Share the post "Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese"
Dziś przedstawiam kolejną wersję zawsze niezawodnego makaronu ze szpinakiem, pieczarkami i sosem z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi smaczne:). Tym razem prezentuję wersję tej potrawy autorstwa Mary Berry z jej świetnej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!
Scroll down for English
Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią
(6 porcji)
Składniki:
- 500 g ulubionego makaronu
- sól i pieprz
- 45 g masła (najlepiej klarowanego)
- 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 250 g brązowych pieczarek (lub zwykłych), pokrojonych w plasterki
- 300 ml śmietanki kremówki ( 30 lub 36%)
- 1 jajko, lekko rozbełtane widelcem (opcjonalnie)
- 90 g szpinaku, grubo posiekanego
- 90 g sera z niebieską pleśnią, startego na grubych oczkach
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- W międzyczasie, w dużej patelni rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć czosnek i smaż, mieszając, przez 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 2 minuty. Wmieszaj śmietankę i gotuj całość przez 2-3 minuty, aż będzie miała konsystencję sosu.
- Odcedź makaron, przełóż do sosu grzybowego, wmieszaj jajko (jeżeli używasz), całość dokładnie ponownie wymieszaj i dobrze podgrzej. Następnie dodaj szpinak, ser, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
English version
Pasta with spinach and blue cheese
(6 servings)
Ingredients:
- 500 g pasta of Your choice
- salt and black pepper
- 45 g butter
- 2 large garlic cloves, crushed
- 250 g chestnut mushroom (or button mushrooms), sliced
- 300 ml double cream
- 1 egg lightly, beaten (optional)
- 90 g spinach leaves, coarsely shreded
- 90 g blue cheese (eg, Stilton cheese), coarsely grated
- juice of 1/2 lemon
- pinch of nutmeg
Preparation:
- Cook the pasta in boilng salted water according to the package directions until just tender.
- Meanwhile, melt the butter in a large pan, add the garlic, and cook, stirring for 1 minute. Add the mushrooms and cook stirring occasionally, for 2 minutes. Stir in the cream and boil for 2-3 minutes until mixture reaches a coating consistency.
- Drain the pasta, add to the mushroom and cream mixture with the egg (if using), stir well, and heat through. Add the spinach, cheese, lemon juice, nutmeg, and pepper to taste, and stir weel to coat the pasta. Serve at once.
Pamela @ Brooklyn Farm Girl says
This looks absolutely delicious!
Dzi says
Thank You:)
Chistopher says
Witaj.Bardzo podoba mi się Twój blog.Pełny profesjonalizm.Śliczne zdjęcia i ciekawe dania.Obejrzałem 32 strony.Było warto.Pozdrawiam Christopher.
Dzi says
Dziękuję:)
rysy says
Przeglądam Twoją stronę od wczoraj. Przepisy są na prawdę interesujące, coraz kolejny wywołuje wybuchowe „oooo-wrażenie”. Na wielu blogach kulinarnych, blogerzy wysuwają na pierwszy plan nie jedzenie, a swoje własne osoby, pisząc o swojej ulubionej piżamie podczas jedzenia owsianki. Tutaj tego nie ma i to jest wielki plus. Czuć tu profesjonalizm. To co zasługuje na największe uznanie, to fakt, że mimo oryginalnych przepisów, dania składają się ze składników łatwo dostępnych i na przeciętną kieszeń. To zachęca do próbowania, uczenia się a nawet wracania do tego samego przepisu. Tak będzie dziś z makaronem ze szpinakiem i niebieską pleśnią.
Pozdrawiam, rysy
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa:)
rysy says
Obiad wyszedł wyśmienity. Na pewno zostaniemy na tej stronie na dłużej 🙂
PS: Wykorzystaliśmy 250g makaronu jajecznego – wyszło idealnie. Większa ilość mogłaby okazać się zbyt duża.
Dzi says
Cieszę się, ze smakowało:)