Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms

Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Dziś przedstawiam pomysł na cudowny dodatek do każdego dania głównego – pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej. Robi się je dosłownie w kilkanaście minut, a komponują się świetnie z każdym daniem głównym. Pyszne, w lepkiej glazurze z miodem i octem balsamicznym z pewnością zadowolą wszystkich. Zapraszam po przepis!
Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms
Inspirację znalazłam tutaj
Scroll down for recipe in English
Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej
(4 porcje)
Składniki:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 500 g mniejszych pieczarek w całości, lub pokrojonych jeśli masz większe
  • sól i pieprz
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • świeża posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 1-2 minuty, aż lekko zmiękną i delikatnie się zarumienią.
  2. W małej misce wymieszaj porządnie ocet balsamiczny, miód i czosnek.
  3. Dodaj sos do pieczarek i gotuj przez około 3-5 minut, aż zgęstnieje i oblepi pieczarki.
  4. Posyp pietruszką i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms

English version
Honey balsamic mushrooms
(4 servings)
Ingredients
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 500 g whole smaller mushrooms
  • salt and pepper
  • ¼ cup balsamic vinegar
  • 1 tbsp honey
  • 4 garlic cloves minced
  • fresh chopped parsley for garnish
Preparation:
  1. In a medium sized pan over medium high heat add the oil, mushrooms and season with salt and pepper. Cook for 1-2 minutes until they start to become tender.
  2. In a small bowl whisk balsamic vinegar, honey and minced garlic.
  3. Add the sauce to the mushrooms and continue to cook for about 3-5 minutes until the sauce reduces and mushrooms are tender and coated in the sauce.
  4. Garnish with fresh chopped parsley and serve!

Enjoy!

Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms

Share the post "Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grzyby, miód, obiad, ocet balsamiczny, pieczarki

« Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce
Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup »

Trackbacks

  1. Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms | FlyB Kulinaria pisze:
    27 października 2018 o 00:05

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    30 listopada 2018 o 09:53

    […] już na moim blogu pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej, które są u mnie hitem, więc przedstawiam dzisiaj przepis na […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey

Salatka-jajeczna-z-tunczykiem-Tuna-egg-salad

Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad

Klopsiki-w-sosie-zurkowym-Meatballs-with-sour-rye-sauce

Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce

Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

Tortilla z kurczakiem, pieczarkami i dużą ilością sera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress