Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

Pyszny i zdrowy zamiennik klasycznego puree ziemniaczanego. Jest szybkie i proste do wykonania, co więcej, do jego przygotowania nie potrzeba śmietany lub mleka. Polecam!

Puree kalafiorowo-marchwiowe (4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 dużej główki kalafiora, posiekanej na małe kawałki
  • 1-2 marchewki ( im jej więcej tym puree będzie słodsze,ja daję 2:)),obrane i posiekane w drobną kostkę
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 cebuli,pokrojonej w drobną kostkę
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondlu najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, podsmaż przez ok. 2 minuty, następnie dodaj kalafior,marchewki,czosnek,cebulę i bulion. Delikatnie posól i popieprz.
  2. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj rondel. Duś warzywa około 20 minut, aż będą miękkie. Zaglądaj od czasu do czasu i w razie konieczności dolewaj wodę.
  3. Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Sprawdź doprawienie i w razie potrzeby posól i popieprz.
  4. Podawaj ciepłe
Smacznego!

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>