Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii

Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii

by barjed Leave a Comment

Share the post "Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii"

  • Facebook
  • X

Uwielbiam ryby i wszelkie owoce morza. Niestety w przeciwieństwie do mojej drugiej połówki…Jednak , ku mojemu zaskoczeniu, rybka z tego przepisu mu smakowała! Znalazłam go w magazynie Palce lizać, jednak musiałam go zmodyfikować pod kątem samej ryby ( w oryginale był filet z dorsza, a ja akurat miałam świeżego halibuta). Myślę, że każda ryba o białym mięsie będzie smakowała doskonale w tej kompozycji. Sam por przyrządzany wg. tego przepisu zachowuje swoją teksturę, co bardzo mi odpowiadało, jest wyczuwalny ale już nie chrupiący, a bazylia dodaje mu aromatu, ale nie dominuje w smaku. Jeżeli lubimy jednak pora w bardziej miękkiej postaci, proponuję poddusić go dłużej na etapie podsmażania na maśle.

Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety halibuta bez skóry (ok. 650 g)
  • 250 g pora ( biała część),umytego i pokrojonego wzdłuż w cienkie paseczki
  • 70 ml śmietany 30 %
  • 20 ml soku z cytryny
  • 15 g świeżej bazylii pokrojonej w cienkie paseczki
  • 20 g masła
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3 żółtka
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól,czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety z halibuta myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  2. Roztapiamy na patelni na średnim ogniu masło, wkładamy pora i podsmażamy dbając o to, by się nie zarumienił. Na tym etapie możemy regulować jego twardość. Może to potrwać kilka minut.
  3. Następnie dolewamy białe wino, czekamy aż prawie całkowicie odparuje i dodajemy śmietanę. Chwilę dusimy, gdy śmietana  po zredukowaniu zgęstnieje, dodajemy bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.
  4. Po zdjęciu z ognia dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
  5. Filety układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Nakładamy na każdy 0,5 cm warstwę sosu z porem i wstawiamy do nagrzanego do 160 oC piekarnika. Zapiekamy 7 min. Ja trzymałam się tego czasu mając filety o średniej grubości i wyszły idealne.
Podałam ryby z puree ziemniaczanym ze szpinakiem.
Smacznego!

Share the post "Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, halibut, obiad, por, ryba

« Red Velvet Pancakes-pomysł na świąteczne śniadanie
Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Konkurs z marką Wedel!

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Smazone-ziemniaki-z-ziolami-Sauteed-potatoes

Smażone ziemniaki z ziołami / Sauteed potatoes

Anielskie ciasto czekoladowe z polewa i prazonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress