce wymieszaj cukier i mąkę, po czym dodaj masło. Wymieszaj całość rozgniatając palcami masło, aż powstanie typowa kruszonka.
- Włóż do podpieczonego spodu wiśnie i jagody i zalej je przygotowanym kremem i posyp górę równomiernie kruszonką.
- Włóż tartę do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym owiń brzegi tarty folią aluminiową. Piecz kolejne 35 minut przy czym pod koniec włącz funkcję grilla, żeby kruszonka ładnie się zarumieniła.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do schłodzenia. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
English version
Cherry and blueberry cream tart with streusel
(8-10 servings)
Ingredients:
- 1 unbaked pie crust, bought or homemade
- 1½ cups fresh blueberries
- 1½ cups fresh cherries, halved and pits removed
Ingredients for cream:
- ¾ cup white sugar
- ⅓ cup all-purpose flour
- ⅛ teaspoon salt
- 2 eggs, lightly beaten
- ½ cup sour cream
Ingredients for streusel:
- ½ cup white sugar
- ½ cup all-purpose flour
- ¼ cup cold butter
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- Roll the pie crust out for a 23 cm pie dish and flute the edges. Poke the bottoms and sides with a fork.
- Place the baking paper in the pie dish, fill with pie weights or dried beans. Bake for 10 minutes and remove from the oven and remove the foil and weights.
- While the crust is par-baking, prepare the cream. In a medium bowl, stir together the sugar, flour and salt. Add in the eggs and sour cream and mix until combined.
- In another bowl, make the streusel. Combine the sugar and the flour and add small cubes of butter. Using your fingers mix until it resembles coarse meal.
- When the crust is done, place the blueberries and cherries in the crust. Pour the cream mixture evenly over the top of the berries and sprinkle the streusel evenly over the top.
- Bake the pie for 20 minutes, then cover the edges of the pie with a pie shield or foil. Continue to bake the pie until the center is set and the topping is golden brown, about 35 minutes longer. Near the end of baking turn on grill mode to brown the streusel.
- Let the pie cool to room temperature, then refrigerate.
Enjoy!
Sarna says
wygląda imponująco 🙂
Dzi says
🙂