Są takie dni, w których ostatnie na co mam ochotę to stanie przy garach. Jednak coś ciepłego na ząb miło byłoby wciągnąć więc przygotowuję zazwyczaj coś szybkiego i sycącego zarazem. W takich chwilach niezastąpiony jest stek, gdyż robi się go dosłownie w kilka chwil. Dziś zapraszam na steka z grzybami w sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne! Do tego frytki i obiad jak znalazł. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Stek w śmietankowym sosie z grzybami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 600 g steka pokrojonego w większą kawałki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku, posiekanego
- 250 g grzybów pokrojonych w grube plasterki lub w ćwiartki
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 szklanka śmietanki 36%
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Oprósz kawałki steka solą i pieprzem. Rozgrzej średnią patelnię na większym ogniu, dodaj olej i kawałki steka i obsmaż krótko do ładnego zarumienienia z każdej strony. Przełóż na talerz i odstaw.
- Do tej samej patelni dodaj grzyby, podsmaż do lekkiego zarumienienia dodając czosnek minutę przed końcem smażenia.
- Dodaj białe wino i gotuj, aż prawie odparuje i następnie dodaj śmietanę, parmezan, zioła i dopraw solą i pieprzem. Dodaj kawałki mięsa do sosu, wymieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawaj danie posypane natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Creamy steak with mushrooms
(4-5 servings)
Ingredients:
- 600 g steaks, cut into thick cubes
- 1 tbsp vegetable oil
- 3 cloves garlic, sliced
- 250 g mushrooms, sliced or quartered
- 1/3 cup white wine
- 1 cup double cream
- ½ cup parmesan cheese, shredded
- 1 tsp herbes de Provence
- salt, pepper
- chopped parsley for serving
Preparation:
- Season steak cubes with slat and pepper. Heat medium pan over medium high heat, add 1 oil and beef cook until browned on all sides. Set it aside on a plate.
- To the same pan add mushrooms and cook until lightly browned, adding garlic minute before end f fcooking.
- Add white wine and cook until almost evaporates and add in the cream, parmesan cheese, herbes, and season with salt and pepper. Add the steak back to the pan and allow to heat through and sauce to thicken.
- Serve garnished with chopped parsley with favourite sides.
Enjoy!
Grzegorz says
Wołowina to jedno z moich ulubionych mięs. A połączenie jej z grzybami, parmezanem i śmietaną to strzał w dziesiątkę. Takie danie doskonale nasyci, dostarczając jednocześnie cennych związków odżywczych. No i oczywiście plus za naprawdę prosty i mało czasochłonny przepis.