Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną wersję zawsze niezawodnego makaronu ze szpinakiem, pieczarkami i sosem z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi smaczne:). Tym razem prezentuję wersję tej potrawy autorstwa Mary Berry z jej świetnej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!

Scroll down for English

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią

(6 porcji)

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu
  • sól i pieprz
  • 45 g masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g brązowych pieczarek (lub zwykłych), pokrojonych w plasterki
  • 300 ml śmietanki kremówki ( 30 lub 36%)
  • 1 jajko, lekko rozbełtane widelcem (opcjonalnie)
  • 90 g szpinaku, grubo posiekanego
  • 90 g sera z niebieską pleśnią, startego na grubych oczkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W międzyczasie, w dużej patelni rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć czosnek i smaż, mieszając, przez 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 2 minuty. Wmieszaj śmietankę i gotuj całość przez 2-3 minuty, aż będzie miała konsystencję sosu.
  3. Odcedź makaron, przełóż do sosu grzybowego, wmieszaj jajko (jeżeli używasz), całość dokładnie ponownie wymieszaj i dobrze  podgrzej. Następnie dodaj szpinak, ser, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

English version

Pasta with spinach and blue cheese

(6 servings)

Ingredients:

  • 500 g pasta of Your choice
  • salt and black pepper
  • 45 g butter
  • 2 large garlic cloves, crushed
  • 250 g chestnut mushroom (or button mushrooms), sliced
  • 300 ml double cream
  • 1 egg lightly, beaten (optional)
  • 90 g spinach leaves, coarsely shreded
  • 90 g blue cheese (eg, Stilton cheese), coarsely grated
  • juice of 1/2 lemon
  • pinch of nutmeg

Preparation:

  1. Cook the pasta in boilng salted water according to the package directions until just tender.
  2. Meanwhile, melt the butter in a large pan, add the garlic, and cook, stirring for 1 minute. Add the mushrooms and cook stirring occasionally, for 2 minutes. Stir in the cream and boil for 2-3 minutes until mixture reaches a coating consistency.
  3. Drain the pasta, add to the mushroom and cream mixture with the egg (if using), stir well, and heat through. Add the spinach, cheese, lemon juice, nutmeg, and pepper to taste, and stir weel to coat the pasta. Serve at once.
Enjoy!

Share the post "Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: grzyby, makaron, Mary Berry, pieczarki, ser, ser pleśniowy, szpinak

« Cupcakes czekoladowo-piwne / Chocolate beer cupcakes
Kremowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup »

Comments

  1. Pamela @ Brooklyn Farm Girl says

    25 listopada 2013 at 03:34

    This looks absolutely delicious!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2013 at 07:21

      Thank You:)

      Odpowiedz
  2. Chistopher says

    25 listopada 2013 at 03:46

    Witaj.Bardzo podoba mi się Twój blog.Pełny profesjonalizm.Śliczne zdjęcia i ciekawe dania.Obejrzałem 32 strony.Było warto.Pozdrawiam Christopher.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2013 at 07:20

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. rysy says

    26 lipca 2015 at 13:32

    Przeglądam Twoją stronę od wczoraj. Przepisy są na prawdę interesujące, coraz kolejny wywołuje wybuchowe „oooo-wrażenie”. Na wielu blogach kulinarnych, blogerzy wysuwają na pierwszy plan nie jedzenie, a swoje własne osoby, pisząc o swojej ulubionej piżamie podczas jedzenia owsianki. Tutaj tego nie ma i to jest wielki plus. Czuć tu profesjonalizm. To co zasługuje na największe uznanie, to fakt, że mimo oryginalnych przepisów, dania składają się ze składników łatwo dostępnych i na przeciętną kieszeń. To zachęca do próbowania, uczenia się a nawet wracania do tego samego przepisu. Tak będzie dziś z makaronem ze szpinakiem i niebieską pleśnią.

    Pozdrawiam, rysy

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2015 at 14:04

      Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
      • rysy says

        26 lipca 2015 at 18:50

        Obiad wyszedł wyśmienity. Na pewno zostaniemy na tej stronie na dłużej 🙂
        PS: Wykorzystaliśmy 250g makaronu jajecznego – wyszło idealnie. Większa ilość mogłaby okazać się zbyt duża.

        Odpowiedz
        • Dzi says

          26 lipca 2015 at 20:23

          Cieszę się, ze smakowało:)

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera

mloda_kapusta_z_kurkami

Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce

Muffiny-z-jablkami-i-cynamonem-Apple-cinnamon-muffins

Muffiny z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon muffins

Sernik z białą czekoladą / White chocolate cheesecake squares

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress