Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel"

  • Facebook
  • Twitter

Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem

(10 porcji)

Składniki na nadzienie:

  • 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki
  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland

Składniki na ciasto:

  • 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek zimnej wody

Składniki na karmel:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 50 ml rumu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania ciasta, w pojemniku blendera\miksera wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  2. W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól.
  3. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni na kształt koła o średnicy około 26 cm. Wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20-22 cm (wraz z brzegami) i włóż jabłka z żurawinami i posyp orzechami.
  4. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia.
  5. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu cukier, następnie zdejmij z ognia i wlej podgrzaną śmietankę. Ponownie umieść rondelek na małym ogniu i podgrzewaj mieszając, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a sos uzyska lekko złoty kolor. Wmieszaj sól, masło, cynamon, imbir i wanilię, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum (jeśli używasz).
  6. Podawaj ciasto polane dużą ilością sosu karmelowego.

Smacznego!

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

English version

Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

(10 servings)

Ingredients for pie filling:

  • 6 apples, peeled cored and sliced or cubed
  • 1 cup fresh or frozen cranberries
  • ½ cup sugar
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1/4 cup all purpose flour
  • 1/4 Teaspoon salt
  • 1/2 cup chopped walnuts Bakalland

Ingredients for crust:

  • 160 g unsalted butter, chilled and cut into cubes
  • 1 1/2 cups all purpose flour
  • 1/4 cup sugar
  • 1/2 teaspoon baking powder Delecta
  • 3/4 teaspoon salt
  • 6 tablespoons ice water

Ingredients for caramel:

  • 1/2 cup sugar
  • 1 1/2 cups heavy cream, at room temperature
  • 1 tablespoon unsalted butter
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1 teaspoon vanilla sugar
  • 50 ml rum (optional)
  • pinch salt

Preparation:

  1. To make the crust, combine the butter, flour, baking powder, salt and sugar in a food processor and pulse just until it resembles course crumbs. Slowly pour in the ice water and pulse just until combined and a dough ball forms. Wrap the dough in plastic wrap and refrigerate for at least one hour.
  2. Toss apples in a bowl with the lemon juice and combine with the cranberries, sugar, flour and salt.
  3. After the dough has chilled, roll it out on a well-floured surface until it’s about a 26 cm circle. Lay it into a buttered and floured 20-22 cm spring- form pan and pour in the apple cranberry mixture and sprinkle with walnuts.
  4. Place in the preheated to 180 oC oven and bake for 45 – 50 minutes or until the sides are a light golden brown.
  5. While the pie is baking, make the sauce by melting the sugar in a pot over a low to medium flame.  When the sugar has completely dissolved, remove it from the heat and warmed heavy cream. Return to a low heat and stir vigorously until all lumps are gone and the sauce is a light golden brown.  Stir in the butter, cinnamon, ginger, vanilla and salt.  Remove from the heat and immediately stir in the rum.
  6. Serve the pie warm or at room temperature and with lots of warm caramel sauce.

Enjoy!

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

Share the post "Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, cynamon, imbir, orzechy, orzechy włoskie, święta, żurawiny

« Zestawienie świątecznych przepisów
Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar »

Comments

  1. Jacek says

    14 grudnia 2015 at 18:15

    Przepięknie wygląda to ciasto i na pewno jest smaczne 🙂 Muszę poprosić żonę aby przyrządziła takie na święta 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 grudnia 2015 at 19:51

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. Natalie says

    15 grudnia 2015 at 00:41

    Wow, jest przepiękne! Szkoda je rozkrajać i zjadać 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2015 at 08:21

      Warto:P

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    15 grudnia 2015 at 09:06

    Byłby piękną dekoracją świątecznego stołu….

    Odpowiedz
  4. Butylukow.pl says

    16 grudnia 2015 at 10:37

    Trochę roboty na takie ciasto, ale mam nadzieję że warto ;P

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 grudnia 2015 at 11:17

      E tam, raz dwa i gotowe! 🙂

      Odpowiedz
  5. damiano says

    17 grudnia 2015 at 15:35

    Czasochłonny przepis, ale naprawdę warto. Smak wszystko wynagradza..

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 grudnia 2015 at 15:36

      Cieszę się;)

      Odpowiedz
      • Ela says

        19 grudnia 2016 at 20:17

        Witam a żurawina suszona bedzie ok ?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          19 grudnia 2016 at 20:27

          Nadzienie będzie słodsze, ale też da radę 😉

          Odpowiedz
          • Ela says

            20 grudnia 2016 at 23:31

            Znalazłam żurawinę św, w sklepie…zrobię i dam znać jak wyszło…chociaż 20 cm średnica to malutko…chyba zrobię z 1,5 porcji…jak wtedy tortownica ?
            Pozdrawiam

          • Dzi says

            21 grudnia 2016 at 09:15

            Można użyć większej tortownicy, tylko delikatnie skrócić czas pieczenia. Można też swobodnie zwiększyć porcję, tylko należy później dostosować czas pieczenia.

  6. Beatriz tovar says

    10 czerwca 2017 at 06:19

    Sencillamente maravilloso, haré tu hermosa receta y te aviso como me quedo, tiene una imagen de gourmet que seria imposible quedar mal con los invitados.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

zapiekane_letnie_warzywa

Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables

Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Szybka-quesadilla-z-wolowina-Easy-beef-quesadilla

Szybka quesadilla z wołowiną / Easy beef quesadilla

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress