Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon

Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon"

  • Facebook
  • Twitter

Dzisiaj coś dla leniuszków:) Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty, ale rodzinka głodna więc cóż… Wtedy z pomocą przychodzą mi dania, które generalnie robią się praktycznie same, jedynie z moją bardzo niewielką ingerencją, a są tak samo smaczne jakbym stała nad nimi godzinami. Taki właśnie jest ten kurczak. Pyszny, soczysty, w gęstym sosie miodowo-cytrynowym, który zachwyci wszystkich! Co więcej, przygotowuje się go w całości w jednej patelni 😉 Przepis ten znalazłam w książce „Simply Bill” jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera i jak zwykle mnie nie zawiódł. Polecam!

Kurczak-duszony-z-miodem i-cytryna-Braised-chicken-with-honey-and-lemon

Scroll down for recipe in English

Kurczak duszony z miodem i cytryną

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 12 ząbków czosnku, tylko obranych i pozostawionych w całości
  • 1 cytryna, pokrojona w ósemki
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • świeże liście oregano do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, wlej olej i włóż udka. Smaż po około 5-8 minut z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz i odstaw.
  2. Zmniejsz ogień do średniego, włóż cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu.
  3. Włóż udka ponownie do patelni wraz z cytryną, bulionem i miodem. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut lub do momentu aż kurczak przestanie być różowy w środku.
  4. Ponownie wyjmij udka z patelni, zwiększ ogień pod sosem i gotuj bez przykrycia aż zgęstnieje.
  5. Polej kurczaka sosem, ewentualnie posyp oregano i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Kurczak-duszony-z-miodem i-cytryna-Braised-chicken-with-honey-and-lemon

English version

Braised chicken with honey and lemon

(4 porcje)

Ingredients:

  • 1tablespoon olive oil or vegetable oil
  • 4 chicken legs
  • 1 red onion, sliced
  • 12 whole garlic cloves, peeled
  • 1 lemon, cut into chunks
  • 3/4 cup chicken stock
  • 1/2 cup honey
  • fresh oregano leaves

Preparation:

  1. Heat a large, deep pan over high heat, add oil and chicken. Cook chicken, turning only once, for approximately 5-8 minutes until golden brown. Remove chicken to a plate and set aside.
  2. Reduce heat to medium, add onion and cook for 1 minute, next add garlic and cook for another minute.
  3. Return chicken to pan, add the lemon, chicken stock and honey. Reduce heat to medium-low, cover the pan and simmer for 20 minutes or until the chicken is cooked through.
  4. Lift the chicken from the pan and set aside. Increase the heat under the sauce and simmer until thicken.
  5. Arrange the chicken on the platter, drizzle with the sauce, sprinkle with oregano and serve.

Enjoy!

Kurczak-duszony-z-miodem i-cytryna-Braised-chicken-with-honey-and-lemon

Share the post "Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Bill Granger, cytryna, cytryny, kurczak, mięso, miód, obiad, zioła

« Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake
Zrobiłam sobie czekoladę! »

Comments

  1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje says

    4 października 2017 at 10:40

    Obłędnie smaczny przepis!

    Odpowiedz
  2. mariusz says

    21 lutego 2021 at 11:22

    Pyszne. Zrobiłem. Szukałem z godzinę tego przepisu aby pasował do moich składników. Polecam.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon | FlyB Kulinaria pisze:
    4 października 2017 o 11:46

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Losos zapiekany ze szpinakiem i mozzarella / Salmon baked with spinach and mozzarella

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork

Coq au Riesling Nigela Slatera

Welsh Rarebit – brytyjska grzanka z serem i szpinakiem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress