Share the post "Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake"
Ostatnio weekendowe śniadania na słodko stały się u mnie tradycją. Jakoś nie przepadam za klasycznymi kanapkami (w przeciwieństwie do mojego ukochanego), a że jestem fanką wszelkiego rodzaju owoców staram się je wkomponowywać gdzie się da:) Tym razem przedstawiam okrutnie przepyszny omlet z jagodami i brzoskwiniami, który robi się dosłownie w kilka chwil. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka
- 1 duża brzoskwinia, obrana i pokrojona w 0,5 cm plastry
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone lub można zamienić je na borówki amerykańskie lub np. maliny)
- sos karmelowy, cukier puder i owoce do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm włóż masło i umieść je w piekarniku na czas przygotowywania ciasta.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka i miksuj aż masa stanie się jednolita. Następnie wmieszaj skórkę z cytryny i wanilię, po czym dodawaj mleko, cały czas miksując, aż powstanie ciasto podobne do naleśnikowego.
- Wyjmij patelnię z piekarnika i wysmaruj jego brzegi roztopionym w nim masłem, a jego nadmiar przelej do ciasta i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż na dno naczynia brzoskwinie i jagody, polej całość ciastem i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do ładnego zarumienienia.
- Pokrój na ćwiartki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Blueberry peach oven pancake
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons butter
- 3/4 cup all-purpose flour
- 2 tablespoons sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 4 eggs
- zest of 1 lemon
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 cup milk
- 1 large peach, peeled and cut in 0,5 cm slices
- 1 cup blueberries
- caramel sauce, icing sugar and additional fresh berries, for serving
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC, and place 20 cm oven proof skillet or baking pan with butter inside while you prepare the batter.
- In a medium bowl, whisk together the flour, sugar and salt. Whisk the eggs into the flour mixture until smooth, then add the lemon zest and vanilla. Add the milk a little at a time, whisking as you go, until you have a smooth, crepe-like batter.
- Remove the skillet from the oven, brush the melted butter up the sides of the pan, then pour the excess butter into the batter and whisk to combine.
- Quickly scatter the peach slices and blueberries in the bottom of the skillet, then pour the batter over the fruit, and place the skillet in the oven. Bake the pancake until dramatically puffed and golden, about 25 minutes. Let settle for a few minutes, then slice into wedges.
- Serve with maple syrup and some extra berries.
Enjoy!
naleśniki says
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂
Ona says
Robiłam, w smaku pyszny. A konsystencja wychodzi jak budyń? Mi taki wyszedł.
Dzi says
Powinien być taki puszysty raczej, aczkolwiek tez trochę „budyniowy”;)