Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym

Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym

by barjed 5 komentarzy

Share the post "Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym"

  • Facebook
  • Twitter

Potrzebowałam pomysłu na ciasto na spotkanie z przyjaciółmi.Wiedziałam,że będę miała mało czasu między jednym a drugim dniem pracy , więc padło na cupcakes. Dodatkowo, babeczki musiały przetrwać przez noc poza lodówką (permanentny brak miejsca:)), więc odpadały wszelkie masy z mascarpone czy masłem. Tutaj przyszedł mi z pomocą blog, gdzie znalazłam przepis na lukier piankowy. Rewelacja! Smakuje jak „ciepłe lody”, które jadłam w dzieciństwie:) Polecam!

Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym (12 szt.)

Składniki na babeczki:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżeczek serka twarogowego śmietankowego(typu philadelphia)
  • 7 łyżeczek nutelli

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie, czyli: mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól i cukier.
  2. W drugiej misce lekko ubij jajka, wymieszaj z jogurtem. masłem i wanilią (ja to robię mikserem).
  3. Następnie do masy z mokrych składników, powoli ubijając, dodawaj partiami składniki sypkie, aż do ich połączenia.
  4. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nałóż po dużej łyżce masy, następnie po łyżeczce wymieszanego serka z nutellą i przykryj kolejną łyżką masy.
  5. Piecz w temp. 200 oC przez 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika ułóż na kratce do przestygnięcia.

Składniki na lukier piankowy:

  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 4 białka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą.
  2. Ubijaj powoli trzepaczką, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zacznie się pienić.
  3. Kontynuuj powyższą czynność do momentu, gdy termometr kuchenny wskaże temperaturę masy min. 60 oC.
  4. Natychmiast przelej lukier do miski miksera i ubijaj na średnich obrotach ok. 3 min.,aż masa stanie się sztywna i lśniąca.
  5. Przełóż masę do rękawa cukierniczego  i wyciskaj go spiralnie na każdą babeczkę. Odstawiamy babeczki na min. 30 min do ostygnięcia.
Smacznego!

Share the post "Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: cupcakes, deser, nutella, słodkości, wypieki

« Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką
Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa »

Comments

  1. Mała kuchareczka says

    20 grudnia 2012 at 10:36

    Śliczne babeczki !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 grudnia 2012 at 10:58

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. gin says

    20 grudnia 2012 at 16:15

    Urocze 🙂 A lukier podoba mi się ogromnie – z pewnością wypróbuję, bo „ciepłe lody” były moim smakołykiem w czasach dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 grudnia 2012 at 16:22

      Moim też, i jest bardzo prosty w wykonaniu:)

      Odpowiedz
  3. Łucja says

    20 grudnia 2012 at 19:33

    wyglądają cudnie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Puree z dyni / Pumpkin puree

Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies

Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera

Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress