Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś zapraszam na bardzo zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Niedoceniony jarmuż z czosnkiem i chrupiącym boczkiem doskonale komponuje się z mięsem jak i rybami. Wymieszałam tutaj jarmuż z kalerosse, który też jest jego odmianą i który też polecam. Smacznego!

Scroll down for recipe in English

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem

(8 porcji)

Składniki:

  • 600 g jarmużu, umytego i z usuniętymi grubymi łodygami i posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, pokrojonego na plasterki
  • 16 plasterków boczku, posiekanych na kawałki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Wrzuć jarmuż do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili osusz papierowymi ręcznikami.
  2. Umieść patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż przez chwilę czosnek i wrzuć jarmuż. Smaż przez kilka minut, aż przestanie być surowy i dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj posypany boczkiem.

Smacznego!

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

English version

Bacon and garlic kale

(8 servings)

Ingredients:

  • 600 g kale, thick stems removed and chopped
  • 3 cloves garlic, sliced
  • 16 slices of bacon, chopped into pieces
  • 1 tbsp canola oil

Preparation:

  1. Cook kale in boiling salted water for 5 minutes, then transfer to the bowl with cold water. Next dry with paper towels.
  2. Heat a large pan over high heat, add the bacon and cook until crispy and transfer on paper towels.
  3. In the same pan, heat the oil, add the garlic and cook for a minute and add kale. Cook for a few minutes, until no longer raw and season with salt and pepper.
  4. Serve sprinkled with bacon.

Enjoy!

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Share the post "Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, jarmuż, kalerosse

« Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms
Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs »

Comments

  1. Nika says

    15 lutego 2016 at 15:23

    Smacznie i super zdrowo! Proszę o dodanie przepisu do akcji „Kuchnia niemiecka” Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Ela says

    17 lutego 2016 at 13:35

    aaa kocham jarmuź! z boczkiem jeszcze nie probowałam ale czuje, ze to bedzie hicik 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lutego 2016 at 13:37

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck beets and orange salad

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree

Puree z kalafiora z jarmuzem / Cauliflower kale puree

Puree z kalafiora z jarmużem / Cauliflower kale puree

Miesny-bigos-z-grzybami-Meaty-cabbage-stew-with-mushrooms

Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress