Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

by Dzi 1 Comment

Share the post "Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Odkąd zrobiłam po raz pierwszy w życiu owsiankę z Kukbuka z białą czekoladą, stała się ona moim ulubionym szybkim śniadaniem i wciąż szukam różnych jej wariacji. Znalazłam bardzo ciekawą pozycję w książce Billa Grangera “Najlepsze dania Billa” i faktycznie, słusznie zrobił umieszczając ją w zestawieniu swoich najlepszych przepisów. Zapiekana owsianka jest obłędna w smaku, dodatkowo polałam ją sosem żurawinowo-pomarańczowym z tego przepisu, gdzie zaznaczałam,że sosu będzie więcej i tutaj proponuję jego wykorzystanie.

Zapiekana owsianka z bakaliami (6 porcji)

Składniki:

  • 135 g płatków owsianych (miałam błyskawiczne)
  • 75 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub orzechów pekan (ja dodałam jeszcze posiekane migdały)
  • 75 gr drobno posiekanych suszonych fig lub rodzynków sułtańskich
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 650 ml mleka
  • 200 ml śmietanki tortowej
  • resztka sosu z tego przepisu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 oC.
  2. Do żaroodpornego naczynia wsyp płatki owsiane,orzechy,suszone owoce,wanilię,cynamon i szczyptę soli.
  3. Dodaj 1 łyżkę stołową cukru i wymieszaj. Następnie dodaj mleko wymieszane ze śmietaną i włóż do piekarnika na 45 min.
  4. Po tym czasie posyp wierzch pozostałym cukrem i wstaw do piekarnika na kolejne 15 min.
  5. Podawaj owsiankę polaną sosem żurawinowo-pomarańczowym.
Smacznego!

Share the post "Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: Bill Granger, orzechy, owsianka, rodzynki, śniadanie

« Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera
Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka »

Trackbacks

  1. Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym | pisze:
    8 marca 2013 o 19:17

    […] Wbrew pozorom danie jest w wykonaniu szybkie i przyjemne. Polędwiczka wychodzi krucha i soczysta a ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowo-pomarańczowym tworzy wyrafinowane danie w 45 min. Sosu z tego przepisu wyjdzie więcej niż będzie nam potrzebne do polędwiczek,  jednak jest tak pyszny,że już znalazłam dla niego zastosowanie w kilku innych przepisach np. tutaj.Polecam! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

ciasto miodowe z jablkami / Honey apple cake

2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake

Szybkie-curry-z-kurczakiem-i-szpinakiem-Easy-chicken-and-spinach-curry

Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry

Drożdżówka z serkiem, morelami i kruszonką / Apricot cream cheese babka with streusel

Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress