Zupa pomidorowa jest zawsze dobrym pomysłem, nie znam osoby, która wzgardziłaby jej smakiem. A z dodatkiem tortellini i parmezanu to już bajka! Co więcej, jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i poradzi sobie z jej przygotowaniem dosłownie każdy. Na moim blogu mam już kilka jej wersji np. kremowa z pomidorków koktajlowych, czy szybka Billa Grangera i każda jest bardzo smaczna. Zapraszam po przepis!
Zainspirowałam się przepisem z tego bloga.
Scroll down for recipe in English
Zupa pomidorowa z tortellini
(4-6 porcji)
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2x400g puszki krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 400 g opakowania świeżych lub mrożonych tortellini
- 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści bazylii, plus do podania
- starty parmezan, do podania
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek, cebulę, czosnek, dopraw solą i pieprzem i smaż, często mieszając, do zeszklenia cebuli, przez około 6 minut.
- Dodaj ocet, pomidory, bulion, śmietanę, wszystkie przyprawy i liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj tortellini i gotuj jeszcze przez około 5-6 minut, po czym doprawi solą, pieprzem i cukrem do smaku jeśli to konieczne. Zdejmij z ognia, wyrzuć liście laurowe i wmieszaj bazylię.
- Nałóż zupę do talerzy, posyp parmezanem i podawaj.
Przygotowanie Tefal Companion:
- W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść masło, boczek, cebulę, czosnek, dopraw solą i pieprzem i uruchom Slow Cook P1 na 5 minut.
- Dodaj ocet, pomidory, bulion, śmietanę, wszystkie przyprawy i liście laurowe i uruchom Slow Cook P2 na 10 minut.
- Następnie dodaj tortellini i uruchom Slow Cook P2 na następne 6 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku jeśli to konieczne, wyłów i wyrzuć liście laurowe i wmieszaj bazylię.
- Nałóż zupę do talerzy , posyp parmezanem i podawaj.
Smacznego!
English version
Tomato Tortellini Soup
(4-6 servings)
Ingredients:
- 100 g smoked bacon, chopped
- 2 tbsp unsalted butter
- 1 onion, diced
- 2 cloves garlic, minced
- salt, pepper and sugar to taste
- 1 tbsp balsamic vinegar
- 4 cups vegetable or chicken stock
- 2x400g can crushed tomatoes
- 1/2 cup heavy cream
- 2 bay leaves
- 3 dried all spice berries
- 400 g package fresh or frozen tortellini
- 1/2 cup fresh basil leaves, thinly sliced, plus more for garnish
- grated or shredded Parmesan cheese, for garnish (optional)
Preparation:
- Heat butter in the pot over medium heat, add the bacon, onion, garlic, season with salt and pepper and cook, stirring frequently, until tender, about 6 minutes.
- Stir in the vinegar, add the tomatoes, stock, cream, all spice and bay leaves and bring to a boil. Reduce the heat to a simmer and cook for 10 minutes.
- Add the tortellini and simmer until cooked for 5 to 6 minutes more. Season with salt, pepper and sugar to taste if necessary. Remove from the heat, remove and discard the bay leaves, and stir in the basil.
- Ladle into bowls and top with Parmesan cheese and serve!
Preparation for Tefal Companion:
- In a bowl of TC fitted with stirrer add butter, bacon, onion, garlic, season with salt and pepper and start Slow Cook P1 for 5 minutes.
- Add vinegar, add the tomatoes, stock, cream, all spice and bay leaves and start Slow Cook P2 for 10 minutes.
- Next add the tortellini and start Slow Cook P2 for next 6 minutes.
- Season with salt, pepper and sugar to taste if necessary. Remove from the heat, remove and discard the bay leaves, and stir in the basil.
- Ladle into bowls and top with Parmesan cheese and serve!
Enjoy!
ewa says
Pyszna i pożywna
Bartłomiej says
Takiej zupy pomidorowej jeszcze nie jadłem. Chętnie spróbuję 🙂
Maja says
Ja bym chyba jednak zrobiła czysta pomidorowa do tortellini.Owszem zupka smaczna ale za dużo mi ingrediencji fruwało w talerzu ;P
Dzi says
Kiedyś ktoś mądry powiedział, że przepis to tylko wskazówka i można go modyfikować pod własne upodobania 😉