Uwielbiam ryby i wszelkie owoce morza. Niestety w przeciwieństwie do mojej drugiej połówki…Jednak , ku mojemu zaskoczeniu, rybka z tego przepisu mu smakowała! Znalazłam go w magazynie Palce lizać, jednak musiałam go zmodyfikować pod kątem samej ryby ( w oryginale był filet z dorsza, a ja akurat miałam świeżego halibuta). Myślę, że każda ryba o białym mięsie będzie smakowała doskonale w tej kompozycji. Sam por przyrządzany wg. tego przepisu zachowuje swoją teksturę, co bardzo mi odpowiadało, jest wyczuwalny ale już nie chrupiący, a bazylia dodaje mu aromatu, ale nie dominuje w smaku. Jeżeli lubimy jednak pora w bardziej miękkiej postaci, proponuję poddusić go dłużej na etapie podsmażania na maśle.
Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii
(4 porcje)
Składniki:
- 4 filety halibuta bez skóry (ok. 650 g)
- 250 g pora ( biała część),umytego i pokrojonego wzdłuż w cienkie paseczki
- 70 ml śmietany 30 %
- 20 ml soku z cytryny
- 15 g świeżej bazylii pokrojonej w cienkie paseczki
- 20 g masła
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 3 żółtka
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól,czarny pieprz
Przygotowanie:
- Filety z halibuta myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Roztapiamy na patelni na średnim ogniu masło, wkładamy pora i podsmażamy dbając o to, by się nie zarumienił. Na tym etapie możemy regulować jego twardość. Może to potrwać kilka minut.
- Następnie dolewamy białe wino, czekamy aż prawie całkowicie odparuje i dodajemy śmietanę. Chwilę dusimy, gdy śmietana po zredukowaniu zgęstnieje, dodajemy bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.
- Po zdjęciu z ognia dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
- Filety układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Nakładamy na każdy 0,5 cm warstwę sosu z porem i wstawiamy do nagrzanego do 160 oC piekarnika. Zapiekamy 7 min. Ja trzymałam się tego czasu mając filety o średniej grubości i wyszły idealne.
Dodaj komentarz