Zachęcona poprzednimi sukcesami z surówkami typu colesław np. dobrze doprawiony lub tradycyjny i najlepszy , postanowiłam eksperymentować dalej. Takim sposobem powstała surówka dla wielbicieli sera z niebieską pleśnią, chrupiąca i pyszna. Doskonała do każdego dania głównego lub kanapek. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Colesław z serem z niebieską pleśnią
(4 porcje)
Składniki:
- 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
- 1 szklanka posiekanej kapusty włoskiej (lub zwykłej białej)
- 1 marchewka, starta na dużych oczkach
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj obie kapusty i marchewkę.
- W mniejszej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wymieszaj sos z kapustą i marchewką.
- Przykryj miskę i odstaw do lodówki na kilka godzin do „przegryzienia”. Przed podaniem wymieszaj z serem pleśniowym i pietruszką.
Smacznego!
English version
Blue cheese coleslaw
(4 servings)
Ingredients:
- 1 cup red cabbage, shredded
- 1 cup savoy cabbage, shredded
- 1 carrot, shredded
- 1/4 cup mayonnaise
- 1/4 cup sour cream
- 2 tablespoons mustard
- 1 lemon (juice)
- salt and pepper to taste
- 1/4 cup blue cheese, cut into small cubes
- 1 handful parsley, chopped
Preparation:
- Mix the cabbage and carrot in a large bowl.
- Mix the mayonnaise, sour cream, mustard, lemon juice, salt and pepper in a bowl and mix with cabbage.
- Cover and let mellow in the fridge for a few hours. Mix with blue cheese and parsley before serving.
Enjoy!
[…] się ogromnymi fanami tych kanapek i na pewno nie jest to ostatni tego typu eksperyment. Podałam z colesławem z serem z niebieską pleśnią. […]