Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake"

  • Facebook
  • Twitter

Ostatnio weekendowe śniadania na słodko stały się u mnie tradycją. Jakoś nie przepadam za klasycznymi kanapkami (w przeciwieństwie do mojego ukochanego), a że jestem fanką wszelkiego rodzaju owoców staram się je wkomponowywać gdzie się da:) Tym razem przedstawiam okrutnie przepyszny omlet z jagodami i brzoskwiniami, który robi się dosłownie w kilka chwil. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża brzoskwinia, obrana i pokrojona w 0,5 cm plastry
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone lub można zamienić je na borówki amerykańskie lub np. maliny)
  • sos karmelowy, cukier puder i owoce do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm włóż masło i umieść je w piekarniku na czas przygotowywania ciasta.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka i miksuj aż masa stanie się jednolita. Następnie wmieszaj skórkę z cytryny i wanilię, po czym dodawaj mleko, cały czas miksując, aż powstanie ciasto podobne do naleśnikowego.
  3. Wyjmij patelnię z piekarnika i wysmaruj jego brzegi roztopionym w nim masłem, a jego nadmiar przelej do ciasta i dokładnie wymieszaj.
  4. Wyłóż na dno naczynia brzoskwinie i jagody, polej całość ciastem i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do ładnego zarumienienia.
  5. Pokrój na ćwiartki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami

English version

Blueberry peach oven pancake

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons butter
  • 3/4 cup all-purpose flour
  • 2 tablespoons sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 4 eggs
  • zest of 1 lemon
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cup milk
  • 1 large peach, peeled and cut in 0,5 cm slices
  • 1 cup blueberries
  • caramel sauce, icing sugar and additional fresh berries, for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC, and place 20 cm oven proof skillet or baking pan with butter inside while you prepare the batter.
  2. In a medium bowl, whisk together the flour, sugar and salt. Whisk the eggs into the flour mixture until smooth, then add the lemon zest and vanilla. Add the milk a little at a time, whisking as you go, until you have a smooth, crepe-like batter.
  3. Remove the skillet from the oven, brush the melted butter up the sides of the pan, then pour the excess butter into the batter and whisk to combine.
  4. Quickly scatter the peach slices and blueberries in the bottom of the skillet, then pour the batter over the fruit, and place the skillet in the oven. Bake the pancake until dramatically puffed and golden, about 25 minutes. Let settle for a few minutes, then slice into wedges.
  5. Serve with maple syrup and some extra berries.

Enjoy!

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami

Share the post "Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: brzoskwinie, jagody, omlet, śniadanie, słodkości

« Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom
Jeszcze taniej z TchiboCard »

Comments

  1. naleśniki says

    20 września 2016 at 00:11

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

    Odpowiedz
  2. Ona says

    23 sierpnia 2022 at 10:46

    Robiłam, w smaku pyszny. A konsystencja wychodzi jak budyń? Mi taki wyszedł.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 sierpnia 2022 at 15:20

      Powinien być taki puszysty raczej, aczkolwiek tez trochę „budyniowy”;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    2 października 2017 o 10:00

    […] bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeżeli jesteś tak jak ja niepoprawnym fanem jagód polecam także puszysty omlet z jagodami, placuszki z jagodami i pyszną tartę. Jagody leśne można swobodnie zamienić na borówkę […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage

Latwa-wolowina-zapiekana-z-papryka-Easy-beef-and-pepper-bake

Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake

Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya

Warsztaty z Frisco.pl z przepiórką w roli głównej – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress