Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup

Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup"

  • Facebook
  • Twitter

Zupa pomidorowa jest zawsze dobrym pomysłem, nie znam osoby, która wzgardziłaby jej smakiem. A z dodatkiem tortellini i parmezanu to już bajka! Co więcej, jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i poradzi sobie z jej przygotowaniem dosłownie każdy. Na moim blogu mam już kilka jej wersji np. kremowa z pomidorków koktajlowych, czy szybka Billa Grangera i każda jest bardzo smaczna. Zapraszam po przepis!

Zupa-pomidorowa-z-tortellini-Tomato-Tortellini-Soup

Zainspirowałam się przepisem z tego bloga.

Scroll down for recipe in English

Zupa pomidorowa z tortellini

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2x400g puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 400 g opakowania świeżych lub mrożonych tortellini
  • 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści bazylii, plus do podania
  • starty parmezan, do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek, cebulę, czosnek, dopraw solą i pieprzem i smaż, często mieszając, do zeszklenia cebuli, przez około 6 minut.
  2. Dodaj ocet, pomidory, bulion, śmietanę, wszystkie przyprawy i liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  3. Dodaj tortellini i gotuj jeszcze przez około 5-6 minut, po czym doprawi solą, pieprzem i cukrem do smaku jeśli to konieczne. Zdejmij z ognia, wyrzuć liście laurowe i wmieszaj bazylię.
  4. Nałóż zupę do talerzy, posyp parmezanem i podawaj.

Przygotowanie Tefal Companion:

  1. W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść masło, boczek, cebulę, czosnek, dopraw solą i pieprzem i uruchom Slow Cook P1 na 5 minut.
  2. Dodaj ocet, pomidory, bulion, śmietanę, wszystkie przyprawy i liście laurowe i uruchom Slow Cook P2 na 10 minut.
  3. Następnie dodaj tortellini i uruchom Slow Cook P2 na następne 6 minut.
  4. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku jeśli to konieczne, wyłów i wyrzuć liście laurowe i wmieszaj bazylię.
  5. Nałóż zupę do talerzy , posyp parmezanem i podawaj.

Smacznego!

Zupa-pomidorowa-z-tortellini-Tomato-Tortellini-Soup

English version

Tomato Tortellini Soup

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 100 g smoked bacon, chopped
  • 2 tbsp unsalted butter
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, minced
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • 4 cups vegetable or chicken stock
  • 2x400g can crushed tomatoes
  • 1/2 cup heavy cream
  • 2 bay leaves
  • 3 dried all spice berries
  • 400 g package fresh or frozen tortellini
  • 1/2 cup fresh basil leaves, thinly sliced, plus more for garnish
  • grated or shredded Parmesan cheese, for garnish (optional)

Preparation:

  1. Heat butter in the pot over medium heat, add the bacon, onion, garlic, season with salt and pepper and cook, stirring frequently, until tender, about 6 minutes.
  2. Stir in the vinegar, add the tomatoes, stock, cream, all spice and bay leaves and bring to a boil. Reduce the heat to a simmer and cook for 10 minutes.
  3. Add the tortellini and simmer until cooked for 5 to 6 minutes more. Season with salt, pepper and sugar to taste if necessary. Remove from the heat, remove and discard the bay leaves, and stir in the basil.
  4. Ladle into bowls and top with Parmesan cheese and serve!

Preparation for Tefal Companion:

  1. In a bowl of TC fitted with stirrer add butter, bacon, onion, garlic, season with salt and pepper and start Slow Cook P1 for 5 minutes.
  2. Add vinegar, add the tomatoes, stock, cream, all spice and bay leaves and start Slow Cook P2 for 10 minutes.
  3. Next add the tortellini and start Slow Cook P2 for next 6 minutes.
  4. Season with salt, pepper and sugar to taste if necessary. Remove from the heat, remove and discard the bay leaves, and stir in the basil.
  5. Ladle into bowls and top with Parmesan cheese and serve!

Enjoy!

Zupa-pomidorowa-z-tortellini-Tomato-Tortellini-Soup

Share the post "Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Tefal Companion, Zupy Tagged With: boczek, makaron, parmezan, pomidor, ser, Tefal Companion, tortellini, wieprzowina, zioła, zupa

« Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms
Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie »

Comments

  1. ewa says

    4 listopada 2018 at 09:40

    Pyszna i pożywna

    Odpowiedz
  2. Bartłomiej says

    5 listopada 2018 at 14:46

    Takiej zupy pomidorowej jeszcze nie jadłem. Chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  3. Maja says

    19 listopada 2018 at 22:22

    Ja bym chyba jednak zrobiła czysta pomidorowa do tortellini.Owszem zupka smaczna ale za dużo mi ingrediencji fruwało w talerzu ;P

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 listopada 2018 at 17:44

      Kiedyś ktoś mądry powiedział, że przepis to tylko wskazówka i można go modyfikować pod własne upodobania 😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup | FlyB Kulinaria pisze:
    30 października 2018 o 12:07

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ściąga kuchenna z serii wydrukuj i powieś na lodówce

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress