Potrzebowałam pomysłu na ciasto na spotkanie z przyjaciółmi.Wiedziałam,że będę miała mało czasu między jednym a drugim dniem pracy , więc padło na cupcakes. Dodatkowo, babeczki musiały przetrwać przez noc poza lodówką (permanentny brak miejsca:)), więc odpadały wszelkie masy z mascarpone czy masłem. Tutaj przyszedł mi z pomocą blog, gdzie znalazłam przepis na lukier piankowy. Rewelacja! Smakuje jak „ciepłe lody”, które jadłam w dzieciństwie:) Polecam!
Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym (12 szt.)
Składniki na babeczki:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżeczek serka twarogowego śmietankowego(typu philadelphia)
- 7 łyżeczek nutelli
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie, czyli: mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól i cukier.
- W drugiej misce lekko ubij jajka, wymieszaj z jogurtem. masłem i wanilią (ja to robię mikserem).
- Następnie do masy z mokrych składników, powoli ubijając, dodawaj partiami składniki sypkie, aż do ich połączenia.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nałóż po dużej łyżce masy, następnie po łyżeczce wymieszanego serka z nutellą i przykryj kolejną łyżką masy.
- Piecz w temp. 200 oC przez 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika ułóż na kratce do przestygnięcia.
Składniki na lukier piankowy:
- 250g cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 4 białka
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki w żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą.
- Ubijaj powoli trzepaczką, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zacznie się pienić.
- Kontynuuj powyższą czynność do momentu, gdy termometr kuchenny wskaże temperaturę masy min. 60 oC.
- Natychmiast przelej lukier do miski miksera i ubijaj na średnich obrotach ok. 3 min.,aż masa stanie się sztywna i lśniąca.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj go spiralnie na każdą babeczkę. Odstawiamy babeczki na min. 30 min do ostygnięcia.
Mała kuchareczka says
Śliczne babeczki !
Dzi says
Dziękuję:)
gin says
Urocze 🙂 A lukier podoba mi się ogromnie – z pewnością wypróbuję, bo „ciepłe lody” były moim smakołykiem w czasach dzieciństwa 🙂
Dzi says
Moim też, i jest bardzo prosty w wykonaniu:)
Łucja says
wyglądają cudnie 🙂