Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam!

zapiekanka

Scroll down for recipe in English
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 250 g ravioli, pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu
  • 200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty
  • 1 duża garść szpinaku, posiekanego
  • ½ szklanki startej mozzarelli
  • ¼ szklanki startego na tarce parmezanu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż mięso mielone i rozdrobnij je drewnianą łyżką na możliwie małe kawałki.
  3. Dodaj czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Smaż, mięso do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Następnie dodaj do mięsa sos pomidorowy, wymieszaj, po czym dodaj szpinak i smaż do jego „zwiędnięcia”. Dodaj ravioli i wymieszaj.
  5. Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i parmezanem.
  6. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 15 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5-10 minut, do zarumienienia się sera. Odstaw na kilka minut przed podaniem.

Smacznego!

zapiekanka

English version

Baked ravioli with meat and spinach sauce 

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 250 g ravioli, dumplings or pasta
  • 200 g ground meat (pork, beef, turkey)
  • 1 clove of garlic, minced
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1 teaspoon dried herbes de Provence
  • 2 cups tomato sauce or passata
  • 1 generous handful of spinach, chopped
  • ½ cup mozzarella cheese, shredded
  • ¼ cup Parmesan cheese, grated

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC.
  2. Heat the oil in a large pan over medium heat and add the ground meat, breaking it up with a spatula or wooden spoon.
  3. Add the minced garlic and herbes de Provence to the meat, season with salt and pepper. Cook until the ground meat is done, about 5 minutes, stirring occasionally
  4. Add the sauce to the meat and stir to combine, next add in the spinach, stirring until it starts to wilt. Turn of the heat and add the raviolis to the sauce and stir to combine
  5. Pour the pasta and sauce into a baking dish , top with the mozzerella and Parmesan cheeses.
  6. Cover the dish with foil and bake for about 15 minutes. Remove the foil and continue to bake for another 5-10 minutes, or until the cheese is melted. Let stand a few minutes before serving.

Enjoy!

zapiekanka

Share the post "Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: makaron, mięso, mozzarella, obiad, parmezan, ravioli, ser, szpinak, zapiekanka

« Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk
Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake »

Comments

  1. Alina says

    17 stycznia 2015 at 08:18

    Wygląda przepysznie i pewnie smakuje tak samo:) Będę musiała skorzystać z przepisu, koniecznie:D

    Odpowiedz
  2. Klaudia says

    27 czerwca 2018 at 17:49

    Czy mozna ravioli zamienic tortellini ? 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 czerwca 2018 at 18:06

      jasne! 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zupa krem z pieczonych burakow z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Marchewka-glazurowana-z-imbirem-Sugar-glazed-carrot-with-ginger

Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger

Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables

Najczęściej popełniane błędy w kuchni

Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress