Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken

Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken"

  • Facebook
  • X

Wstyd się przyznać, że nigdy wcześniej nie robiłam w domu risotta… Wprawdzie zdarzało się, że gdzieś na warsztatach widziałam jak to robią, więc generalnie ogólne pojęcie miałam, ale sama jednak nigdy się za to nie zabrałam bo miałam wrażenie, że mnóstwo przy tym roboty. Jednak jakiś czas temu dostałam propozycję przetestowania risotto i kaszotto The Green Woodpecker Trill i stwierdziłam, że czas się przełamać. Tym bardziej, że reklamuje się jako łatwa alternatywa dla lekko opornych i niedoświadczonych w temacie 😉

Risotto-grzybowe-z-kurczakiem-Mushroom-risotto-with-chicken

Co więcej skład każdego ich produktu jest całkowicie naturalny i pozbawione konserwantów i jak twierdzą gwarantują wyjątkowe doznania kulinarne.  Absolutnie nie jest to danie typu INSTANT! Są pierwsi na rynku, którzy postanowili połączyć smak i aromat naturalnych, starannie wyselekcjonowanych grzybów z niezwykłymi właściwości odżywczymi ryżu, kaszy i makaronów. Do perfekcji opanowali technologię przetwarzania świeżych leśnych grzybów w grzyby suszone, dzięki czemu nie tracą one niczego ze swoich niezwykłych właściwości.

Risotto-grzybowe-z-kurczakiem-Mushroom-risotto-with-chicken

Gdy otrzymałam od nich produkty do testów bardzo spodobały mi się ich opakowania. Można bardzo dokładnie obejrzeć sobie co jest w środku 🙂 Ponadto, na opakowaniu opisany jest sposób przygotowania, który nie wyglądał na szczególnie skomplikowany. Zabrałam się więc do dzieła i postanowiłam przygotować risotto z podgrzybkami. A że mam w domu mięsożercę, postanowiłam dodać od siebie kurczaka żeby też dla niego posiłek był kompletny i satysfakcjonujący 😉 Dzięki temu jedna paczuszka wystarczyła dla 4 osób, a nie dla 2-3 jak to było napisane na opakowaniu.

Risotto-grzybowe-z-kurczakiem-Mushroom-risotto-with-chicken

Muszę napisać, że risotto z podgrzybkami wyszło wybitne! Nawet mój obyty w restauracjach szwagier, który zajrzał do nas akurat w porze obiadowej stwierdził, że jest przepyszne. Coś w tym musi być 🙂

Scroll down for recipe in English

Risotto grzybowe z kurczakiem

(4 porcje)

Składniki na risotto:

  • 1 opakowanie risotto z podgrzybkami The Green Woodpecker Trill
  • 6 łyżek oliwy do smażenia
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 100 g parmezanu, startego na tarce
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • szczyptę soli i pieprzu

Składniki na kurczaka:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
  • 250 ml materiału bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 g grzybów pokrojonych w plasterki
  • 50 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 50 g boczku lub kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż mieszając na małym ogniu przez około 2 minuty.
  2. Następnie dodaj białe wino i mieszaj aż do całkowitego wchłonięcia płynu.
  3. Dalej podlewaj risotto bulionem – sukcesywnie po 1 chochelce – aż do ponownego wchłonięcia płynu, to potrwa około 20 minut. Po tym czasie ryż powinien być już miękki.
  4. Na koniec wmieszaj świeżo starty parmezan i masło i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. W międzyczasie, dopraw porządnie kurczaka solą i pieprzem i posyp z każdej strony mąką. Na większej patelni rozgrzej na większym ogniu 1 łyżkę oleju, podsmaż kurczaka z obu stron do zarumienienia po czym przełóż go na talerz.
  6. Do tej samej patelni włóż boczek i grzyby i podsmażaj aż grzyby zmiękną i też przełóż je na talerz.
  7. Dodaj do patelni resztę oleju, włóż cebulę i podsmażaj przez około 5 minut, do zeszklenia. Wlej bulion i ocet i gotuj przez 2-3 minuty.
  8. Na koniec włóż ponownie do patelni grzyby i podudzia, przykryj patelnię i duś na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj groszek i gotuj obracając kurczaka od czasu do czasu przez następne.
  9. Podawaj kurczaka podanego na risotto.

Smacznego!

Risotto-grzybowe-z-kurczakiem-Mushroom-risotto-with-chicken

English version

Mushroom risotto with chicken

(4 servings)

Ingredients for risotto:

  • 1 pack of The Green Woodpecker Trill mushroom risotto
  • 6 tablespoons oil for frying
  • 100 ml white wine (optional)
  • 1000 ml of vegetable broth
  • 100 g of parmesan cheese, grated
  • 100 g butter, cubed
  • a pinch of salt and pepper

Ingredients for the chicken:

  • 4 chicken thighs
  • 1 tablespoon of flour
  • 2 tablespoons of vegetable oil
  • 1 tablespoon of white wine vinegar
  • 2 medium size red onions, chopped
  • 250 ml vegetable or chicken stock
  • 250 g of mushrooms, sliced
  • 50 g of peas (can be frozen)
  • 50 g bacon or sausage, diced
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat large and deep pan over low heat, add oil and Green Woodpecker Trill rosotto and fry for about 2 minutes.
  2. Next add the white wine and stir until the liquid is completely absorbed.
  3. Next add a ladle of the stock, stir and when its almost completely absorbed carry on adding and stirring in a ladle of stock at a time, until you have used up all the stock – this will take about 20 mins.
  4. At the end stir in parmesan and butter and season with salt and pepper if necessary.
  5. In the meantime, season the chicken thighs with salt and pepper ans sprinkle them with flour. Heat up 1 tablespoon of oil in a pan.When the oil is hot get the chicken in the pan and cook it on both sides until browned. Transfer them on a plate.
  6. To the same pan add bacon and mushrooms, cook them until the mushrooms get soft and transfer them on a plate.
  7. In the pan heat up the remaining oil, add the onions and saute them for about 5 minutes, until translucent. Add chicken stock and the white wine vinegar and let the mixture boil for a couple of minutes.
  8. Add mushrooms and the chicken thighs back in the pan, after 10 minutes add the peas and the finely chopped parsley and leave for another 5 to 10 minutes turning the chicken thighs from time to time so they get cooked evenly.
  9. Serve chicken on top of mushroom risotto.

Enjoy!

Risotto-grzybowe-z-kurczakiem-Mushroom-risotto-with-chicken

 

Share the post "Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, boczek, groszek, grzyby, kurczak, mięso, obiad, parmezan, ryż, ser, wino

« Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich
Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread »

Comments

  1. Sasha says

    30 października 2017 at 16:05

    idealnie dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  2. Basia says

    31 października 2017 at 10:19

    to jest genialnie, miód na moje podniebienie

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken | FlyB Kulinaria pisze:
    30 października 2017 o 11:51

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon

Pain aux raisins

Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread

Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress