Dziś przedstawiam pomysł na cudowny dodatek do każdego dania głównego – pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej. Robi się je dosłownie w kilkanaście minut, a komponują się świetnie z każdym daniem głównym. Pyszne, w lepkiej glazurze z miodem i octem balsamicznym z pewnością zadowolą wszystkich. Zapraszam po przepis!
Inspirację znalazłam tutaj
Scroll down for recipe in English
Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 500 g mniejszych pieczarek w całości, lub pokrojonych jeśli masz większe
- sól i pieprz
- ¼ szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- świeża posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 1-2 minuty, aż lekko zmiękną i delikatnie się zarumienią.
- W małej misce wymieszaj porządnie ocet balsamiczny, miód i czosnek.
- Dodaj sos do pieczarek i gotuj przez około 3-5 minut, aż zgęstnieje i oblepi pieczarki.
- Posyp pietruszką i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Honey balsamic mushrooms
(4 servings)
Ingredients
- 1 tbsp vegetable oil
- 500 g whole smaller mushrooms
- salt and pepper
- ¼ cup balsamic vinegar
- 1 tbsp honey
- 4 garlic cloves minced
- fresh chopped parsley for garnish
Preparation:
- In a medium sized pan over medium high heat add the oil, mushrooms and season with salt and pepper. Cook for 1-2 minutes until they start to become tender.
- In a small bowl whisk balsamic vinegar, honey and minced garlic.
- Add the sauce to the mushrooms and continue to cook for about 3-5 minutes until the sauce reduces and mushrooms are tender and coated in the sauce.
- Garnish with fresh chopped parsley and serve!
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]