Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger"

  • Facebook
  • X

Przepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego.  Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem

(4  porcje)

Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h

 Składniki:

  • 450 g średnich buraków, umytych
  • 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1 łodyga selera, posiekana w kostkę
  • 2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podania
  • świeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Zawiń buraki w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę.
  2. W średnim rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z selerem i smaż, często mieszając, około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.
  3. Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości warzyw, przez około 25 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij i wyrzuć liście laurowe, wlej śmietankę i zmiksuj zupę  blenderem po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Lekko podgrzej zupę, wyłóż do miseczek i połóż na wierzchu po łyżce śmietany. Posyp tymiankiem i orzechami i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Cream of roasted beet soup with pears and ginger

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g  beets, washed
  • 1 large onion, chopped
  • 1 celery stalk, chopped
  • 2 ripe pears, peeled cored and diced
  • 3 tablespoon Kujawski oil with basil
  • 1 l chicken or vegetable stock
  • 1/2 cup heavy cream
  • 1 tbsp fresh ginger, grated
  • salt and pepper
  • 1/2 cup sour cream for serving
  • chopped fresh thyme and walnuts for garnish

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Wrap beets in foil and roast until tender when pierced with fork, about 1 hour. Peel beets and cut into 1 cm dice.
  2. Heat oil in medium saucepan over medium-high heat. Add onion, and celery and cook until beginning to brown, stirring frequently, about 10 minutes.
  3. Stir in ginger, pears, and beet pieces. Cook, stirring frequently, about 7 minutes and add stock, bay leaf, thyme sprig. Bring to boil and reduce heat to low, cover, and simmer until vegetables are very tender, about 25 minutes.
  4. Puree soup with hand blender with cream and season to taste with salt and pepper.  Gently rewarm soup, divide between bowls garnish each with sour cream. Sprinkle with chopped fresh thyme and walnut and serve.

Enjoy!

zupa_2

Share the post "Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: buraki, gruszki, przystawka, święta, zioła, zupa

« 2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Zupa-cheeseburgerowa-Cheeseburger-soup

Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup

Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera

Warsztaty z Masterchefem!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress