Kolejna propozycja z książki Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”. Przepis ten, jest odrobinę bardziej skomplikowany niż poprzednia jego propozycja, jednak jest na szczęście z tych dań, które „robią się same” w piekarniku. Sam autor poleca to danie do dziczyzny, jednak moim zdaniem, można je dodać do każdego innego mięsa lub ryby. Polecam dla wszystkich wielbicieli serowych zapiekanek:).
Ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa (4-6 porcji)
Składniki:
- oliwa z oliwek do skropienia
- 200 ml tłustego mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku,obrany i rozgnieciony
- 1 kg kleistych ziemniaków,pokrojonych w cienkie plasterki
- 200 g startego sera cheddar (ja dałam taki jaki miałam akurat w lodówce)
- sól morska,pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 o C i natłuść naczynie żaroodporne, w który będzie przygotowywana zapiekanka.
- Wlej do rondla mleko i śmietanę,dodaj liść laurowy i czosnek i zagotuj. Kiedy sos zacznie bulgotać, zestaw go z ognia i odstaw.
- Posyp dno naczynia żaroodpornego 1/3 sera, przykryj warstwą ziemniaków (układaj tak,by plasterki trochę nachodziły na siebie) i obficie dopraw solą i pieprzem.Układaj kolejne warstwy, doprawiając każdą z nich, kończąc warstwą serową, aż zużyjesz ziemniaki i ser.
- Przecedź sos, aby pozbyć się liścia laurowego i czosnku, po czym wlej do naczynia żaroodpornego do 2/3 jego wysokości (cały sos może nie być potrzebny).
- Delikatni przyciśnij ziemniaki, aby ułatwić wchłonięcie sosu.
- Można posypać wierzch zapiekanki dodatkowym serem.
- Następnie piecz przez 35-40 min, aż powierzchnia zapiekanki zarumieni się a ziemniaki będą miękkie, gdy nakłujesz je nożem.
- Przed podaniem odstaw zapiekankę na kilka minut do przestygnięcia.
[…] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym […]