Ja zapewne można zauważyć po moim blogu, jestem zdeklarowaną wielbicielką kaczki w każdej postaci. Dziś proponuję wersję z makaronem w pikantnym sosie pomidorowym z chilli i pomarańczą. Połączenie może wyjątkowe, ale zapewniam,że wyjątkowo smaczne. Polecam!
Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy
(4-6 porcji)
Składniki:
- 4-5 udek z kaczki
- 2 szalotki,drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łodygi selera naciowego,posiekane w drobną kostkę
- 1 marchewka,pokrojona w drobną kostkę
- 1-3 suszone chilli (w zależności jak bardzo pikantne dania lubimy)
- listki z garści świeżego tymianku
- 1 listek laurowy
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki
- 250-400 ml bulionu drobiowego
- 1 pomarańcza (sok i starta skórka)
- sól i pieprz do smaku
- 70-100 g makaronu na osobę
Przygotowanie:
- Rozgrzej na dużym ogniu dużą patelnię. Włóż kacze udka układając je w jednej warstwie i pozwól im smażyć się 7-8 min, aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca. Następnie przełóż je na drugą stronę i podsmażaj kolejne kilka minut. Wyjmij udka z patelni i przełóż je na talerz.
- Zmniejsz ogień pod patelnią do średniego i włóż posiekane szalotki, czosnek,selera i marchewkę. Smaż je mieszając od czasu do czasu na wytopionym wcześniej z udek kaczym tłuszczu, aż zaczną mięknąć. Dodaj chilli,tymianek i liść laurowy. Następnie dodaj krojone pomidory i około 250 ml bulionu, doprowadź całość do wrzenia.
- Ponownie ułóż w patelni kacze udka, dbając o to by były prawie w całości pokryte wywarem. Można dodać więcej bulionu jeżeli to będzie konieczne. Przykryj patelnię i duś całość ok. 1 1/2 do 2 godzin, do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości z łatwością. Zaglądaj od czasu do czasu i w razie konieczności dolewaj bulionu.
- Gdy mięso będzie już gotowe, przełóż udka na deskę do krojenia i w momencie kiedy odrobinę przestygną, zdejmij skórkę, a mięso pokrój w duże kawałki. Kości zachowaj na potrzeby gotowania np. bulionu w przyszłości lub włóż je ponownie do wywaru na patelni i usuń przed podaniem.
- Włóż kacze mięso znowu do patelni z sosem i gotuj całość na średnim ogniu ok. 30 min, pod lekko uchyloną pokrywką. Po tym czasie sos powinien być w miarę gęsty, jeżeli jest za rzadki odparuj go jeszcze przez ,kilka minut, a jeżeli zbyt gęsty, dolej odrobinę bulionu.
- Po tym czasie dodaj do sosu sok i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z makaronem ugotowanym zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Dodaj komentarz