Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na jedno z naszych najulubieńszych dań makaronowych kuchni tajskiej. Soczysty kurczak z dużą ilością warzyw z makaronem ryżowym i przepysznym sosie z masła orzechowego, miodu, imbiru i chilli. Jest to idealna propozycja na szybkie danie w tygodniu, kiedy nie mamy czasu i ochoty na gotowanie. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Polecam!

Scroll down for recipe in English

makaron

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego lub innego ulubionego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 2-3 piersi z kurczaka, pokrojone w plasterki
  • 6-7 sporych garści ulubionych warzyw pokrojonych w plasterki ( np. marchewki, groszku, pieczarek, papryki, fasolki szparagowej, 1 mała cukinia pokrojona w plastry itd.)
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka (lub więcej w razie konieczności)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • uprażone i posiekane orzeszki ziemne, do posypania
  • posiekane listki kolendry, posiekane do podania

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1/2 szklanki wody (lub więcej w razie konieczności)

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj sos. W rondelku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i podgrzewaj mieszając od czasu do czasu na małym ogniu przez około 10 minut. Odstaw.
  2. Do dużej patelni lub w woka wlej 2 łyżki oleju i podsmaż na dużym ogniu kurczaka, aż przestanie być surowy. Wyjmij z patelni i odstaw.
  3. Do tej samej patelni podsmaż warzywa, zaczynając od tych najtwardszych. Najpierw przez chwilę podsmażaj marchewkę, później dodaj fasolkę, cukinię itd., tak by wszystkie były gotowe w tym samym czasie.
  4. Dodaj do warzyw bulion z kurczaka i sos sojowy i gotuj przez chwilę zdrapując ewentualne przypalone elementy z dna patelni. Dodaj sos z masła orzechowego i wymieszaj. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, wlej więcej bulionu.
  5. Na koniec włóż do patelni ugotowany makaron i kurczaka, wymieszaj, dobrze podgrzej i wyłóż do miseczek. Posyp posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj.

Smacznego!

makaron

English version

Peanut noodles with chicken and vegetables

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 250 g rice noodles, cooked
  • 2-3 chicken breasts, thinly sliced
  • 6-7 handfuls cut veggies of your choice (eg. carrots, snow peas, mushrooms, red pepper, 1green beans, small zucchini, sliced)
  • 1-2 tablespoons canola oil
  • 1/4 cup chicken stock
  • 1/4 cup soy sauce
  • roasted peanuts, chopped for garnish
  • cilantro, chopped for garnish

Ingredients for the sauce:

  • 1/2 cup peanut butter
  • 2 tbsp soy sauce
  • 2 tsp rice vinegar
  • 1 tsp toasted sesame oil
  • 1/4 tsp cayenne pepper
  • 1-1/2 tsp grated ginger root
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 1 tsp honey or sugar
  • 1/2 cup water (or more)

Preparation:

  1. First, prepare the sauce: whisk together peanut sauce ingredients in sauce pan over medium-low heat. Cook on low for 10 minutes. Set aside.
  2. In large skillet or wok, stir fry chicken in 1-2 tbsp of oil and remove from pan.
  3. In the same skillet stir fry veggies, starting form the toughest until cooked but still firm.
  4. Add chicken stock and soy sauce to skillet and stir to remove brown bits from bottom of pan.  Add peanut sauce and whisk together.  Add more chicken broth or peanut sauce, if necessary, to achieve a gravy consistency.
  5. Add cooked rice noodles and  chicken , toss.  Heat through, garnish with chopped peanuts and cilantro and serve.

Enjoy!

makaron

 

 

Share the post "Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: cukinia, fasolka szparagowa, groszek, grzyby, kuchnia tajska, kurczak, makaron, mięso, obiad, pieczarki

« Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake
Klasyczny kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash »

Comments

  1. Seth says

    24 września 2014 at 09:22

    Polecam, mega smaczne:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 września 2014 at 09:24

      Cieszę się, że smakowało!

      Odpowiedz
  2. Asia says

    2 października 2015 at 16:06

    Rewelacyjny Blog! To danie gotuje jako pierwsze, sam sos już mnie powala:) pychota. Napewno będę tu stałym bywalcem. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 października 2015 at 17:56

      Dziekuję za miłe słowa i oczywiście polecam sie! 🙂

      Odpowiedz
  3. Blanka says

    23 maja 2018 at 15:44

    Bardzo Smaczne! Dziękujemy za przepis!

    Odpowiedz
  4. Ania says

    4 kwietnia 2020 at 22:57

    Wypróbowałam dzisiaj i było pyszne! Przekazałam od razu przepis wszystkim znajomym 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makron-z-boczkiem-i-brokulami-w-sosie-serowym-Cheesy-bacon-and-broccoli-pasta

Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym / Cheesy bacon and broccoli pasta

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

Zupa krem z bobem i gorgonzolą / Easy broad bean and gorgonzola soup

Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem

Perfekcyjnie usmażone piersi kacze Thomasa Kellera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress