Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy"

  • Facebook
  • Twitter

Ja zapewne można zauważyć po moim blogu, jestem zdeklarowaną wielbicielką kaczki w każdej postaci. Dziś proponuję wersję z makaronem w pikantnym sosie pomidorowym z chilli i pomarańczą. Połączenie może wyjątkowe, ale zapewniam,że wyjątkowo smaczne. Polecam!

Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 4-5 udek z kaczki
  • 2 szalotki,drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego,posiekane w drobną kostkę
  • 1 marchewka,pokrojona w drobną kostkę
  • 1-3 suszone chilli (w zależności jak bardzo pikantne dania lubimy)
  • listki z garści świeżego tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki
  • 250-400 ml bulionu drobiowego
  • 1 pomarańcza (sok i starta skórka)
  • sól i pieprz do smaku
  • 70-100 g makaronu na osobę

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na dużym ogniu dużą patelnię. Włóż kacze udka układając je w jednej warstwie i pozwól im smażyć się 7-8 min, aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca. Następnie przełóż je na drugą stronę i podsmażaj kolejne kilka minut. Wyjmij udka z patelni i przełóż je na talerz.
  2. Zmniejsz ogień pod patelnią do średniego i włóż posiekane szalotki, czosnek,selera i marchewkę. Smaż je mieszając od czasu do czasu na wytopionym wcześniej z udek kaczym tłuszczu, aż zaczną mięknąć. Dodaj chilli,tymianek i liść laurowy. Następnie dodaj krojone pomidory i około 250 ml bulionu, doprowadź całość do wrzenia.
  3. Ponownie ułóż w patelni kacze udka, dbając o to by były prawie w całości pokryte wywarem. Można dodać więcej bulionu jeżeli to będzie konieczne. Przykryj patelnię i duś całość ok. 1 1/2 do 2 godzin, do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości z łatwością. Zaglądaj od czasu do czasu i w razie konieczności dolewaj bulionu.
  4. Gdy mięso będzie już gotowe, przełóż udka na deskę do krojenia i w momencie kiedy odrobinę przestygną, zdejmij skórkę, a mięso pokrój w duże kawałki. Kości zachowaj na potrzeby gotowania np. bulionu w przyszłości lub włóż je ponownie do wywaru na patelni i usuń przed podaniem.
  5. Włóż kacze mięso znowu do patelni z sosem i gotuj całość na średnim ogniu ok. 30 min, pod lekko uchyloną pokrywką. Po tym czasie sos powinien być w miarę gęsty, jeżeli jest za rzadki odparuj go jeszcze przez ,kilka minut, a jeżeli zbyt gęsty, dolej odrobinę bulionu.
  6. Po tym czasie dodaj do sosu sok i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj z makaronem ugotowanym zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Smacznego!

Share the post "Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, kaczka, makaron, marchewka, mięso, obiad, pomarańcza, pomidor, seler naciowy

« Ciasteczka potrójnie czekoladowe
30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek) »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-owocowa-z-mieta-i-dressingiem-miodowo-cytrusowym-Minty-fruit-salad-with-honey-citrus-dressing

Sałatka owocowa z miętą i dressingiem miodowo-cytrusowym / Minty fruit salad with honey-citrus dressing

Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Ciasteczka-brownie-Brownie-cookies

Ciasteczka brownie / Brownie cookies

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress