Share the post "Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel"
Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem
(10 porcji)
Składniki na nadzienie:
- 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland
Składniki na ciasto:
- 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek zimnej wody
Składniki na karmel:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 ml rumu (opcjonalnie)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W celu przygotowania ciasta, w pojemniku blendera\miksera wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól.
- Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni na kształt koła o średnicy około 26 cm. Wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20-22 cm (wraz z brzegami) i włóż jabłka z żurawinami i posyp orzechami.
- Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia.
- W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu cukier, następnie zdejmij z ognia i wlej podgrzaną śmietankę. Ponownie umieść rondelek na małym ogniu i podgrzewaj mieszając, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a sos uzyska lekko złoty kolor. Wmieszaj sól, masło, cynamon, imbir i wanilię, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum (jeśli używasz).
- Podawaj ciasto polane dużą ilością sosu karmelowego.
Smacznego!
English version
Apple and cranberry pie with gingerbread caramel
(10 servings)
Ingredients for pie filling:
- 6 apples, peeled cored and sliced or cubed
- 1 cup fresh or frozen cranberries
- ½ cup sugar
- 1 tablespoon lemon juice
- 1/4 cup all purpose flour
- 1/4 Teaspoon salt
- 1/2 cup chopped walnuts Bakalland
Ingredients for crust:
- 160 g unsalted butter, chilled and cut into cubes
- 1 1/2 cups all purpose flour
- 1/4 cup sugar
- 1/2 teaspoon baking powder Delecta
- 3/4 teaspoon salt
- 6 tablespoons ice water
Ingredients for caramel:
- 1/2 cup sugar
- 1 1/2 cups heavy cream, at room temperature
- 1 tablespoon unsalted butter
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon ground ginger
- 1 teaspoon vanilla sugar
- 50 ml rum (optional)
- pinch salt
Preparation:
- To make the crust, combine the butter, flour, baking powder, salt and sugar in a food processor and pulse just until it resembles course crumbs. Slowly pour in the ice water and pulse just until combined and a dough ball forms. Wrap the dough in plastic wrap and refrigerate for at least one hour.
- Toss apples in a bowl with the lemon juice and combine with the cranberries, sugar, flour and salt.
- After the dough has chilled, roll it out on a well-floured surface until it’s about a 26 cm circle. Lay it into a buttered and floured 20-22 cm spring- form pan and pour in the apple cranberry mixture and sprinkle with walnuts.
- Place in the preheated to 180 oC oven and bake for 45 – 50 minutes or until the sides are a light golden brown.
- While the pie is baking, make the sauce by melting the sugar in a pot over a low to medium flame. When the sugar has completely dissolved, remove it from the heat and warmed heavy cream. Return to a low heat and stir vigorously until all lumps are gone and the sauce is a light golden brown. Stir in the butter, cinnamon, ginger, vanilla and salt. Remove from the heat and immediately stir in the rum.
- Serve the pie warm or at room temperature and with lots of warm caramel sauce.
Enjoy!
Przepięknie wygląda to ciasto i na pewno jest smaczne 🙂 Muszę poprosić żonę aby przyrządziła takie na święta 🙂
Polecam!
Wow, jest przepiękne! Szkoda je rozkrajać i zjadać 🙂
Warto:P
Byłby piękną dekoracją świątecznego stołu….
Trochę roboty na takie ciasto, ale mam nadzieję że warto ;P
E tam, raz dwa i gotowe! 🙂
Czasochłonny przepis, ale naprawdę warto. Smak wszystko wynagradza..
Cieszę się;)
Witam a żurawina suszona bedzie ok ?
Nadzienie będzie słodsze, ale też da radę 😉
Znalazłam żurawinę św, w sklepie…zrobię i dam znać jak wyszło…chociaż 20 cm średnica to malutko…chyba zrobię z 1,5 porcji…jak wtedy tortownica ?
Pozdrawiam
Można użyć większej tortownicy, tylko delikatnie skrócić czas pieczenia. Można też swobodnie zwiększyć porcję, tylko należy później dostosować czas pieczenia.
Sencillamente maravilloso, haré tu hermosa receta y te aviso como me quedo, tiene una imagen de gourmet que seria imposible quedar mal con los invitados.