Dziś przedstawiam przepis na szybką, łatwą i bardzo smaczną surówkę, którą często przygotowuję w domu. Mam kilka takich potraw, które przygotowuję w ramach standardów obiadowych, jednak uświadomiłam sobie, że często tych właśnie podstawowych przepisów nigdy nie umieściłam na blogu i czas nadrobić te zaległości. Ta surówka jest bezproblemową wersją świetnego dodatku do dań głównych, ze składników zazwyczaj dostępnych w każdym domu. Chrupiąca kapusta, starta marchewka i jabłko w sosie majonezowo-śmietanowym nie może się nie udać. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Łatwa surówka ze słodkiej kapusty
(4 porcje)
Składniki:
- 1/4 główki kapusty, cieniutko poszatkowanej
- 1 jabłko, obrane i starte
- 1 marchewka, obrana i starta
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 1/4 szklanki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz, sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Wymieszaj kapustę, jabłko, cebulę i marchewkę w większej misce, skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i wsyp szczyptę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Wmieszaj majonez i śmietanę, dopraw w razie konieczności i włóż do lodówki na 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Podawaj do dań głównych.
Smacznego!
English version
Easy cabbage salad
(4 servings)
Ingredients:
- 1/4 head of cabbage, thinly sliced
- 1 apple, peeled and grated
- 1 carrot, peeled and grated
- 1 small onion, diced
- 1/4 cup of sour cream
- 1/4 cup of mayonnaise
- 1/2 lemon, juiced
- pepper, salt, sugar to taste
Preparation:
- In a large bowl mix cabbage, apple, onion and carrot, sprinkle with lemon juice and season with salt, pepper and a pinch of sugar. Stir well and set aside for 15 minutes.
- Stir in mayonnaise and sour cream, season to taste if necessary and place in the refrigerator for 30 minutes. Serve as a side dish.
Enjoy!
Hubert J. says
Mmm! Wygląda rewelacyjnie! Właśnie te najprostsze przepisy mają w sobie to „coś” czego szukam w daniach. Często jest tak, że szukamy wymyślnych dań i tak dzień w dzień, a zapominamy o tych rzeczach najprostszych 🙂 Dzięki za przypomnienie o starej dobrej kapuście 🙂