Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Sałatki i surówki / Colesław z serem z niebieską pleśnią/Blue cheese coleslaw

Colesław z serem z niebieską pleśnią/Blue cheese coleslaw

by Dzi 1 Comment

Share the post "Colesław z serem z niebieską pleśnią/Blue cheese coleslaw"

  • Facebook
  • Twitter

Zachęcona poprzednimi sukcesami z surówkami typu colesław np. dobrze doprawiony lub tradycyjny i najlepszy , postanowiłam eksperymentować dalej. Takim sposobem powstała surówka dla wielbicieli sera z niebieską pleśnią, chrupiąca i pyszna. Doskonała do każdego dania głównego lub kanapek. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Colesław z serem z niebieską pleśnią

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 szklanka posiekanej kapusty włoskiej (lub zwykłej białej)
  • 1 marchewka, starta na dużych oczkach
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj obie kapusty i marchewkę.
  2. W mniejszej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wymieszaj sos z kapustą i marchewką.
  3. Przykryj miskę i odstaw do lodówki na kilka godzin do „przegryzienia”. Przed podaniem wymieszaj z serem pleśniowym i pietruszką.

Smacznego!

colesław

English version

Blue cheese coleslaw 

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 cup red cabbage, shredded
  • 1 cup savoy cabbage, shredded
  • 1 carrot, shredded
  • 1/4 cup mayonnaise
  • 1/4 cup sour cream
  • 2 tablespoons mustard
  • 1 lemon (juice)
  • salt and pepper to taste
  • 1/4 cup blue cheese, cut into small cubes
  • 1 handful parsley, chopped

Preparation:

  1. Mix the cabbage and carrot in a large bowl.
  2. Mix the mayonnaise, sour cream, mustard, lemon juice, salt and pepper in a bowl and mix with cabbage.
  3. Cover and let mellow in the fridge for a few hours. Mix with blue cheese and parsley before serving.

Enjoy!

colesław

Share the post "Colesław z serem z niebieską pleśnią/Blue cheese coleslaw"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Sałatki i surówki Tagged With: kapusta, kapusta czerwona, kapusta włoska, musztarda, sałatka, ser, ser pleśniowy, surówka

« Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce
Ciasto do odrywania z jabłkami i karmelem/Caramel apple pull apart bread »

Trackbacks

  1. Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chickenkarmelowy | karmelowy pisze:
    22 marca 2014 o 07:26

    […] się ogromnymi fanami tych kanapek i na pewno nie jest to ostatni tego typu eksperyment. Podałam z colesławem z serem z niebieską pleśnią. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress